Przejdź do treści

Morelowe batoniki mocy

Morelowe batoniki mocy Zdjęcie: erVegan
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Nie masz czasu na pożywne śniadanie? Nie wiesz, co przekąsić na mieście tak, aby było zdrowo? Brakuje ci energii w ciągu dnia i sięgasz po słodycze? To idealny moment, aby zrobić morelowe batoniki mocy, które porządnie cię doładują nawet w twój najgorszy dzień!

Batoniki bazują na pełnoziarnistych płatkach owsianych oraz orzechach, ziarnach i suszonych owocach, więc zawierają dużo złożonych węglowodanów, ale także białka. Są sycące, można zawsze wrzucić je do torby na „czarną godzinę”, spakować dziecku do śniadaniówki, schrupać na drugie śniadanie. I smakują naprawdę świetnie!

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł

Morelowe batoniki mocy

Zdjęcie: erVegan

Morelowe batoniki mocy – składniki (na około 10 sztuk)

  • 1 szklanka górskich płatków owsianych
  • 1 szklanka purée z banana (około 2 średnie sztuki)
  • około 1½ szklanki orzechów nerkowca i ziaren słonecznika łącznie
  • ¾ szklanki suszonych moreli
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub więcej)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • odrobina ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Morelowe batoniki mocy – przygotowanie

Płatki owsiane przełóż do naczynia malaksera i nieco je zmiksuj – jednak uważaj, aby nie był to drobny pył. Banany ugnieć widelcem na gładkie purée i dodaj do gładkiej masy syrop klonowy.

Orzechy nerkowca i ziarna słonecznika drobno posiekaj i przełóż do miski z płatkami owsianymi. Dodaj przyprawy i sól. Masę bananową dodaj do suchych składników i porządnie wymieszaj, dodając drobno posiekane morele. Odstaw na kilka minut i rozgrzej piekarnik do około 180°C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż całą masę i ugnieć ją zwilżonymi dłońmi na płaski prostokątny placek o grubości około 1,5 cm. Włóż do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż zacznie się złocić. Pod koniec możesz włączyć termoobieg, aby lekko się przypiekły i były chrupiące.

Tak upieczoną masę pokrój na pojedyncze batoniki i przechowuj do tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku, najlepiej w lodówce.

Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Patelnia z daniem

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Zjedz komosę na śniadanie!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze kawałek serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Smakuje bombowo!

owsianka na wodzie

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

×