Przejdź do treści

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
Bruschetta z zielonym groszkiem
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Płatki owsiane są uważane za najzdrowszy wybór, jeśli chodzi o pożywne śniadanie czy smaczną kolację. Większość diet odchudzających w swoich jadłospisach uwzględnia płatki owsiane w różnej formie – zalane mlekiem, z jogurtem, kefirem czy jako dodatek do zdrowych koktajli. Ale czy faktycznie płatki owsiane są tak dobre na diecie odchudzającej? Jakich błędów należy unikać?

Płatki owsiane – jak powstają i ile mają kalorii?

Płatki owsiane powstają z ziaren owsa – zboża, które jest szeroko uprawiane w Polsce i na całym świecie. Owies jest bogaty w fosfor, mangan, żelazo, cynk oraz magnez, jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz błonnika i skrobi opornej, która wspomaga trawienie.

Szklanka ugotowanych płatków owsianych ma jedynie 165 kcal, a do tego 28 gramów węglowodanów, 4 gramy błonnika i  6 gramów białka, a do tego wiele witamin i składników mineralnych. Skład szklanki płatków owsianych można porównać do jednego jajka – z tym, że płatki owsiane mają w sobie błonnik.

Na sklepowych półkach można znaleźć trzy rodzaje płatków owsianych – czym się one różnią? Sposobem ich pozyskiwania, przygotowania, ale też składem.

  • Płatki owsiane zwykłe – to najmniej przetworzony rodzaj płatków. Powstają one w procesie gniecenia ziaren owsa, które są następnie lekko nawilżone i odtłuszczone. Wymagają one jednak dłuższego przygotowania i gotowania.
  • Płatki owsiane górskie – oprócz gniecenia, ziarno jest także rozdrobnione. Ziarno uprzednio jest odtłuszczone i parowane. Wymagają one krótszego gotowania niż płatki zwykłe, doskonale smakują także pozostawione do rozmięknięcia w mleku, kefirze czy jogurcie. Jest to najlepszy wybór w sytuacji, kiedy chcesz wybrać zdrowe płatki, ale nie masz czasu ich gotować.
  • Płatki owsiane błyskawiczne – takie płatki poddawane są dodatkowo procesowi hydratacji, czyli nawodnienia. Płatki te szybciej i łatwiej chłoną wodę, więc nie trzeba ich gotować, wystarczy zalać gorącą wodą albo mlekiem. Są one trochę bardziej kaloryczne, mają więcej węglowodanów i mniej błonnika.
Owsianka rządzi

Czy płatki owsiane są zdrowe?

Płatki owsiane zdecydowanie są dobrym składnikiem zdrowej diety. Owsianka daje uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu po jej zjedzeniu mamy mniej chęci na przekąski. Badania pokazują, że osoby jedzące owsiankę na śniadanie, mniej odczuwają głód, więc łatwiej im kontrolować wagę.

Unikaj tych błędów, kiedy jesz owsiankę

Aby owsianka działała prozdrowotnie, musisz jednak unikać kilku podstawowych błędów – zdarzają się one częściej, niż myślisz.

  1. Dodajesz cukier do owsianki

Jeśli dodajesz do swojej porcji owsianki cukier, to popełniasz bardzo duży błąd. Wiele osób nie przepada za smakiem samej owsianki, więc dosypują do niej cukier – tym samym jednak zwiększasz kaloryczność porcji i ryzyko problemów zdrowotnych. Wydaje ci się, że nie popełniasz tego błędu? Ale czy naprawdę? Dodawanie do owsianki miodu, syropu klonowego czy innych słodzików również nie jest dobre.

W sklepie nie kupuj też gotowych, smakowych owsianek – mają one w sobie wiele niezdrowych dodatków, w tym cukier. Jak poprawić smak owsianki, bez niszczenia jej prozdrowotnych właściwości? Dodaj do niej świeże lub suszone owoce, orzechy, masło orzechowe albo cynamon.

  1. Jesz same płatki owsiane

Jesz płatki owsiane na śniadanie? Sama owsianka nie wystarczy, dodaj do niej dodatki, dzięki którym stworzysz zbilansowany, pełny posiłek. Co należy do niej dodać? Owsianka jest bogata w zdrowe węglowodany, więc dodaj do niej dla odpowiedniego balansu białko i zdrowe tłuszcze. Nasiona chia, masło orzechowe, mleko krowie lub roślinne – to doskonałe dodatki, które pomogą ci zbilansować wartość odżywczą posiłku.

  1. Zjadasz za dużo owsianki

Owsianka jest zdrowa – ale nie wtedy, kiedy jesz jej za dużo. Niestety, ale nie możesz jeść bezkarnie zdrowych posiłków. Jeśli przesadzasz z porcją, to i tak będziesz miała problemy z utrzymaniem wagi. Jak duża powinna być porcja owsianki? Jeśli mierzysz ugotowane płatki, to powinna to być szklanka. Jeśli odmierzasz suche płatki, to w przypadku płatków zwykłych i górskich powinna to być około połowa szklanki, a w przypadku płatków błyskawicznych – 1/4 szklanki.

 

Źródło: LiveStrong

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

18 przepisów na królewskie śniadanie. Dla każdego coś dobrego!

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol