Przejdź do treści

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Zdjęcie: Michał Korkosz | www.rozkoszny.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wilgotne nadzienie makowe pełne bakalii, wyrośnięte ciasto drożdżowe, lekkie jak puch, ale z mąką pełnoziarnistą nadającą orzechowy smak. Jeszcze gorący, polany miodem… Świąteczny wieniec doskonały!

Przez przypadek wyszło ciasto, na które przy świątecznym stole może sobie pozwolić osoba na diecie. Bogate jest w składniki mineralne i błonnik – za sprawą mąki pełnoziarnistej, nie zawiera jajek, które zastępuje puree dyniowe. Jest pięknie pomarańczowe i słodkie, ale nie grzeszy dużą ilością cukru, nawet tego brązowego, a za to przyjmuje sporo mikroelementów i witamin z miodu, który dodawany jest po upieczeniu, tak aby zachował swoje dobroczynne właściwości.

Samo zrobienie wieńca wydawałoby się skomplikowane, ale tak nie jest. Wystarczy rozwałkować ciasto, rozsmarować nadzienie, zrolować, przekroić i zawinąć jak warkocz, finalnie łącząc dwa końce. I tak oto mamy już wieniec, który z powodzeniem może zastąpić dekoracje świąteczne. O smaku nawet nie wspominając…

Pełnoziarnisty wieniec dyniowo-makowy

Zdjęcie: Michał Korkosz

Pełnoziarnisty wieniec dyniowo-makowy – składniki na zaczyn

  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych,
  • 80 ml mleka (np. ryżowego),
  • 1 łyżka cukru brązowego,
  • 60 g mąki pszennej.

Pełnoziarnisty wieniec dyniowo-makowy – ciasto właściwe

  • 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 140 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej),
  • 200 g puree z dyni,
  • 75 g stopionego masła lub oleju kokosowego,
  • szczypta soli,
  • 100 g cukru brązowego,
  • 50 ml mleka (np. ryżowego) + 2 łyżki na glazurę,
  • 300 g domowej masy makowej,
  • miód lub syrop klonowy.

Pełnoziarnisty wieniec dyniowo-makowy – przygotowanie:

Drożdże rozpuść w letnim mleku (może być lekko ciepłe), dodaj cukier i mąkę. Odstaw na 15 minut do rozpoczęcia fermentacji zaczynu.

W dużej misce umieść wszystkie składniki ciasta wraz z wyrośniętym zaczynem. Wyrabiaj przez około 8 minut – do czasu, aż będzie elastyczne i zwarte. Przełóż do naoliwionej miski i odstaw na 2 h do wyrośnięcia lub na noc do lodówki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wielkości około 30×40 cm. Rozsmaruj masę makową, pozostawiając dwucentymetrowy margines. Zwilż jeden z dłuższych brzegów ciasta odrobiną wody. Obiema rękami zroluj prostokąt tak jak roladę, zaczynając od długiego suchego brzegu i kończąc na tym zwilżonym. Dociśnij go do rolady, a następnie wyrównaj rulon, by powstało idealne, grube „cygaro” ze spojeniem od spodu. Przełóż roladę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ząbkowanym nożem odetnij około 2 cm z obu stron końców rolady. Tym samym nożem ostrożnie przetnij ją wzdłuż na dwie części. Ułóż dwie połówki przekrojonymi stronami do siebie, sklej je razem na jednym z końców, a następnie przełóż lewą połówkę nad prawą. Powtarzaj przekładanie naprzemiennie, tak aby stworzyć warkocz. Lekko ściśnij ze sobą dwie pozostałe końcówki połówek. Nadzienie powinno być widać na wierzchu. Połącz dwa końce warkocza, aby powstał wieniec. Przykryj ściereczką, zostaw na 1 ½ do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Przed pieczeniem wieniec posmaruj 2 łyżkami mleka. Piecz przez około 30 minut. Wyjmij i posmaruj miodem lub syropem klonowym.

 

Michał Korkosz aka Rozkoszny – rodzynek wśród sfeminizowanej kulinarnej blogosfery, choć rodzynków w serniku nie lubi i woli go podawać z hojną porcją solonego karmelu oraz orzeszków ziemnych. Laureat dwóch nagród SAVEUR Blog’17 Awards za Fotografię Kulinarną. Kreuje potrawy maksymalnie satysfakcjonujące i odżywcze, ale przede wszystkim tworzące rozkoszne, codzienne, małe uniesienia. Przed snem czyta książki kulinarne niczym najlepsze powieści.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?