3 min.
Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia/ Zdjęcie: Paulina Kolondra
Najnowsze
04.03.2021
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
04.03.2021
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
02.03.2021
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
01.03.2021
5 najlepszych zamienników cukru
01.03.2021
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Komosa ryżowa z kremem orzechowym i korzenną nutą to idealny początek dnia. Zamiast kanapki z byle czym jedzonej w biegu przygotuj sobie na śniadanie tę absolutnie wyjątkową rzecz.
Komosa ryżowa na zdrowie
Quinoa, czyli komosa ryżowa, to prawdziwy cudotwórca. Oprócz pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych zawiera tzw. saponiny, dzięki którym wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i stymuluje odporność. Do tego mamy orzechy włoskie, które mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, a ponadto wykazują właściwości przeciwzapalne, odtruwające, przeciwkrwotoczne, ściągające na błony śluzowe i grzybobójcze. Dodatkowo jedzenie orzechów poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Czy wasze babcie też robiły nalewkę orzechową? Bynajmniej nie chodziło tu o walory smakowe, ale o fakt, że nalewka z orzechów włoskich ma zbawienne działanie przy nieżytach pokarmowych. Przygotowanie takiego śniadania wcale nie wymaga dużo czasu, a uczucie sytości pozostaje na długo. No i jak smakuje…
Krem orzechowy – składniki
Przepis na komosę ryżową z kremem orzechowym . Zdjęcie: Paulian Kolondra
Składniki:
– filiżanka orzechów włoskich
– filiżanka wody
– łyżeczka soku z cytryny
– łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy
– pół łyżeczki soli
Quinoa:
– filiżanka komosy ryżowej
– 2 filiżanki wody
– 1/4 łyżeczki soli
– 2 łyżki soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
– 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczka imbiru
– 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1,5-2 filiżanki borówek lub malin
– 3/4 filiżanki orzechów włoskich
Krem orzechowy – przygotowanie
Przygotowanie kremu z orzechów wymaga wcześniejszego zalania ich wodą i odstawienia na noc do lodówki i jest to najlepsza opcja. Jeśli jednak o tym zapomnieliście i chcecie i tak przyrządzić krem, po prostu zmiksujcie orzechy z niewielką ilością wody do uzyskania gładkiej masy. Dla wzmocnienia smaku można też orzechy wcześniej podprażyć. Do masy dodajemy sok z cytryny, syrop klonowy (albo syrop z agawy) i sól i dokładnie łączymy. Komosę ryżową dokładnie płuczemy na sitku, zalewamy wodą i wsypujemy sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok 15-20 minut. Dodajemy połowę przygotowanego kremu z orzechów, sok pomarańczowy, syrop z agawy (lub syrop klonowy) i przyprawy. Podajemy, dekorując pozostała ilością kremu i owocami.
Paulina Kolondra – prowadzi bloga Timefordessert.pl, jest pasjonatką fotografii i kulinarnych stylizacji.
Udostępnij innym smakoszom!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020