Przejdź do treści

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Batonik zbożowy
Batonik zbożowy - nie kupuj w sklepie, zrób go sama!/ Fpt. masz.talerz
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Zamiast łapać sklepowego batona, złapcie coś sensownego. Samodzielnie przygotowane zbożowe batoniki można wsuwać bez skrupułów.

W chwili nagłego głodu albo spadku samopoczucia bardzo łatwo łapiemy za czekoladowy batonik. Humor poprawia się na chwilę, a przez najbliższe pół godziny nie czujemy głodu. Słodycze jednak sycą tylko na moment. Poza tym zaspokajanie głodu w ten sposób może prowadzić do wahania poziomu cukru we krwi, do nadwagi, a nawet do uzależnienia od słodyczy. Natychmiast po spożyciu słodyczy poziom cukru we krwi bardzo gwałtownie rośnie (po pełnowartościowym posiłku wzrasta powoli) i równie szybko spada, często poniżej poziomu wyjściowego. W praktyce oznacza to, że szybko stajemy się z powrotem głodni i rozdrażnieni, więc… chętnie sięgamy po kolejną dawkę energii. I tak koło się zamyka.

Guacamole

Oczywiście można sięgnąć po tzw. zdrowe przekąski, np. zbożowe batoniki. Wystarczy dokładnie przeczytać etykietę na opakowaniu tych sklepowych, by wiedzieć, że ze zdrową przekąską wiele wspólnego nie mają. A przecież można zrobić je sobie samemu – i nie jest to fizyka kwantowa. Nasz pomysł na te przysmaki jest pełnowartościowy, zawiera płatki owsiane i jęczmienne, które na długo zapewniają uczucie sytości. Masło zastąpiliśmy olejem kokosowym i masłem orzechowym, a cukier miodem i suszoną żurawiną. Po taki batonik możesz sięgać zawsze, gdy nie masz czasu na posiłek, i mieć pewność, że wiesz, co jesz. No, i to jest pyszne!

Zdrowe zbożowe batony

Pełnowartościowe batoniki zbożowe. Zdjęcie: masz.talerz

Zbożowe batony – składniki

– 200 g płatków owsianych
– 100 g płatków jęczmiennych
– 50 g suszonej żurawiny
– 50 g wiórków kokosowych
– szczypta soli
– 2 łyżki masła orzechowego
– 70 g miodu
– 70 g oleju kokosowego 

Zbożowe batony – przygotowanie

Żurawinę pokrój w małe kawałki. Do miski wsyp wszystkie suche składniki. Dodaj masło orzechowe i szczyptę soli. Rozpuść olej i miód. Dodaj do reszty produktów. Wszystko dokładnie wymieszaj. Foremkę o wymiarach 35 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dodaj masę. Przyklep całość, aby była równa. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu foremki od razu ponacinaj masę w prostokąty. Poczekaj, aż zupełnie wystygnie, i rozetnij do końca. Możesz jeść od razu. Batony przechowuj w szczelnym pojemniku.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol