Przejdź do treści

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Curry z kukurydzy
Lekko słodkie curry z kukurydzy. Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Myślicie, że kukurydza to warzywo? A nie. To zboże o dużych kłosach. Zapomnijcie o puszkowanej. Ta świeża, w kolbach, jest o niebo lepsza i zdrowsza. Zrobimy z niej rewelacyjne curry!

 

Właściwości kukurydzy

Nazywana jest złotem Ameryki i ma całkiem bogatą oraz odległą historię – znali ją już Majowie, Aztekowie i Inkowie, a do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba i jego odkryć. Najczęściej zjadamy ją z dodatkiem masła i soli – ugotowaną, prosto z wody. Tudzież kojarzymy z nieśmiertelnymi sałatkami na każdej domowej imprezie – ot, taka siła przyzwyczajenia z wcale niezamierzchłych czasów.

Tymczasem na świecie kukurydza jest jednym z podstawowych składników codziennej diety. Jako że wytwarza się z niej kaszę, mąkę, skrobię kukurydzianą i płatki, a także tłoczy olej, a nawet wytwarza napoje – znajduje wszechstronne zastosowanie kulinarne. Nie bez przyczyny kaszka kukurydziana (obok ryżowej) jest jednym z pierwszych stałych posiłków podawanych niemowlakom – wszak kukurydza nie zawiera glutenu i bardzo rzadko alergizuje.

Zaglądając w talerze świata, można odnieść słuszne wrażenie, że kukurydza od lat bryluje na salonach. Dość wspomnieć o kukurydzianych tortillach, plackach, racuchach, polencie, zupach, chowder’ach, farszach, dodatkach do mięs, sałatkach, salsach, a na ciastach i ciasteczkach kończąc. Od siebie dodam jeszcze jedną z moich ulubionych potraw – pyszne i lekkie warzywne curry.

Tym razem, jak łatwo się domyślić, bohaterem curry będzie złociutka kukurydza, dzięki której potrawa nabiera przyjemnego, lekko słodkiego smaku. Dla porządku tylko dodam, że 100 g świeżej kukurydzy zawiera 86 kcal, w 75 proc. składa się ona z wody, zawiera makro- i mikroelementy (zwłaszcza potas, magnez, fosfor, nieco żelaza). Niestety trochę mniej w niej witamin, niemniej znajdziemy w niej nieco wit. A i z grupy B oraz kwasu foliowego.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Curry z kukurydzy

Składniki (na 3 porcje):

– 3 kolby świeżej kukurydzy (lub 2 jeśli są bardzo duże),
– 1 patison (żółty lub zielony),
– 1 czerwona papryka,
– 3 szalotki lub 1 cebula,
– 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry (dozuj do smaku),
– 3 łyżki czerwonej soczewicy,
– 2 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowy),
– 500 ml gorącego bulionu warzywnego (najlepiej domowej roboty),
– 400 g mleczka kokosowego,
– garść świeżych listków kolendry,
– sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyj i osusz. Szalotki (lub cebulę) drobno posiekaj. Trzymając pionowo w jednej dłoni kolbę kukurydzy, okrój ziarna ostrym nożem. Z papryki i patisona wydrąż gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paseczki / kostkę.

Rozgrzej w garnku olej, wrzuć szalotkę i na niewielkim ogniu lekko zeszklij (nie pozwól jej zbrązowieć). Dodaj czerwoną pastę curry (jest ostra, dlatego zacznij od jednej łyżeczki, w trakcie gotowania możesz dodać więcej, jeśli będzie potrzeba) – króciutko przesmaż (ok. 15 sek.). Następnie dorzuć soczewicę, patisona i paprykę – wymieszaj, aby pokryły się tłuszczem i duś 1-2 min. Teraz dodaj ziarna kukurydzy i zalej całość gorącym bulionem. Gotuj ok. 15 min., aż warzywa zmiękną, a soczewica całkowicie się rozpadnie (zagęszczając potrawę).

Wmieszaj mleczko kokosowe i ponownie całość zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj ze świeżą kolendrą (opcjonalnie możesz podać również z dodatkowymi kawałkami grillowanej kukurydzy).

 


Małgorzata Dzięgielewska – zakochana w swoim mieście gdańszczanka, miłośniczka lodów, kaszubskiej truskawki, toskańskich wzgórz i pięknych książek. Gotuje sezonowo. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Współpracuje z magazynami kulinarnymi. Jej blog Pieprz czy Wanilia odzwierciedla pasję i drobne (słodkie i wytrawne) przyjemności życia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Wegańskie lody ze słonym karmelem. Idealne połączenie na upalne dni

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Dwie szklanki z napojem arbuzowym

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×