Przejdź do treści

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Nie ma prostszej i szybszej w przygotowaniu przekąski niż ta, którą wam zaproponujemy. Ten jeden kęs świetnie ładuje baterie po intensywnym wysiłku fizycznym, ale równie dobrze sprawdzi się jako lekki i zdrowy deser. Jedno jest – pewne będziecie zachwyceni!

Coraz chętniej niezdrowe słodycze zastępujemy daktylami. Jemy je jako przekąskę albo dodajemy do zdrowych deserów. My postanowiliśmy pójść o krok dalej i wypełnić je domowym masłem orzechowym oraz malinami, na które aktualnie trwa sezon. Cieszmy się nimi, bo latem są najsmaczniejsze. Owoce te działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, obniżają ciśnienie krwi oraz podnoszą odporność. To dlatego warto przygotować z nich syrop i podawać podczas przeziębienia. Oprócz tego uspokajają i spowalniają procesy starzenia. Zawierają żelazo, magnez, wapń oraz potas. Są bogate w witaminy C, E, B1, B2 i B6. Jakby tego było za mało, mają doskonały wpływ na pracę serca i nerek.

Gotowi na daktylowo-malinowe szaleństwo?

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– dwie garści daktyli
– garść malin
– ok. 2-3 łyżek wiórków kokosowych
– ok. 3-4 łyżek masła orzechowego
– kilka listków mięty

Przygotowanie:

Maliny rozgnieć widelcem. Daktyle przekrój wzdłuż. Do rozkrojonego daktyla delikatnie włóż masło orzechowe i maliny. Lekko ściśnij. Posyp wiórkami kokosowymi i porwanymi listkami mięty. Daktyle przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Sałatka

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem i pomarańczą. Prawdziwa witaminowa bomba!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Warzywna pasta kanapkowa. W niczym nie przypomina sałatki jarzynowej z ciocinych imienin!

Morelowe batoniki mocy. Po nich energia Cię nie opuści

jabłka

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Zupa orzechowa

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?