3 min.
Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia/ Zdjęcie: Paulina Kolondra
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Komosa ryżowa z kremem orzechowym i korzenną nutą to idealny początek dnia. Zamiast kanapki z byle czym jedzonej w biegu przygotuj sobie na śniadanie tę absolutnie wyjątkową rzecz.
Komosa ryżowa na zdrowie
Quinoa, czyli komosa ryżowa, to prawdziwy cudotwórca. Oprócz pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych zawiera tzw. saponiny, dzięki którym wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i stymuluje odporność. Do tego mamy orzechy włoskie, które mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, a ponadto wykazują właściwości przeciwzapalne, odtruwające, przeciwkrwotoczne, ściągające na błony śluzowe i grzybobójcze. Dodatkowo jedzenie orzechów poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Czy wasze babcie też robiły nalewkę orzechową? Bynajmniej nie chodziło tu o walory smakowe, ale o fakt, że nalewka z orzechów włoskich ma zbawienne działanie przy nieżytach pokarmowych. Przygotowanie takiego śniadania wcale nie wymaga dużo czasu, a uczucie sytości pozostaje na długo. No i jak smakuje…
Krem orzechowy – składniki
alt=”” width=”510″ height=”765″ />
Przepis na komosę ryżową z kremem orzechowym . Zdjęcie: Paulian Kolondra
Składniki:
– filiżanka orzechów włoskich
– filiżanka wody
– łyżeczka soku z cytryny
– łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy
– pół łyżeczki soli
Quinoa:
– filiżanka komosy ryżowej
– 2 filiżanki wody
– 1/4 łyżeczki soli
– 2 łyżki soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
– 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczka imbiru
– 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1,5-2 filiżanki borówek lub malin
– 3/4 filiżanki orzechów włoskich
Krem orzechowy – przygotowanie
Przygotowanie kremu z orzechów wymaga wcześniejszego zalania ich wodą i odstawienia na noc do lodówki i jest to najlepsza opcja. Jeśli jednak o tym zapomnieliście i chcecie i tak przyrządzić krem, po prostu zmiksujcie orzechy z niewielką ilością wody do uzyskania gładkiej masy. Dla wzmocnienia smaku można też orzechy wcześniej podprażyć. Do masy dodajemy sok z cytryny, syrop klonowy (albo syrop z agawy) i sól i dokładnie łączymy. Komosę ryżową dokładnie płuczemy na sitku, zalewamy wodą i wsypujemy sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok 15-20 minut. Dodajemy połowę przygotowanego kremu z orzechów, sok pomarańczowy, syrop z agawy (lub syrop klonowy) i przyprawy. Podajemy, dekorując pozostała ilością kremu i owocami.
Paulina Kolondra – prowadzi bloga Timefordessert.pl, jest pasjonatką fotografii i kulinarnych stylizacji.
Udostępnij innym smakoszom!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022