Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień
Żar leje się z nieba, a rozgrzany organizm najlepiej schładzać od środka. A nic go lepiej nie schłodzi niż pyszny sernik z owocami. Nasza propozycja jest superzdrowa, bo nie zawiera szkodliwego cukru ani innych zbędnych składników.
Wegański sernik nie istniałby bez orzechów nerkowca. Dzięki temu, że moczymy je długo w wodzie, stają się miękkie, a po zmiksowaniu konsystencją przypominają twaróg. Orzechy te warto jeść, ponieważ chronią przed chorobami serca, nadciśnieniem oraz cukrzycą typu 2. Są doskonałe jako przekąska o łagodnym działaniu uspokajającym. Wyciszają i relaksują, a jednocześnie dodają energii i wzmacniają organizm. Warto je jeść, kiedy nasz mózg poddajemy intensywnej pracy. Orzechy wspomagają koncentrację. Nerkowce mają dobry wpływ na stan i wygląd włosów oraz paznokci. Dobra wiadomość dla osób odchudzających się – nerkowce mają najmniej kalorii ze wszystkich orzechów. Zawierają kwas foliowy, niacynę, witaminę B6, K, żelazo, potas, fosfor oraz wapń.
Składniki:
– 130 g ulubionych orzechów
– 100 g płatków owsianych
– szczypta soli
– 1/4 szklanki oleju kokosowego
– 2 łyżki syropu klonowego albo miodu
– szczypta kardamonu
– 2 i 1/2 szklanki nerkowców
– ok. 2 szklanek średniej wielkości truskawek
– 1/4 szklanki syropu klonowego
– łyżka soku z cytryny
– owoce lata do ozdoby sernika
– suszone płatki róży do ozdoby
– kilka listków mięty
Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalej nerkowce wodą. Do miksera wrzuć orzechy i sól. Zmiksuj na grube okruchy. Płatki owsiane zmiksuj na mąkę. Połącz orzechy z płatkami, olejem i miodem.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Na spód foremki połóż uzyskaną masę i równomiernie ją rozłóż.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wstaw do zamrażalki. Nerkowce przecedź, ale nie wylewaj wody – może się przydać, jeśli krem okaże się za gęsty. Orzechy zmiksuj na gładką masę. Dodaj umyte truskawki, syrop klonowy i sok z cytryny.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Całość zmiksuj, tak aby składniki się połączyły. Wyłóż krem na zmrożony spód.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wstaw do zamrażalki na 20-30 minut. Po tym czasie udekoruj owocami, różą i miętą. Sernik wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Przechowuj w lodówce.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?