Przejdź do treści

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami. To deserowe mistrzostwo!

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami
Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami / Zdjęcie: www.chilitonka.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Każdy wie, że najlepsze kasztany są na placu Pigalle, a Zuzanna lubi je tylko jesienią. Właśnie o tej porze roku jest sezon na te przysmaki. Jeśli więc przejadło wam się stare dobre brownie – postawcie na wykwintne francuskie ciasto z kremem kasztanowym w roli głównej. Jest boskie!

Świeże kasztany jadalne można jeść na surowo. Pieczone lub gotowane to smaczna, rozgrzewająca przekąska. Pomimo swojego słodkawego smaku, są świetnym dodatkiem do mięsa, zup czy sałatek. Stanowią też wyśmienite towarzystwo dla grzybów, dobrze komponują się z aromatyczną szałwią. Z kasztanów robi się również mąkę, która nie zawiera glutenu i nadaje niepowtarzalny smak zarówno słodkim, jak i wytrawnym wypiekom.

Kasztany to bogate źródło minerałów, błonnika i witamin, szczególnie witaminy C. Zawierają sporą ilość skrobi, która po obróbce termicznej zamienia się w węglowodany złożone i przez dłuższy czas dostarcza naszemu organizmowi energii. Ale przede wszystkim są bogatym źródłem escyny, która odpowiada za uszczelnianie naczyń krwionośnych. We Francji liśćmi kasztanowca okrywa się ser kozi, dzięki czemu ładniej pachnie i lepiej smakuje. Na uwagę zasługuje też słodko-gorzki miód kasztanowy o ciemnej barwie i niepowtarzalnym aromacie.

Bardzo popularnym we Francji przysmakiem jest krem kasztanowo-waniliowy, używany jako dodatek do ciast, deserów, naleśników. To właśnie ten krem potrzebny będzie do przygotowania delikatnego, miękkiego niczym pianka moelleux. Kupicie go w dobrych delikatesach. To wyjątkowe ciasto polecamy serwować w towarzystwie pieczonych gruszek. Taki duet to deserowe mistrzostwo!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami / Zdjęcie: www.chilitonka.com

Składniki na ciasto (porcja dla 6 osób):

– 100 g ciemnej czekolady minimum 60% kakao
– 500 g kremu kasztanowo-waniliowego
– 4 jaja
– 125 g masła + odrobina do posmarowania foremki
– szczypta soli
– łyżka mąki do posypania foremki

Przygotowanie:

Okrągłą foremkę z odczepianym dnem o średnicy 22 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Czekoladę i 125 g masła rozpuszczamy w rondelku, na małym ogniu. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka rozbijamy w misce trzepaczką. Dodajemy krem kasztanowy oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość mieszamy.

Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy w dwóch partiach. Mieszamy delikatnie i przekładamy do foremki. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Kroimy po wystygnięciu.

[link id="1599"]Pieczone gruszki[/link] / Zdjęcie: www.chilitonka.com

Pieczone gruszki:

– 3 gruszki
– 25 g masła
– 3 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżka soku z cytryny
– laska wanilii
– 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Syrop klonowy mieszamy z sokiem z cytryny i wodą. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, końcem noża wyjmujemy ziarenka i dodajemy do syropu.

Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła i układamy w nim gruszki. Polewany całość syropem. Na wierzchu układamy kawałki pozostałego masła. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni. Przewracamy gruszki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.

Ciasto kroimy na porcje i podajemy  z połówką gruszki. Deser można udekorować łyżką kremu kasztanowego, polać pozostałym syropem, a wierzch posypać posiekanymi orzeszkami.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze kawałek serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Zdrowe i dietetyczne, umili jesienne wieczory!

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Morelowe batoniki mocy

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel – skład. Na co jest dobry? Przepis na domowy kisiel

Lubisz śniadania na słodko? Sprawdź przepis na fit muffinki

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Polewa z gorzkiej czekolady - jak zrobić? Poznaj fit przepis

Polewa z gorzkiej czekolady – jak zrobić? Poznaj fit przepis

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×