Przejdź do treści

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Czekoladowe króliczki, baranki i jajka ubrane w kolorowe sreberka kuszą już długo przed Wielkanocą. Niestety, zwykle to tłuszcze, cukier, barwniki, konserwanty i kiepskiej jakości czekolada. A może wspólnie z dzieciakami przygotujecie własne, pyszne i zdrowsze czekoladowe pisanki?

Domowe pisanki z czekolady – zdrowa słodycz na Wielkanoc

Domowe pisanki przygotujemy bez szkodliwego cukru, z prawdziwą czekoladą, a kolorowe lukry zrobimy z naturalnych barwników. Nic piękniej nie nada koloru niż sok z buraka czy marchewki, a przecież można wykorzystać także mango, jagody, a nawet jarmuż! To naprawdę prosty i szybki przepis, wspólnymi siłami dacie sobie radę raz-dwa!

Suszone owoce odgrywają w tym przepisie główną rolę. Sklejają pozostałe składniki, ale to niejedyne ich zadanie. Przede wszystkim ich naturalny słodki smak ma zastąpić cukier. Oprócz tego są zdrowe i sycące. Nie będzie po nich takiego efektu, jaki jest po zjedzeniu niezdrowego deseru, czyli chęci jedzenia więcej i więcej. To ze względu na to, że owoce te mają niski indeks glikemiczny. Mimo że są dosyć kaloryczne, poleca się je osobom będącym na diecie. To są wartościowe kalorie.

Suszone owoce zawierają błonnik, potas, pektyny i antyoksydanty. Mają działanie antybakteryjne i oczyszczające. Oprócz tego mają dobry wpływ na pracę jelit i układ pokarmowy. Wzmacniają układ odpornościowy i serce. Dobrze wpływają na stan włosów, cery i paznokci. Są bogate w witaminy i mikroelementy.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Czego potrzebujesz do wykonania czekoladowych pisanek?

Składniki (na 10-11 sporej wielkości jajek):

– 300 g suszonych owoców (może być miks różnych: śliwki, daktyle, morele czy żurawina, pamiętaj, aby wybrać te bez dodatku cukru)
– 400 g płatków owsianych
– 2 czubate łyżki surowego kakao
– 130 g gorzkiej czekolady
– czubata łyżeczka oleju kokosowego
– kilka łyżek soku świeżo wyciśniętego z warzyw lub owoców (burak, marchew, jarmuż, jagoda, malina)
– 5-6 łyżek ksylitolu

Przygotowanie:

Owoce zalej wrzątkiem i odstaw na bok, aż woda całkowicie wystygnie. Ksylitol umieść w mikserze i zmiksuj, aż powstanie proszek na wzór cukru pudru. Wyciśnij sok z warzyw. Płatki owsiane zmiksuj na drobne okruchy. Owoce przecedź. Do miksera wrzuć płatki owsiane, kakao i suszone owoce. Miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę, która nie przykleja się do dłoni. Z masy uformuj kulki.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę razem z olejem kokosowym. Obtocz jajka w czekoladzie i wstaw do zamrażarki na 20 minut.

czekoladowe pisanki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

W tym czasie przygotuj lukier. Do miseczki wsyp 1-2 łyżeczki uzyskanego cukru pudru i dodaj najpierw jedną łyżeczkę soku.

przepis na czekoladowe pisanki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Połącz składniki. Jeśli lukier jest za gęsty, dolej więcej soku. Ważne, aby lukier był gęsty, ale płynący. Gotowy lukier przełóż do woreczków, przewiąż gumką i odetnij końcówkę. Jajka maluj według uznania.

czekoladowe jajka pisanki na wielkanoc

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Kiedy będą już kolorowe, włóż je do zamrażarki na kolejne 10 minut. Jajka są gotowe do jedzenia od razu po przygotowaniu. Przechowuj je w lodówce.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy! /fot. iStock

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×