Przejdź do treści

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Są takie dni, zwłaszcza zimą, kiedy w ogóle nie mamy ochoty gotować. Chcemy zjeść już, teraz, bez kombinowania. W takich chwilach najlepiej sprawdzają się te dania, które przygotowuje się szybko albo takie, które zrobiliśmy dzień wcześniej. Sposób? Domowa pasta z sezonowych warzyw. Będzie zdrowo i pysznie, obiecujemy!

Warto sięgać po paprykę! Jest bogata w takie witaminy jak C, A, E i beta-karoten. Oprócz tego zawiera wapń, żelazo, magnez, miedź i potas. Regularne spożywanie papryki obniża ciśnienie krwi i dobrze wpływa na pracę żołądka i jelit. Papryka zawiera też błonnik. Jeśli czujemy, że łapie nas infekcja, to warto zajadać paprykę, ponieważ ma działanie antybakteryjne i wzmacnia odporność. Usuwa toksyny z organizmu. Ma dobry wpływ na cerę, paznokcie i włosy. No i jest niskokaloryczna. Warto wiedzieć, że papryka po upieczeniu zupełnie zmienia swoje oblicze. Staje się pełna wyrazistego i głębokiego, słodkiego smaku. Wystarczy połączyć ją z pomidorami i mamy gotową przekąskę!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Pasta kanapkowa z pieczonej papryki

Zdjęcie: masz.talerz

Pasta kanapkowa z pieczonej papryki – składniki:

Pasta kanapkowa z pieczonej papryki – przygotowanie:

Paprykę umyj i przekrój na pół. Pozbądź się nasion. Pomidory przekrój na pół, wrzuć je razem z czosnkiem i papryką do żaroodpornego naczynia. Skrop olejem i posyp szczyptą soli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz, aż papryka będzie całkowicie miękka. Wyjmij warzywa z piekarnika i poczekaj, aż wystygną. Wrzuć je do miksera, dodaj przyprawy i jeśli pasta jest za gęsta, dodaj odrobinę wody. Pastę jedz z ulubionym pieczywem albo samą. Dobrze smakuje z natką pietruszki. Pastę przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.

 


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sałatka

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem i pomarańczą. Prawdziwa witaminowa bomba!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Warzywna pasta kanapkowa. W niczym nie przypomina sałatki jarzynowej z ciocinych imienin!

Morelowe batoniki mocy. Po nich energia Cię nie opuści

jabłka

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Zupa orzechowa

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Smakuje bombowo!

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

×