Przejdź do treści

Sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno z borówkami
Sernik na zimno - idealny na upały. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?

Gdy z nieba leje się żar, nawet przygotowanie ciepłego obiadu staje się wyzwaniem. A co dopiero zbliżenie się do piekarnika… Jeśli macie ochotę na ciasto, nie musicie podgrzewać atmosfery w kuchni. Na ratunek przybywa sernik na zimno!

I to nie byle jaki. Znajdziecie w nim wszystkie warstwy, jakimi powinien szczycić się porządny sernik. Rolę spodu odgrywają tu daktyle zmielone z orzechami, zdecydowanie zdrowsze od tradycyjnych kruszonych ciastek zmieszanych z topionym masłem. Stanowią solidne źródło energii, zawierają sporą ilość błonnika, a także – co ważne dla osób intensywnie trenujących – potasu. Poza tym taki spód ciasta, do tego obsypany hojnie świeżymi borówkami, jest po prostu… smaczniejszy.

Do przygotowania warstw owocowej i waniliowej sięgnijcie po dobry, bogaty w białko twaróg ze sprawdzonego źródła. Trzymajcie się z daleka od „kubełkowych” wynalazków pełnych zbędnych ulepszaczy, nie dajcie się też zwabić na hasła „light” – organizm gorzej wchłania wapń z chudego sera, niedostatek tłuszczu utrudnia też przyswajanie witamin i niekorzystnie wpływa na walory smakowe.

Sernik słodzimy miodem, doprawiamy świeżymi owocami i wanilią. Słodko-kwaśne maliny nadadzą mu charakteru, a drobne ziarenka wanilii będą przyjemnie chrupały w najwyższej warstwie deseru. Całość obficie obsypcie owocami leśnymi – im więcej, tym lepiej. Gwarantujemy – ten sernik smakuje tak, jak wygląda!

Sernik na zimno z borówkami – składniki

                   Sernik na zimno w najzdrowszej wersji. Zdjęcie: Aga Piątkowska

Składniki na spód:

– 130 g suszonych daktyli
– 80 g orzechów włoskich
– ok. 160 g borówek amerykańskich

na masę:

– 1 kg tłustego, białego sera
– 250 ml mleka
– 5 łyżek miodu
– 250 g malin
– ziarenka z 1 laski wanilii
– 100 ml zimnej wody
– 20 g agaru

dekoracja:

– borówki amerykańskie
– jeżyny
– kwiaty jadalne

Sernik na zimno z borówkami – wykonanie

Małą tortownicę o średnicy około 17 cm wykładamy na dnie pergaminem. Daktyle wraz z orzechami dokładnie rozdrabniamy w malakserze i mielimy na gęstą masę, równo wylepiamy nią dno tortownicy. Zasypujemy szczelnie borówkami.

Twaróg kilkakrotnie mielimy. Dodajemy 100 ml mleka, dosładzamy miodem (ewentualnie po spróbowaniu można go dodać odrobinę więcej). Masę dzielimy na pół. Do pierwszej połowy dodajemy maliny, dokładnie mielimy je z serem. Dodajemy rozpuszczone w 50 ml wody 10 g agaru, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na borówki, wstawiamy do lodówki do stężenia.

Drugą połowę masy miksujemy ze 150 ml mleka oraz ziarenkami wanilii. Gdy pierwsza warstwa sernika zastygnie, dodajemy do masy pozostały rozpuszczony agar i wlewamy waniliowy serek do tortownicy.

Przed podaniem sernik dekorujemy borówkami, jeżynami, dla efektu można też dodać jadalne kwiaty szałwii.

 

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?