Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Przejadła ci się owsianka i skończyły pomysły na zdrowe, sycące śniadania? Ta propozycja postawi cię na nogi o poranku. Jej bazą będzie gęsty koktajl ze spiruliną, a jako dodatki wykorzystamy mango, kiwi, gruszkę, ziarenka granatu i nasiona chia. Naprawę zdrowa miska!
Spirulina jest zaliczana do produktów z grupy superfoods. To oznacza, że nawet niewielka jej ilość zawiera mnóstwo składników dobrze wpływających na nasze zdrowie. Dlatego takiego produktu nie mogło zabraknąć w naszej supermisce. Ten zielony proszek to nic innego jak sproszkowane glony. Spirulina zawiera dużo białka, wapnia, magnezu, cynku, chromu i fosforu oraz aminokwasy, które nie są produkowane przez organizm, co oznacza, że należy je dostarczać w pożywieniu. Oprócz tego znajdziesz w niej witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Spirulina wspomaga metabolizm, wzmacnia kości, paznokcie i upiększa cerę. Ma działanie przeciwnowotworowe i antywirusowe.
Kolejnym superskładnikiem naszego zdrowego śniadania są nasiona chia. Te maleńkie ziarenka napakowane przeciwutleniaczami zawierają sporo białka, kwasów omega-3, witamin i błonnika. Są świetnym elementem diety dzięki temu, że powiększają swoją objętość, co sprawia, że na dłużej dają uczucie sytości. Nasiona chia można jeść na surowo albo po wcześniejszym namoczeniu w wodzie, mleku albo soku. Jeszcze tylko garść ulubionych owoców i gotowe!
Śniadaniowa miska mocy – składniki
– 1 łyżeczka nasion chia
– 1 banan
– 150 ml świeżego soku z jabłek
– 1 łyżeczka sproszkowanej spiruliny
– sok z połowy limonki
– kilka łyżek ziarenek granatu
– jedno kiwi
– kilka plastrów gruszki
– kilka plastrów mango
Śniadaniowa miska mocy – przygotowanie:
Zacznij od pokrojenia banana w plasterki, połóż go w odstępach na talerzu i włóż do zamrażarki na 30 minut. W międzyczasie pokrój owoce w plasterki albo kawałki. Do miksera wrzuć banana, sok z jabłek, spirulinę, sok z limonki i zmiksuj na gładką masę. Supermiskę podawaj z koktajlem ze spiruliny, owocami i nasionami chia.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Polecamy

Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?

Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”

Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Oto czego jeszcze nie warto jeść na czczo
się ten artykuł?