Przejdź do treści

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Przejadła ci się owsianka i skończyły pomysły na zdrowe, sycące śniadania? Ta propozycja postawi cię na nogi o poranku. Jej bazą będzie gęsty koktajl ze spiruliną, a jako dodatki wykorzystamy mango, kiwi, gruszkę, ziarenka granatu i nasiona chia. Naprawę zdrowa miska!

Spirulina jest zaliczana do produktów z grupy superfoods. To oznacza, że nawet niewielka jej ilość zawiera mnóstwo składników dobrze wpływających na nasze zdrowie. Dlatego takiego produktu nie mogło zabraknąć w naszej supermisce. Ten zielony proszek to nic innego jak sproszkowane glony. Spirulina zawiera dużo białka, wapnia, magnezu, cynku, chromu i fosforu oraz aminokwasy, które nie są produkowane przez organizm, co oznacza, że należy je dostarczać w pożywieniu. Oprócz tego znajdziesz w niej witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Spirulina wspomaga metabolizm, wzmacnia kości, paznokcie i upiększa cerę. Ma działanie przeciwnowotworowe i antywirusowe.

Kolejnym superskładnikiem naszego zdrowego śniadania są nasiona chia. Te maleńkie ziarenka napakowane przeciwutleniaczami zawierają sporo białka, kwasów omega-3, witamin i błonnika. Są świetnym elementem diety dzięki temu, że powiększają swoją objętość, co sprawia, że na dłużej dają uczucie sytości. Nasiona chia można jeść na surowo albo po wcześniejszym namoczeniu w wodzie, mleku albo soku. Jeszcze tylko garść ulubionych owoców i gotowe!

Spirulina. Zdjęcie: iStock

Śniadaniowa miska mocy – składniki

– 1 łyżeczka nasion chia
– 1 banan
– 150 ml świeżego soku z jabłek
– 1 łyżeczka sproszkowanej spiruliny
– sok z połowy limonki
– kilka łyżek ziarenek granatu
– jedno kiwi
– kilka plastrów gruszki
– kilka plastrów mango

Śniadaniowa miska mocy – przygotowanie:

Zacznij od pokrojenia banana w plasterki, połóż go w odstępach na talerzu i włóż do zamrażarki na 30 minut. W międzyczasie pokrój owoce w plasterki albo kawałki. Do miksera wrzuć banana, sok z jabłek, spirulinę, sok z limonki i zmiksuj na gładką masę. Supermiskę podawaj z koktajlem ze spiruliny, owocami i nasionami chia.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?