3 min.
Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Na rabarbar czekam cały rok, a gdy tylko się pojawi, przerabiam go na wszystkie możliwe sposoby. W czerwcu nie może zabraknąć u mnie ciasta z rabarbarem. Zazwyczaj stawiam na kruchą tartę, ale tym razem mam przepis na ciasto jogurtowe z dodatkiem pistacji. Najlepsze w plener!
Spis treści
Zanim przepis, to słów parę o rabarbarze, który jest wyjątkowy nie tylko dlatego, że czekamy na niego przez rok cały, ale również ze względu na swoje właściwości. Jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Ale ale… trzeba z nim uważać, bo zawiera dużo szczawianów, które mogą być szkodliwe dla nerek. Jednak z racji tego, że rabarbar jest rośliną sezonową, to dość trudno go przedawkować.
Moja rada jest więc taka, byście go sobie w czerwcu nie odmawiali i raczyli się kompotem z rabarbaru, czy też ciastem według poniższego przepisu do woli.
Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem – składniki:
– 5-6 sztuk rabarbaru
– 250 ml jogurtu naturalnego
– 280 g masła
– 150 g niesolonych pistacji
– 1,5 kubka mąki pszennej do wypieku ciast
– 1,5 kubka drobnego cukru
– 2 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1 łyżeczka soli
– cukier puder do posypania
Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem – przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C. W tym czasie przygotowujemy rabarbar i kroimy go w kawałki o długości ok. 5-6 cm. Następnie na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła, dodajemy pół kubka cukru, szczyptę soli i pokrojony rabarbar. Mieszamy całość i dusimy przez ok. 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Redukujemy temperaturę w piekarniku do 160 stopni C.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Pistacje rozdrabniamy w robocie kuchennym lub ręcznie w moździerzu (ja używam młynka do kawy). W misie robota łączymy mąkę, proszek do pieczenia, łyżeczkę soli i pistacje. Dodajemy masło i ucieramy całość na wolnych obrotach. Dodajemy jajka (jedno po drugim) oraz ekstrakt z wanilii i mieszamy na wyższych obrotach. Następnie wlewamy stopniowo jogurt i zmniejszamy obroty robota, mieszając do czasu, aż całość będzie tworzyć jednolitą masę.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch i kładziemy wcześniej przygotowany, wystudzony rabarbar. Pieczemy ok. 75 minut do półtorej godziny – sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone za pomocą patyczka. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem lub polewamy sosem zrobionym z jogurtu i sosem powstałym podczas duszenia rabarbaru.
Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.
Poleć ten przepis znajomym
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

17.02.2023
„Ciałoneutralność to złoty środek, którego szukamy. Nie patrzmy na siebie skrajnie: muszę być chuda albo jestem gruba i okej, nic z tym nie robię” – mówi Oliwia Dąbrowska ze Szczerej Sfery

14.02.2023
„Działając zgodnie z wartościami, nie poniesiemy porażki. Tylko najpierw trzeba odróżnić je od celów”. O zastosowaniu terapii ACT w zmianie diety mówi Anna Paluch

03.02.2023
„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

23.01.2023