Przejdź do treści

Ciasteczka wielkanocne – przepis. Jak je zrobić?

Ciasteczka wielkanocne
Jak zrobić wielkanocne ciasteczka? Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Wielkanoc już za chwilę. Jeśli nieco znudziło ci się klasyczne ciasto piaskowe albo mazurek, mamy dla ciebie propozycję. Zabawne ciasteczka wielkanocne w kształcie jajek na pewno zachwycą dzieciaki, ale gwarantujemy, że zajadać się nimi będą także dorośli.

 

Ciasteczka wielkanocne – przepis

Ciasteczka wielkanocne będą kruche, maślane i przełożone dżemem pomarańczowym. Dżem pomarańczowy odgrywa tu ważną rolę. Nie dość, że skleja ciastka w całość, to jeszcze swoją kwaskowością przełamuje i wzbogaca smak ciastek. Taki dżem oczywiście dostaniesz w każdym sklepie, ale my polecamy samodzielne przygotowanie go w domu, bez dodatku cukru. Możesz go dosłodzić ksylitolem albo erytrytolem.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Pomarańcze mają wysoką zawartość wody, co oznacza, że są moczopędne i pomagają usuwać toksyny z organizmu. Owoce te są bogactwem flawonoidów, mają działanie przeciwnowotworowe. Naukowcy potwierdzają, że codzienne picie jednej szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Oprócz tego cytrusy te zawierają sporo błonnika, są niskokaloryczne, sycące, więc doskonale sprawdzą się w diecie odchudzającej. Dobra wiadomość dla cukrzyków – pomarańcze mają niski indeks glikemiczny. Poza tym cytrusy działają uspokajająco. Zawierają m.in. witaminę C, A, E i kwas foliowy. Są bogate w fosfor, wapń, cynk, magnez oraz żelazo.

 

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Dla lepszego efektu ciasteczka na Wielkanoc możesz posypać cukrem pudrem albo wiórkami kokosa. Taką przekąską  zaskoczysz wszystkich gości przy stole!

Ciasteczka wielkanocne – składniki

  •  1 jajko
  • 240 g mąki orkiszowej plus do podsypywania podczas wałkowania
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 80-90 g erytrytolu
  • 80 g dobrej jakości masła – najlepiej domowego
  • dżem pomarańczowy – najlepiej domowy
  • opcjonalnie do posypania cukier puder albo wiórki kokosowe
  • foremka do wycinania ciastek w kształcie jajek
  • mały korek, np. od mleka

Ciasteczka wielkanocne – przygotowanie

Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek. Wrzuć zimne masło pokrojone w drobne kawałki. Wbij jajko, dodaj gałkę, erytrytol i sól. Całość szybko zagnieć.

Zdjęcie: masz.talerz

Następnie ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie posyp blat niewielką ilością mąki. Ciasto podziel na dwie, trzy części i je rozwałkuj.

przepis-na-ciastka-jajka

Zdjęcie: masz.talerz

Wycinaj ciastka.

ciastka-jajka-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

W części zrób dziurki za pomocą korka. Wycięte ciastka wielkanocne odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i  piecz ciastka przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia. Te ciastka, które nie mają dziurek, posmaruj cienką warstwą dżemu.

ciastka-w-ksztalcie-jajek

Zdjęcie: masz.talerz

Te z wyciętymi dziurkami posyp cukrem pudrem. Dzięki białemu proszkowi jeszcze bardziej będą przypominały jajka.

ciastka-w-ksztalcie-jajek

Zdjęcie: masz.talerz

Jeśli nie chcesz użyć cukru pudru, możesz ciasteczka na święta wielkanocne posypać wiórkami kokosa – posmaruj wcześniej ciastka odrobiną miodu, aby wiórki się przykleiły. Obie części ciastek delikatnie złącz. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy! /fot. iStock

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×