Przejdź do treści

Kiczeri, czyli detoks po indyjsku. Poleca Kasia Bem

Kuchnia indyjska. Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Twój organizm będzie ci wdzięczny, jeśli co jakiś czas zafundujesz mu delikatny detoks oparty o słynną indyjską potrawę, którą stosuje się przy ajurwedyjskich kuracjach oczyszczających i wzmacniających organizm. To wcale nie jest trudne!

Kiczeri to pyszna potrawka z soczewicy i ryżu – odżywcza, sycąca i lekkostrawna, z dodatkiem wielu aromatycznych, rozgrzewających i poprawiających trawienie przypraw, którą możesz z powodzeniem stosować w kuracjach oczyszczających, ale też zajadać ze smakiem na co dzień jako lekki obiad lub kolację z dodatkiem sałaty lub ulubionej surówki. Kiczeri jest w Indiach tak popularne, że każdy dom ma na nie swój sprawdzony od lat przepis. Jedna indyjska pani domu doradzi, żeby do kiczeri dodać soczewicy, inna poleci groch, jeszcze inna fasolę mung. W jednej prowincji dorzucą do tej potrawy pomidorów, w innej szpinaku.

 

Wszyscy jednak zgodnie użyją do niej garam masali, choć skład tej mieszanki przypraw może się różnić w zależności od rodzinnej receptury. Ja najbardziej lubię kiczeri z ryżu i żółtej soczewicy, która zapewnia daniu aksamitne wykończenie. Świeżo ugotowana potrawka o konsystencji bardzo gęstej zupy ma w sobie coś kojącego i poprawiającego nastrój. To idealne danie na każdą porę, zarówno jesienną szarówkę, jak i początek wiosny – gdy dodamy do niej odrobinę żółtej kurkumy, czerwonych pomidorków, pomarańczowej marchewki, zielonego szpinaku, rozjaśni i rozweseli niejeden wieczór.

Jeśli masz ochotę przeprowadzić całodzienny detoks w oparciu o kiczeri, to właśnie jesienią albo wiosną jest na to najlepszy czas: wzmocnisz układ immunologiczny, dzięki czemu łatwiej poradzi sobie z wirusami i infekcjami. Poprawisz też funkcjonowanie narządów wewnętrznych i dasz odpocząć układowi pokarmowemu. Wybierz na to przedsięwzięcie dzień wolny od pracy. W miarę możliwości ogranicz wtedy kontakty ze światem zewnętrznym. Możesz na ten dzień zamówić masaż, pójść na długi spacer, wziąć udział w łagodnej sesji jogi lub medytacji. Pij dużo wody, herbat ziołowych (wybieraj gotowe mieszanki oczyszczające lub napary z pokrzywy, mięty, szałwii, kopru włoskiego), a przede wszystkim odpoczywaj. I oczywiście posilaj się kiczeri!

Kiczeri – składniki:

– ½ szklanki ryżu basmati
– ½ szklanki czerwonej soczewicy
– marchewka
– papryka
– cukinia
– przyprawy w ziarnach: kminek, fenkuł, kolendra, czarna gorczyca
– przyprawy w proszku: kurkuma, garam masala, czarny pieprz, świeży imbir
– ghee

Kiczeri – przygotowanie:

Namoczyć wypłukany ryż i czerwoną soczewicę przez 30 min. Odcedzić i odstawić do odsączenia na 15 min. Na dno garnka wlać ghee, rozgrzać. Wrzucić przyprawy w ziarnach. Prażyć przez 2 min., potrząsając garnkiem. Teraz dodać przyprawy w proszku i świeży imbir, następnie dusić przez 40 sekund. Wrzucić marchew, cukinię i paprykę pokrojoną w drobne słupki i dusić przez 3 min.

Napar imbirowy

Ryż i soczewicę dodać do warzyw z przyprawami, wymieszać i zalać wrzącą wodą, w takiej ilości, która pozwoli zakryć całość na ok. 2 cm. Posolić do smaku. Szczelnie nakryć pokrywką i dusić na bardzo małym ogniu przez 15 min. Odstawić na 5-15 min. i podawać ze świeżą natką lub kolendrą.

Kiczeri jedz w 3 porcjach przez cały dzień: na śniadanie, obiad i kolację. Nie musisz ograniczać się z ilością, jedz tyle, na ile masz ochotę. Taki jednodniowy detoks to prawdziwa przysługa dla organizmu. Już po 24 godzinach odczujesz różnicę w samopoczuciu: poczujesz się lekko, witalnie, wzrośnie twój poziom energii, poprawi się nastrój. Być może odtąd zechcesz przeprowadzać takie delikatne oczyszczanie regularnie – co miesiąc albo raz w tygodniu. Bardzo polecam – to zdrowy nawyk, który zazwyczaj inspiruje do pozytywnych zmian w diecie i życiu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Imbir i cytryna na talerzu

Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

pelargonia afrykańska

Pelargonia afrykańska – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Dieta w czasie kwarantanny - jak wzmocnić organizm i nie przytyć?

Dieta w czasie kwarantanny – jak wzmocnić organizm i nie przytyć?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze