Przejdź do treści

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?
Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado
Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zastawione stoły, wiele dań na czele z żurkiem i ciastami. Mało kto z nas się powstrzyma przed zjedzeniem kolejnej porcji. A co potem? Wachlarz nieprzyjemności wszelakich: od zgagi po wzdęcia. Jak sobie radzić?

Najlepiej byłoby się opanować. I kierować zdrowym rozsądkiem. Ale kto przy świątecznym stole będzie skubał jarmuż, gdy tuż obok wuj Janusz lubieżnie zanurzy białą kiełbasę w chrzanie?! Kto obroni się przed żurkiem? Kto nie zje jajek w te dni, gdy nie ma limitu ich spożycia? Z morzem majonezu. Wyjątkowo.

Wielkanoc w czasie kwarantanny / istock

A na koniec mazurek wetknięty łakomie, choć pasek w spodniach przeżywa już chwile grozy i rozciąga się do granic wytrzymałości. W międzyczasie jeszcze jakieś boczki, grzybki, pasztety. I nikt nie będzie popijał tego zieloną herbatą. Oczywiście, być może w ten czas, dla niektórych wyjątkowy, wpadniemy w zadumę nad sensem tych świąt albo porozmawiamy o twórczości, dajmy na to, Orzeszkowej, ale nie oszukujmy się – przede wszystkim będziemy jeść. Jeść, jeść i jeść…

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Wszystkie oblicza niestrawności

Objawy niestrawności mogą się pojawić niezależnie od świąt i suto zastawionych stołów. Jednak specyfika świątecznych potraw, na ogół tłustych i ciężkich, sprzyja pojawieniu się trudności z trawieniem. Jeśli więc poczujesz ból w górnej części brzucha, zgagę, pieczenie w żołądku albo wzdęcia – będą to sygnały z układu pokarmowego, który bije na alarm. On już nie woła o rozsądek, ale o pomoc.

Pierwsza pomoc w niestrawności

Zaufaj ziołom. Jeśli problemy z niestrawnością pojawiają się okazyjnie i wynikają z zapomnienia się przy biesiadowaniu albo zjedzenia potrawy, która, jak się później okazało, wywołała niemałe poruszenie w brzuchu, warto wspomóc się ziołami albo suplementami na bazie ziół. Szczególną uwagę zwróć na kurkumę. Lista jej zasług dla organizmu jest niemalże nieskończona, a w przypadku układu pokarmowego korzystnie wpływa na trawienie, w szczególności tłuszczów, wspomaga pracę wątroby i układu żółciowego. Równie pomocny będzie wyciąg z rozmarynu – naturalne substancje występujące w ekstrakcie z tego ziela ułatwiają i przyspieszają trawienie.

 

Poprawia się również przepływ soków trawiennych, żółci i funkcjonowanie jelit. Niezbyt znany ze swoich właściwości wspomagających trawienie jest karczoch i ukryta w nim prozdrowotna cynaryna. Poprawia ona metabolizm tłuszczów i wpływa na komfort trawienny.

Lepiej zapobiegać

Jeśli nie jesteśmy w stanie powstrzymać się od zjedzenia świątecznych potraw, to zachowajmy przynajmniej umiar, żeby zminimalizować ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nie tylko jakość, ale również ilość zjedzonych produktów ma wpływ na skalę trudności, z jaką będzie musiał się zmierzyć nasz układ pokarmowy. Kolejny kawałek białej kiełbasy nie trafia przecież przez usta do czarnej dziury, w której znika. Tak jak wcześniejsi towarzysze stołu – żurki i mazurki – będzie musiał przejść tę samą drogę od przełyku aż po końcówkę. Samo się nie strawi. A więc: po pierwsze, małe porcje. Ograniczmy do minimum potrawy tłuste.

Dziewczyna nakłada jedzenie

Nie szczędźmy majeranku, kminku, bazyli i i koperku – są wspaniałym dodatkiem do różnych dań i wielkim sprzymierzeńcem procesu trawienia. Na stole postawmy wodę z miętą. Zrezygnujmy całkiem z napojów gazowanych. Zadbajmy też o spokojną atmosferę przy stole – nie od dziś wiadomo, że stres i napięcia wzmagają wszelkie dolegliwości układu pokarmowego.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co na zgagę po świętach?

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Wybierz dla bliskich produkty wspomagające trawienie, by zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyli święta /fot. archiwum własne

Wybierz dla bliskich produkty wspomagające trawienie, by zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyli święta

Posiłek w restauracji. Kobieta je

7 nieoczywistych produktów, po których może ci się odbijać

Balon

Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Chinina – co to jest, właściwości i skutki uboczne, cena

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Jajka - wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

×