Przejdź do treści

Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Spróbuj koktajli z odpowiednimi składnikami, które podkręcają metabolizm

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Lubisz koktajle? Świetnie! Koktajle to prosty sposób na to, by zwiększyć ilość warzyw i owoców w diecie, a tym samym wzmocnić odporność. Możesz też pozbyć się kilku niechcianych kilogramów. Szczególnie jeśli dodasz do nich składniki, które podkręcają metabolizm. Znajdziesz je na naszej liście.

Ciągle masz postanowienie zrzucenia kilku kilogramów? Zacznij od zdrowej diety. W codziennym menu nie powinno zabraknąć warzyw i owoców. Możesz z nich zrobić koktajle. A do nich dodać składniki, które przyspieszą proces odchudzania. Jakie to dodatki?

Chilli

Chilli jako dodatek do koktajlu? Czemu nie! Jeśli lubisz pikantny smak, to ten dodatek jest dla Ciebie. Chilli zawiera substancję czynną o nazwie kapsaicyna, która w organizmie chwilowo zwiększa metabolizm. Dzieje się to poprzez prowokowanie organizmu do produkcji większej ilości ciepła. Bądźmy szczerzy: niewielki dodatek chilli jedynie do koktajlu nie spowoduje szybkiej utraty kilogramów. Ale jeśli dodasz tę przyprawę również do innych posiłków, efekt w połączeniu ze zdrową dietą i ruchem może być zauważalny. Nie masz pomysłu na składniki koktajlu z dodatkiem chilli? Wypróbuj chilli w towarzystwie ananasa, awokado i imbiru. Świetnie smakuje również z pomidorem.

Zielona herbata

Zielona herbata zwiększa metabolizm dzięki zawartości kofeiny i epigallokatechiny (EGCG), która jest bardzo silnym przeciwutleniaczem (silniejszym nawet niż witamina C!). Możesz przygotować koktajl na bazie wcześniej parzonej i schłodzonej zielonej herbaty liściastej. Możesz też skorzystać ze sproszkowanej zielonej herbaty matcha, która zawiera więcej przeciwutleniaczy niż napar z liści. Ma ziemisty, gorzki, intensywny smak, dlatego sprawdzi się jako dodatek do koktajli o intensywnym i słodkim smaku. Wypróbuj ją jako dodatek do koktajlu na bazie słodkich bananów i mleka kokosowego.

Cynamon

Cynamon zawiera związki, które wpływają korzystnie na metabolizm glukozy. Ta przyprawa, używana głównie w okresie świątecznym, wpływa na mniejsze magazynowanie tłuszczu w komórkach tłuszczowych. Od dziś niech cynamon na stałe zagości w twojej kuchni. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajlu na bazie zielonych liści, jabłek i gruszek.

Imbir

To kolejny superskładnik, który przyspiesza przemianę materii i wspomaga odchudzanie. Rewelacyjny smak doda koktajlowi ze szpinaku, banana i truskawek.

 

Nasiona chia i siemię lniane

Są rewelacyjnym dodatkiem do zagęszczania koktajlu. Zagęszczającą właściwość zawdzięczają obecności rozpuszczalnej w wodzie frakcji błonnika pokarmowego. Dzięki temu koktajl z dodatkiem nasion chia lub siemienia lnianego będzie bardziej sycący. Poza tym nasiona chia i siemię lniane są doskonałym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA). To rodzaj tłuszczu z rodziny omega-3, które stymulują leptynę – hormon sygnalizujący o sytości.

Awokado

Awokado jest niezastąpione jako dodatek do koktajli, jeśli chcemy uzyskać gładką, kremową konsystencję. Zawiera również składniki (przeciwutleniacze, dobre tłuszcze), które pomagają zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Ponadto awokado jest bogate w błonnik pokarmowy, co przyczynia się do zwiększenia sytości i poprawy wrażliwości na insulinę. A to sprawia z kolei, że są mniej korzystne warunki do magazynowania się tłuszczu w komórkach.

 

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

Kubek termiczny

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

istockphoto.com

Ogórek z imbirem – oczyszczający duet

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

6 napojów, które pomogą ci zasnąć

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na eko. 5 rad dla tropicieli ekościemy

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Herbata – nie tylko o 17.00

Herbata – nie tylko o 17:00! Na co zwrócić uwagę, zanim będziemy się nią delektować?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?