Przejdź do treści

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Płatki owsiane są uważane za najzdrowszy wybór, jeśli chodzi o pożywne śniadanie czy smaczną kolację. Większość diet odchudzających w swoich jadłospisach uwzględnia płatki owsiane w różnej formie – zalane mlekiem, z jogurtem, kefirem czy jako dodatek do zdrowych koktajli. Ale czy faktycznie płatki owsiane są tak dobre na diecie odchudzającej? Jakich błędów należy unikać?

Płatki owsiane – jak powstają i ile mają kalorii?

Płatki owsiane powstają z ziaren owsa – zboża, które jest szeroko uprawiane w Polsce i na całym świecie. Owies jest bogaty w fosfor, mangan, żelazo, cynk oraz magnez, jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz błonnika i skrobi opornej, która wspomaga trawienie.

Szklanka ugotowanych płatków owsianych ma jedynie 165 kcal, a do tego 28 gramów węglowodanów, 4 gramy błonnika i  6 gramów białka, a do tego wiele witamin i składników mineralnych. Skład szklanki płatków owsianych można porównać do jednego jajka – z tym, że płatki owsiane mają w sobie błonnik.

Na sklepowych półkach można znaleźć trzy rodzaje płatków owsianych – czym się one różnią? Sposobem ich pozyskiwania, przygotowania, ale też składem.

  • Płatki owsiane zwykłe – to najmniej przetworzony rodzaj płatków. Powstają one w procesie gniecenia ziaren owsa, które są następnie lekko nawilżone i odtłuszczone. Wymagają one jednak dłuższego przygotowania i gotowania.
  • Płatki owsiane górskie – oprócz gniecenia, ziarno jest także rozdrobnione. Ziarno uprzednio jest odtłuszczone i parowane. Wymagają one krótszego gotowania niż płatki zwykłe, doskonale smakują także pozostawione do rozmięknięcia w mleku, kefirze czy jogurcie. Jest to najlepszy wybór w sytuacji, kiedy chcesz wybrać zdrowe płatki, ale nie masz czasu ich gotować.
  • Płatki owsiane błyskawiczne – takie płatki poddawane są dodatkowo procesowi hydratacji, czyli nawodnienia. Płatki te szybciej i łatwiej chłoną wodę, więc nie trzeba ich gotować, wystarczy zalać gorącą wodą albo mlekiem. Są one trochę bardziej kaloryczne, mają więcej węglowodanów i mniej błonnika.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Owsianka rządzi

Czy płatki owsiane są zdrowe?

Płatki owsiane zdecydowanie są dobrym składnikiem zdrowej diety. Owsianka daje uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu po jej zjedzeniu mamy mniej chęci na przekąski. Badania pokazują, że osoby jedzące owsiankę na śniadanie, mniej odczuwają głód, więc łatwiej im kontrolować wagę.

Unikaj tych błędów, kiedy jesz owsiankę

Aby owsianka działała prozdrowotnie, musisz jednak unikać kilku podstawowych błędów – zdarzają się one częściej, niż myślisz.

  1. Dodajesz cukier do owsianki

Jeśli dodajesz do swojej porcji owsianki cukier, to popełniasz bardzo duży błąd. Wiele osób nie przepada za smakiem samej owsianki, więc dosypują do niej cukier – tym samym jednak zwiększasz kaloryczność porcji i ryzyko problemów zdrowotnych. Wydaje ci się, że nie popełniasz tego błędu? Ale czy naprawdę? Dodawanie do owsianki miodu, syropu klonowego czy innych słodzików również nie jest dobre.

W sklepie nie kupuj też gotowych, smakowych owsianek – mają one w sobie wiele niezdrowych dodatków, w tym cukier. Jak poprawić smak owsianki, bez niszczenia jej prozdrowotnych właściwości? Dodaj do niej świeże lub suszone owoce, orzechy, masło orzechowe albo cynamon.

  1. Jesz same płatki owsiane

Jesz płatki owsiane na śniadanie? Sama owsianka nie wystarczy, dodaj do niej dodatki, dzięki którym stworzysz zbilansowany, pełny posiłek. Co należy do niej dodać? Owsianka jest bogata w zdrowe węglowodany, więc dodaj do niej dla odpowiedniego balansu białko i zdrowe tłuszcze. Nasiona chia, masło orzechowe, mleko krowie lub roślinne – to doskonałe dodatki, które pomogą ci zbilansować wartość odżywczą posiłku.

  1. Zjadasz za dużo owsianki

Owsianka jest zdrowa – ale nie wtedy, kiedy jesz jej za dużo. Niestety, ale nie możesz jeść bezkarnie zdrowych posiłków. Jeśli przesadzasz z porcją, to i tak będziesz miała problemy z utrzymaniem wagi. Jak duża powinna być porcja owsianki? Jeśli mierzysz ugotowane płatki, to powinna to być szklanka. Jeśli odmierzasz suche płatki, to w przypadku płatków zwykłych i górskich powinna to być około połowa szklanki, a w przypadku płatków błyskawicznych – 1/4 szklanki.

 

Źródło: LiveStrong

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie. Dzięki nim będziesz miała mnóstwo energii!

Patelnia z daniem

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Owsianka na TAK i owsianka na NIE. Dietetyczka tłumaczy, jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane śniadanie

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Hummus z buraczków, a kotlety z bigosu? Świąteczne dania, które nam zostały, świetnie sprawdzą się w nowych wersjach

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

owsianka na wodzie

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

Mała czarna – niebezpieczna? Sprawdziłyśmy, czy rzeczywiście trzeba się jej bać

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

×