2 min.
Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
09.08.2022
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
07.08.2022
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Pieczone gruszki ze słonym serem kozim, rozmarynem, orzechami i słodkim miodem to ani deser, ani do końca wytrawne danie. Taka przekąska świetnie sprawdzi się więc i jako przystawka, jako drugie śniadanie albo kolacja. Skorzystaj z przepisu.
Gruszki są źródłem m.in. kwasu foliowego, witaminy D, E, K i C. Oprócz tego zawierają potas, bor, magnez i miedź. Poza tym są bogate w antyoksydanty i błonnik. Oznacza to, że opóźniają procesy starzenia i wypełniają żołądek. Dają uczucie sytości i regulują pracę jelit. Częste jedzenie gruszek obniża ciśnienie krwi, a ponieważ owoce te mają wysoką zawartość żelaza, przeciwdziała anemii. Gruszki mają dobry wpływ na pracę mózgu oraz wzmacniają koncentrację. Działają też moczopędnie i oczyszczające organizm.
Ciekawostką jest, że są dosyć kaloryczne, ale mają niski indeks glikemiczny. Jedzenie ich poleca się osobom zmagającym się z migreną.
Co może być smaczniejszego od gorącej, miękkiej, rozpływającej się gruszki z serem, chrupiącymi orzechami, ze słodkim miodowym akcentem? My uwielbiamy takie połączenia!
Pieczone gruszki słodko-słone
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Składniki:
– 3 dojrzałe gruszki
– ok. 3-4 łyżki miodu
– łyżka igiełek rozmarynu
– ok. 5-6 czubatych łyżek rolady sera koziego
– garść ulubionych orzechów
– porządna szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Gruszki umyj, osusz i przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne i w powstałe wgłębienia włóż ser. Gruszki ułóż w naczyniu do pieczenia. Rozmaryn rozetrzyj w dłoniach i posyp nim owoce. Orzechy posiekaj na większe kawałki i rozsyp na gruszki, całość skrop miodem. Posyp gałką. Piecz ok. 15-20 minut, aż gruszki zmiękną, a ser się rozpuści i zarumieni. Jedz gorące.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Poleć przepis koleżance!
Zobacz także
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022