Przejdź do treści

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Mazurek wielkanocny - przepis. Jak zrobić go w wersji light? Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Ociekający kajmakiem, zalany czekoladą, pomarańczowy, cytrynowy, migdałowy, różany… Wielkanocny mazurek to wdzięczny temat kulinarny, ale też potężna bomba kaloryczna. Skoro jednak na Święta Zmartwychwstania Pańskiego mazurek być musi, to niech będzie!

 

Mazurek wielkanocny – tradycyjny smakołyk na świątecznym stole

W moim domu rodzinnym wielkanocny mazurek pojawia się zawsze, z reguły taki na kruchym maślanym spodzie, najczęściej z warstwą kajmaku albo czekolady, w towarzystwie orzechów i migdałów. Mazurek to rarytas, co tu kryć. W tym roku tradycji też stanie się zadość, ale tym razem będzie to mazurek w lżejszej i zdrowszej wersji.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Wielkanocny mazurek kajmakowy, czyli klasyka

Mazurek kajmakowy jest – bez wątpienia – jednym z najpopularniejszych mazurków wielkanocnych. Do jego przygotowania wykorzystuje się masę krówkową lub mleko skondensowane. Warto zwrócić uwagę również na samo ozdabianie mazurków wielkanocnych  – w końcu tym głównie różnią się one od innych ciast. Przykładowo, można na nim wykonać wzór bazi, wykorzystując do tego płatki migdałowe i polewę czekoladową. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo zrobić napis – wystarczy ci do tego lukier i szpryca. Marzysz o tym, aby Twój mazurek przypominał pisankę? Upiecz go w kształcie jajka, a następnie ozdób rodzynkami, orzechami włoskimi, migdałami oraz skórką pomarańczy. Możesz mieć pewność, że nikt się mu nie oprze!

Wielkanocny mazurek w lekkim wydaniu

Dobrym sposobem na odchudzenie mazurka wielkanocnego jest zastąpienie kruchego spodu waflem. Taki zabieg to również doskonała metoda na zaoszczędzenie czasu, którego w przedświątecznej gorączce zawsze nam brakuje, bo zamiast zagniatać kruche ciasto, ograniczam się do kupna cieniutkich i lekkich wafli (doskonale sprawdzą się tu również andruty).

Zamiast superkalorycznego kajmaku mój mazurek ozdobi mieszanka ulubionych bakalii: migdałów, orzechów włoskich, ziaren słonecznika, suszonych śliwek i moreli. Mile widziana jest tu również suszona żurawina, ale także wiśnie, rodzynki, nasiona goji, nasiona dyni czy siemię lniane. Do minimum ograniczam również cukier, dodaję odrobinę tylko po to, by utworzył na orzechach chrupiącą skorupkę.

Stół wielkanocny

W efekcie tych zabiegów, po godzinie podsuszania w piekarniku, na stole ląduje chrupiący, mocno bakaliowy mazurek. A po świętach, jeśli oczywiście cokolwiek zostanie, możecie pokroić go w prostokąty i zamknąć w hermetycznym pudełku. Wtedy mazurek może z powodzeniem robić za domowe batoniki. Chrupcie je na zdrowie!

Bakaliowy mazurek wielkanocny – przepis

alt=”mazurek” width=”602″ height=”399″ />

 Chrupiący mazurek bakaliowy. Zdjęcie: Ania Włodarczyk

Mazurek bakaliowy – składniki

  •  400 g mieszanki orzechów włoskich (pokrojonych), migdałów, sezamu i ziaren słonecznika
  • 100 g suszonych śliwek i moreli
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 50 g cukru trzcinowego 

Mazurek bakaliowy – przygotowanie

Śliwki i morele kroimy w paseczki. W misce ubijamy białka, po czym dodajemy cukier i lekko mieszamy. Do piany dodajemy wszystkie bakalie i delikatnie mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia formie układamy wafle, następnie bakalie wymieszane z pianą. Rozsmarowujemy masę równomiernie i pieczemy – suszymy ok. 1,5 godziny w 110 st. C.

Po ostygnięciu kroimy mazurek na niewielkie kwadraty. I zajadamy bez wyrzutów sumienia!

 


Ania Włodarczyk – prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Używasz zamiennie proszku do pieczenia i sody oczyszczonej? Ekspertki Czytamy Etykiety wyjaśniają, czy to na pewno dobry pomysł

Używasz zamiennie proszku do pieczenia i sody oczyszczonej? Ekspertki Czytamy Etykiety wyjaśniają, czy to na pewno dobry pomysł

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×