2 min.
Ciasteczka owsiane to pyszna i zdrowa przekąska z dużą ilością błonnika i witamin z grupy B. Ale to nie jedyne ich zalety. Poznajcie ich więcej. Obowiązkowo podjadając przy tym ciastka z naszego przepisu.
Stanowią źródło złożonych węglowodanów, które dostarczają stopniowo energię, więc sprawdzą się również w diecie sportowców i najmłodszych. Śliwki stanowią słodki i orzeźwiający akcent, a dodatkowo działają antyoksydacyjnie i korzystnie wpływają na trawienie. Forma ciasteczek sprawia, że jest to deser idealny do zabrania w podróż lub do pracy.
Ciasteczka owsiane czekośliwka
Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Składniki na 9 ciasteczek:
– 90 g płatków owsianych (bezglutenowych)
– 35 g mąki owsianej (bezglutenowej)
– 35 g orzechów pekan
– ½ łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 30 ml płynnego oleju kokosowego
– 30 ml syropu klonowego
– 200 g śliwek
– 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2½ łyżki ciepłej wody
– 20 g surowej czekolady
Przygotowanie:
Zmielone siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut, aż napęcznieje. Płatki owsiane mieszamy z mąką, posiekanymi orzechami, cynamonem i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce mieszamy olej, syrop klonowy, zmiksowane blenderem na gładki mus śliwki oraz napęczniałe siemię lniane. Dodajemy połączone suche składniki i ponownie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy masę, formując ciasteczka. Na wierzchu układamy posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę. Pieczemy z termoobiegiem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut.
Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022