Przejdź do treści

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Płatki owsiane są uważane za najzdrowszy wybór, jeśli chodzi o pożywne śniadanie czy smaczną kolację. Większość diet odchudzających w swoich jadłospisach uwzględnia płatki owsiane w różnej formie – zalane mlekiem, z jogurtem, kefirem czy jako dodatek do zdrowych koktajli. Ale czy faktycznie płatki owsiane są tak dobre na diecie odchudzającej? Jakich błędów należy unikać?

Płatki owsiane – jak powstają i ile mają kalorii?

Płatki owsiane powstają z ziaren owsa – zboża, które jest szeroko uprawiane w Polsce i na całym świecie. Owies jest bogaty w fosfor, mangan, żelazo, cynk oraz magnez, jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz błonnika i skrobi opornej, która wspomaga trawienie.

Szklanka ugotowanych płatków owsianych ma jedynie 165 kcal, a do tego 28 gramów węglowodanów, 4 gramy błonnika i  6 gramów białka, a do tego wiele witamin i składników mineralnych. Skład szklanki płatków owsianych można porównać do jednego jajka – z tym, że płatki owsiane mają w sobie błonnik.

Na sklepowych półkach można znaleźć trzy rodzaje płatków owsianych – czym się one różnią? Sposobem ich pozyskiwania, przygotowania, ale też składem.

  • Płatki owsiane zwykłe – to najmniej przetworzony rodzaj płatków. Powstają one w procesie gniecenia ziaren owsa, które są następnie lekko nawilżone i odtłuszczone. Wymagają one jednak dłuższego przygotowania i gotowania.
  • Płatki owsiane górskie – oprócz gniecenia, ziarno jest także rozdrobnione. Ziarno uprzednio jest odtłuszczone i parowane. Wymagają one krótszego gotowania niż płatki zwykłe, doskonale smakują także pozostawione do rozmięknięcia w mleku, kefirze czy jogurcie. Jest to najlepszy wybór w sytuacji, kiedy chcesz wybrać zdrowe płatki, ale nie masz czasu ich gotować.
  • Płatki owsiane błyskawiczne – takie płatki poddawane są dodatkowo procesowi hydratacji, czyli nawodnienia. Płatki te szybciej i łatwiej chłoną wodę, więc nie trzeba ich gotować, wystarczy zalać gorącą wodą albo mlekiem. Są one trochę bardziej kaloryczne, mają więcej węglowodanów i mniej błonnika.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Owsianka rządzi

Czy płatki owsiane są zdrowe?

Płatki owsiane zdecydowanie są dobrym składnikiem zdrowej diety. Owsianka daje uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu po jej zjedzeniu mamy mniej chęci na przekąski. Badania pokazują, że osoby jedzące owsiankę na śniadanie, mniej odczuwają głód, więc łatwiej im kontrolować wagę.

Unikaj tych błędów, kiedy jesz owsiankę

Aby owsianka działała prozdrowotnie, musisz jednak unikać kilku podstawowych błędów – zdarzają się one częściej, niż myślisz.

  1. Dodajesz cukier do owsianki

Jeśli dodajesz do swojej porcji owsianki cukier, to popełniasz bardzo duży błąd. Wiele osób nie przepada za smakiem samej owsianki, więc dosypują do niej cukier – tym samym jednak zwiększasz kaloryczność porcji i ryzyko problemów zdrowotnych. Wydaje ci się, że nie popełniasz tego błędu? Ale czy naprawdę? Dodawanie do owsianki miodu, syropu klonowego czy innych słodzików również nie jest dobre.

W sklepie nie kupuj też gotowych, smakowych owsianek – mają one w sobie wiele niezdrowych dodatków, w tym cukier. Jak poprawić smak owsianki, bez niszczenia jej prozdrowotnych właściwości? Dodaj do niej świeże lub suszone owoce, orzechy, masło orzechowe albo cynamon.

  1. Jesz same płatki owsiane

Jesz płatki owsiane na śniadanie? Sama owsianka nie wystarczy, dodaj do niej dodatki, dzięki którym stworzysz zbilansowany, pełny posiłek. Co należy do niej dodać? Owsianka jest bogata w zdrowe węglowodany, więc dodaj do niej dla odpowiedniego balansu białko i zdrowe tłuszcze. Nasiona chia, masło orzechowe, mleko krowie lub roślinne – to doskonałe dodatki, które pomogą ci zbilansować wartość odżywczą posiłku.

  1. Zjadasz za dużo owsianki

Owsianka jest zdrowa – ale nie wtedy, kiedy jesz jej za dużo. Niestety, ale nie możesz jeść bezkarnie zdrowych posiłków. Jeśli przesadzasz z porcją, to i tak będziesz miała problemy z utrzymaniem wagi. Jak duża powinna być porcja owsianki? Jeśli mierzysz ugotowane płatki, to powinna to być szklanka. Jeśli odmierzasz suche płatki, to w przypadku płatków zwykłych i górskich powinna to być około połowa szklanki, a w przypadku płatków błyskawicznych – 1/4 szklanki.

 

Źródło: LiveStrong

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czego nie warto robić na pusty żołądek

Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Chcesz poprawić wydolność fizyczną? Oto kilka naturalnych wspomagaczy

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Owsianka rządzi

Owsianka – przepis na śniadanie. Jak zrobić owsiankę na mleku?

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Śniadaniowe ciastka jaglane

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej!

Poznaj proste przepisy na zdrowe pasty do chleba. My też kochamy kanapki!

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

×