Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!
Zamiast łapać sklepowego batona, złapcie coś sensownego. Samodzielnie przygotowane zbożowe batoniki można wsuwać bez skrupułów.
W chwili nagłego głodu albo spadku samopoczucia bardzo łatwo łapiemy za czekoladowy batonik. Humor poprawia się na chwilę, a przez najbliższe pół godziny nie czujemy głodu. Słodycze jednak sycą tylko na moment. Poza tym zaspokajanie głodu w ten sposób może prowadzić do wahania poziomu cukru we krwi, do nadwagi, a nawet do uzależnienia od słodyczy. Natychmiast po spożyciu słodyczy poziom cukru we krwi bardzo gwałtownie rośnie (po pełnowartościowym posiłku wzrasta powoli) i równie szybko spada, często poniżej poziomu wyjściowego. W praktyce oznacza to, że szybko stajemy się z powrotem głodni i rozdrażnieni, więc… chętnie sięgamy po kolejną dawkę energii. I tak koło się zamyka.
Oczywiście można sięgnąć po tzw. zdrowe przekąski, np. zbożowe batoniki. Wystarczy dokładnie przeczytać etykietę na opakowaniu tych sklepowych, by wiedzieć, że ze zdrową przekąską wiele wspólnego nie mają. A przecież można zrobić je sobie samemu – i nie jest to fizyka kwantowa. Nasz pomysł na te przysmaki jest pełnowartościowy, zawiera płatki owsiane i jęczmienne, które na długo zapewniają uczucie sytości. Masło zastąpiliśmy olejem kokosowym i masłem orzechowym, a cukier miodem i suszoną żurawiną. Po taki batonik możesz sięgać zawsze, gdy nie masz czasu na posiłek, i mieć pewność, że wiesz, co jesz. No, i to jest pyszne!
Zdrowe zbożowe batony
Pełnowartościowe batoniki zbożowe. Zdjęcie: masz.talerz
Zbożowe batony – składniki
– 200 g płatków owsianych
– 100 g płatków jęczmiennych
– 50 g suszonej żurawiny
– 50 g wiórków kokosowych
– szczypta soli
– 2 łyżki masła orzechowego
– 70 g miodu
– 70 g oleju kokosowego
Zbożowe batony – przygotowanie
Żurawinę pokrój w małe kawałki. Do miski wsyp wszystkie suche składniki. Dodaj masło orzechowe i szczyptę soli. Rozpuść olej i miód. Dodaj do reszty produktów. Wszystko dokładnie wymieszaj. Foremkę o wymiarach 35 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dodaj masę. Przyklep całość, aby była równa. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu foremki od razu ponacinaj masę w prostokąty. Poczekaj, aż zupełnie wystygnie, i rozetnij do końca. Możesz jeść od razu. Batony przechowuj w szczelnym pojemniku.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Polecamy
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Mycie nie usuwa pestycydów z owoców. Naukowcy twierdzą, że jest tylko jeden sposób, by się ich skutecznie pozbyć
Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie
Jaki chleb jest najzdrowszy? Jest prosta odpowiedź. Podaje ją dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska
się ten artykuł?