3 min.
Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Świat polubił Pumpkin Spice Latte – kawę z dyniowo-korzennym aromatem. Ja postanowiłam to szaleństwo przenieść na sernik, jakiego jeszcze nie było. Z dynią, na kruchym, czekoladowo-kawowym spodzie z daktylami i orzechami pekan – skorzystaj z przepisu.
Spis treści
Nie dość, że dynia jest bogata w bardzo wiele składników odżywczych oraz niskokaloryczna, to upieczona w piekarniku Hokkaido ma słodki, lekko karmelowy smak. Dlatego właśnie ta odmiana dyni świetnie sprawdza do słodkich wypieków. Dzięki temu, dodając do masy sernikowej puree z dyni, możemy dodać do niej mniej cukru. Nasz sernik zyskuje nie tylko piękny kolor, ale i lekkość, a grzech jest nieco mniejszy. Lekko kawowy spód z orzechami i odpowiednia mieszanka korzennych przypraw świetnie dopełniają całość i sprawiają, że jest to idealna porcja grzechu na jesienne i zimowe (pod)wieczorki.
Sernik dyniowy z orzechami pecan – składniki na spód
– 1 op. czekoladowych ciastek zbożowych
– 15 szt. daktyli (namoczonych)
– 2 łyżki mocnej kawy sypanej
– 2-3 łyżki oleju kokosowego
– garść orzechów pekan
Sernik dyniowy z orzechami pecan – masa sernikowa
– 750 g twarogu na sernik
– 450 g puree z dyni Hokkaido
– 250 g serka mascarpone
– 190 g drobnego cukru do wypieków
– 3 jajka
– 3 żółtka
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka mąki pszennej
– 2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)
dekoracja:
– 200 g gęstej śmietany 18%
– 100 g cukru pudru
– 4 łyżki musu z dyni
Sernik dyniowy z orzechami pecan – sposób przygotowania
Dynię Hokkaido dzielimy na pół, usuwamy pestki i pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie studzimy, wydrążamy upieczony miąższ i blendujemy go na gładko. By uzyskać mus, łączymy puree z wodą i jeszcze dokładniej blendujemy całość.
Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy, by uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. W tym czasie przygotowujemy spód z kruszonych ciasteczek i pozostałych składników. Umieszczamy je w rozdrabniaczu, dodajemy olej kokosowy i również miksujemy na gładką, lepką masę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na spód oraz boki (wysokość ok. 2-3 cm.) wykładamy ciasteczkową masę. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową. Całość wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, bez termoobiegu. Po wstawieniu obniżamy temperaturę pieczenia do 150 stopni. Taki zabieg zapewni, że sernik nie wyrośnie, a potem nie opadnie, a pozostanie puszysty. Pieczemy przez 1,5 godziny, a następnie stopniowo studzimy. Najpierw uchylamy wyłączony już piekarnik (ok. 30 min.), a potem studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie sernik schładzamy kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce. Przed podaniem przygotowujemy polewę śmietanową z musem z dyni. W tym celu łączymy śmietanę z cukrem pudrem i wykładamy ją na wierzch sernika. Na środek wykładamy mus z dyni, który wcześniej miksujemy na gładko z dodatkiem 2 łyżek wody. Łyżką robimy koła na śmietanie, rozmazując dynię w ten sposób, by powstały abstrakcyjne mazaje. Ten etap zarezerwowany jest dla turbołakomczuchów, sernik świetnie sprawdzi się również podany w klasyczny sposób, bez śmietanowej polewy.
Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.
Podeślij przepis znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

02.06.2023
„Dziś wiem, jak bardzo odłączone od siebie i swoich ciał są osoby zmagające się z ortoreksją. To nie ma prawa skończyć się dobrze” – mówi Ola

20.04.2023
„Agencje modelingowe mają wobec dziewczyn odczłowieczające oczekiwania” – mówi eksmodelka i psycholożka Kaja Funez-Sokoła

05.04.2023
„Poza uzależnieniem kawa może zwiększać ryzyko wystąpienia stanów lękowych”. O wpływie kofeiny i nietolerancji kawy mówi dietetyczka Magdalena Czyrynda-Koleda

03.04.2023