Koktajl ze spiruliną – miksujemy superfoods!
Mamy dla was przepis na świetny zielony koktajl ze spiruliną w roli głównej. Nie znamy żadnego ziarna, owocu czy środka spożywczego, który byłby bogatszy w substancje odżywcze niż ta alga!
Spirulina to nazwa mikroskopijnych niebiesko-zielonych alg, które już wieki temu stanowiły pokarm dla Azteków. Zawiera ona prawie 4000 cennych dla organizmu związków. Znajdziecie w niej łatwo przyswajalne żelazo (ma go znacznie więcej niż mięso), magnez, potas, witaminy, makro- i mikroelementy. Dzięki obecności pigmentów – zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny – działa antyoksydacyjnie oraz przeciwzapalnie i antyalergicznie.
Dowiedziono, że zwiększa ona sprawność układu immunologicznego, wspiera serce i redukuje poziom cholesterolu, pomaga wzmocnić układ trawienny. Spirulina dodaje też sił witalnych i poprawia kondycję psychofizyczną.
Zawiera witaminę B12, która wpływa na poprawę pamięci i zapobiega anemii. Większość ludzi spożywa witaminę B12 zawartą w wątrobie zwierzęcej, jednak spirulina zawiera jej do 2,5 raza więcej. Ma też 5-20 razy więcej witaminy B2 niż inne pożywienie oraz więcej witaminy B1 niż owoce i warzywa. Spirulina zawiera beta-karoten – źródło witaminy A – ma go 20-25 razy więcej niż marchewka. Spirulina bywa nazywana też zielonym mięsem z powodu niespotykanie dużej zawartości wysokowartościowego białka. Jego udział jest blisko trzykrotnie większy od zawartości białka w mięsie.
Spirulinę możemy kupić zarówno w proszku, jak i w tabletkach. Najłatwiej dostać ją w sklepach ze zdrową żywnością. Dawkowanie opisane jest przeróżnie. Zaleca się dziennie spożycie 1-3 łyżeczek proszku i nawet aż do 12 tabletek. Jeśli zdecydujecie się na spirulinę w proszku, łatwo połączyć ją w koktajlu z ulubionymi dodatkami. Warto pamiętać o tym, aby dodać odrobinę soku z limonki, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego smaku spiruliny.
Zielony koktajl ze spiruliną
Zdjęcie: masz.talerz
Składniki:
– płaska łyżeczka spiruliny
– garść, świeżego szpinaku
– 1 banan
– plasterek imbiru
– sok z połowy limonki
– 150 ml soku wyciśniętego z jabłek
Wszystkie składniki zmiksuj i pij od razu.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
„Kuchnia pełna warzyw”. Zakochasz się od pierwszego przepisu! [RECENZJA]
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?