Przejdź do treści

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Kasztany
Pieczemy kasztany pod zdrową kruszonką/ Zdjęcie: masz.talerz
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Podobno najlepsze serwują w Paryżu. Ale i w Polsce coraz częściej można spotkać sprzedawcę proponującego gorące i pachnące jadalne kasztany. Dlaczego by nie zrobić ich samodzielnie? Proponujemy wersję z figami – pokochacie ten przysmak!

Kasztany – moc witamin

Kasztany jadalne są bogate w witaminy z grupy A, B, C, kwas foliowy. Oprócz tego zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Pisząc o kasztanach, trzeba wspomnieć, że dobrze wpływają na pamięć i pracę trzustki. Poza tym obniżają ciśnienie, wzmacniają odporność oraz układ nerwowy. Zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone, które mają dobry wpływ na serce i krążenie. Są bogate w sycący na długo błonnik. Przeciwdziałają infekcjom i są lekkostrawne.

Najlepiej smakują gorące. W smaku delikatnie przypominają bataty. Mają szerokie zastosowanie w kuchni. Jada się je gotowane, pieczone albo prażone. Można z nich zrobić mąkę. Dobrze odnajdują się w daniach wytrawnych, np. w sosach, ale my przetestujemy je na słodko. Połączone z figami i zdrową kruszonką na bazie orzechów stworzą pyszną i zdrową propozycję na jesienny deser.

Kasztany pod zdrową kruszonką – składniki

– 200 g kasztanów
– gałązka rozmarynu
– 8 świeżych fig
– sok z dwóch pomarańczy i startą skórkę
– 4 łyżki miodu
– dwie garści orzechów z nerkowca
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 3 łyżki płatków owsianych
– garść płatków migdałowych
– kilka łyżek jogurtu naturalnego

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami

Kasztany pod zdrową kruszonką – przygotowanie

Kasztany umyj i osusz. Każdy ponacinaj nożem. Rozmaryn mocno rozetrzyj w dłoniach. Wyłóż razem z kasztanami na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 20 minut, aż kasztany się otworzą. Odstaw, by lekko ostygły, i obierz ze skórki. Połam na mniejsze kawałki i to samo zrób z figami. Kasztany i figi umieść w naczyniu żaroodpornym.

alt=”przepis na pieczone kasztany pod zdrowa kruszonka” />

Zdjęcie: masz.talerz

Do rondelka dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy, startą skórkę, gałkę i 4 łyżki miodu. Zagotuj i odparuj połowę wody. Zalej kasztany i figi.

zdrowa kruszonka pieczone kasztany

Zdjęcie: masz.talerz

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Aby przygotować zdrową kruszonkę, orzechy zmiksuj na grubą mąkę. Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego oraz płatki owsiane. Całość zagnieć. Figi i kasztany pokrusz kruszonką i posyp płatkami migdałowymi.

pieczone kasztany kruszonka

Zdjęcie: masz.talerz

Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Deser podawaj z jogurtem naturalnym.

kasztany pieczone kruszonka zdrowa

Zdjęcie: masz.talerz

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: