Przejdź do treści

Curry to mieszanka najzdrowszych przypraw

Curry - mieszanka kurkumy, kminu, imbiru, pieprzu, czasem też czosnku
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Curry – najnowsze badania wskazują, że jest to najzdrowsza przyprawa.  To mieszanka kurkumy, kminu, imbiru, pieprzu, czasem też czosnku. Udowodniono prozdrowotny wpływ curry na zdrowie. Wspomaga trawienie, zapewnia dobry stan jelit, poprawia funkcjonowanie mózgu, zapewnia ochronę centralnego systemu nerwowego przed zmianami związanymi z wiekiem, a także łagodzi stany zapalne w organizmie, które mogłyby prowadzić do rozwoju nowotworów. Jest uniwersalną mieszanką przypraw, która może uzupełniać danie lub stanowić dodatek, np. do piwa. 

Curry oczami naukowców

Naukowcy z Colorado State University w swoich badaniach dowiedli, że mieszanka przypraw curry ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Badania wykazały, że regularne stosowanie tej mieszanki przypraw obniża poziom cholesterolu, wspierając zdrowie naczyń i serca. Zmniejsza także stężenia cukru we krwi. Ze względu na swoje właściwości mówi się, że curry to przyprawa, która przedłuża życie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Curry – mieszanka przypraw

Curry jest mieszanką przypraw, w której skład wchodzi: imbir, kurkuma, kmin, pieprz a także czosnek.

Herbata z miodem, cytryną i imbirem? Słusznie, bo imbir ma działanie napotne i wspomagają trawienie. Olejek w nim zawarty pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, w konsekwencji działa rozkurczowo, a także leczy wzdęcia. Zalecany jest dla osób mających chorobę lokomocyjną, ponieważ skutecznie zwalcza mdłości.

Kurkuma działa toksycznie na komórki rakowe, dodatkowo nadaje daniu wyrazisty kolor. Przyprawa ta ułatwia trawienie białek i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie człowieka.

Kolejną przyprawą wchodzącą w skład curry jest kmin rzymski, który zalecany jest szczególnie osobom mającym anemię i kobietom ciężarnym. Jest dobrym źródłem żelaza, działa przeciwzapalnie, moczopędnie i łagodzi bóle w okresie menstruacji.

 

Czy pieprz jest zdrowy?

Niezależnie od koloru, pieprz zawiera alkaloid o nazwie piperyna, która wzmaga wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając tym proces trawienia. Pomaga także cierpiącym na zaparcia, nudności, wzdęcia i zatrucia pokarmowe. Pieprz rozgrzewa i dezynfekuje, ale też łagodzi gorączkę i przeziębienia. Stosowanie pieprzu polecane jest osobom odchudzającym się, ze względu na zawartą w piperynę, która ma wpływ na masę naszego ciała.

Curry – jak wykorzystać w kuchni?

W języku tamilskim słowo „kari” oznacza sos lub potrawę na kształt gulaszu. Brytyjscy kolonizatorzy, chcąc zabrać do domu smaki, zaczęli mielić przyprawy, którymi doprawiano kari. Tak powstała mieszanka przypraw, której właściwości są niedocenione w większości kuchni.

Curry jest uniwersalną przyprawą, którą można wykorzystywać nie tylko do doprawiania mięs, zup czy sałatek. Belgowie kolendrą doprawiają piwo witbier, a Niemcy solą – piwo pszeniczne Gose. Do piwa pszenicznego dodaje się czasem także pieprz.

Warto spróbować dań z wykorzystaniem curry, zwłaszcza jesienią, kiedy nasz układ odpornościowy potrzebuje wsparcia. Skorzystaj z naszego przepisu.

 

Opracowano na podstawie focus.pl

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

"Uważaj na zgorzknienie organizmu!" - ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Sezon na szparagi

Wykorzystaj sezon na szparagi. 3 przepisy na dania z tym zdrowym i niskokalorycznym warzywem

10 produktów, na które alergicy muszą uważać

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

„Kobiety nie mają problemu z alkoholem?”. Sprawdź, co mówi psychiatra

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Zdrowa, szybka przekąska z batatów i chipsy z jarmużu

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis

Czy kawa przyspiesza wypróżnianie? / unsplash

Poranna kawa przyspiesza wypróżnienie? Naukowcy postanowili przyjrzeć się temu zjawisku

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×