Przejdź do treści

Curry to mieszanka najzdrowszych przypraw

Curry - mieszanka kurkumy, kminu, imbiru, pieprzu, czasem też czosnku
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Curry – najnowsze badania wskazują, że jest to najzdrowsza przyprawa.  To mieszanka kurkumy, kminu, imbiru, pieprzu, czasem też czosnku. Udowodniono prozdrowotny wpływ curry na zdrowie. Wspomaga trawienie, zapewnia dobry stan jelit, poprawia funkcjonowanie mózgu, zapewnia ochronę centralnego systemu nerwowego przed zmianami związanymi z wiekiem, a także łagodzi stany zapalne w organizmie, które mogłyby prowadzić do rozwoju nowotworów. Jest uniwersalną mieszanką przypraw, która może uzupełniać danie lub stanowić dodatek, np. do piwa. 

Curry oczami naukowców

Naukowcy z Colorado State University w swoich badaniach dowiedli, że mieszanka przypraw curry ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Badania wykazały, że regularne stosowanie tej mieszanki przypraw obniża poziom cholesterolu, wspierając zdrowie naczyń i serca. Zmniejsza także stężenia cukru we krwi. Ze względu na swoje właściwości mówi się, że curry to przyprawa, która przedłuża życie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Curry – mieszanka przypraw

Curry jest mieszanką przypraw, w której skład wchodzi: imbir, kurkuma, kmin, pieprz a także czosnek.

Herbata z miodem, cytryną i imbirem? Słusznie, bo imbir ma działanie napotne i wspomagają trawienie. Olejek w nim zawarty pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, w konsekwencji działa rozkurczowo, a także leczy wzdęcia. Zalecany jest dla osób mających chorobę lokomocyjną, ponieważ skutecznie zwalcza mdłości.

Kurkuma działa toksycznie na komórki rakowe, dodatkowo nadaje daniu wyrazisty kolor. Przyprawa ta ułatwia trawienie białek i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie człowieka.

Kolejną przyprawą wchodzącą w skład curry jest kmin rzymski, który zalecany jest szczególnie osobom mającym anemię i kobietom ciężarnym. Jest dobrym źródłem żelaza, działa przeciwzapalnie, moczopędnie i łagodzi bóle w okresie menstruacji.

 

Czy pieprz jest zdrowy?

Niezależnie od koloru, pieprz zawiera alkaloid o nazwie piperyna, która wzmaga wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając tym proces trawienia. Pomaga także cierpiącym na zaparcia, nudności, wzdęcia i zatrucia pokarmowe. Pieprz rozgrzewa i dezynfekuje, ale też łagodzi gorączkę i przeziębienia. Stosowanie pieprzu polecane jest osobom odchudzającym się, ze względu na zawartą w piperynę, która ma wpływ na masę naszego ciała.

Curry – jak wykorzystać w kuchni?

W języku tamilskim słowo „kari” oznacza sos lub potrawę na kształt gulaszu. Brytyjscy kolonizatorzy, chcąc zabrać do domu smaki, zaczęli mielić przyprawy, którymi doprawiano kari. Tak powstała mieszanka przypraw, której właściwości są niedocenione w większości kuchni.

Curry jest uniwersalną przyprawą, którą można wykorzystywać nie tylko do doprawiania mięs, zup czy sałatek. Belgowie kolendrą doprawiają piwo witbier, a Niemcy solą – piwo pszeniczne Gose. Do piwa pszenicznego dodaje się czasem także pieprz.

Warto spróbować dań z wykorzystaniem curry, zwłaszcza jesienią, kiedy nasz układ odpornościowy potrzebuje wsparcia. Skorzystaj z naszego przepisu.

 

Opracowano na podstawie focus.pl

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Popularny gazowany napój może wywołać choroby sercowo-naczyniowe? Naukowcy ostrzegają

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. "Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego"

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego”

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Crostini – jak zrobić? Przepisy na włoskie grzanki 

5 herbat na pochmurne popołudnia, Sprawdź, jak je parzyć, by wykorzystać ich potencjał

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy?

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Ani krowie, ani kozie, ani owsiane czy sojowe. Mleko z laboratorium niebawem trafi na sklepowe półki

Wina muscat – odmiany, jak smakuje, z czym podawać wino o cytrusowym aromacie

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój

Lubisz pić kawę? Sprawdź, która z nich jest najzdrowsza

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×