Przejdź do treści

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Niektórym brukselka kojarzy się z koszmarem z dzieciństwa. Nic dziwnego, zazwyczaj była długo gotowana w zupie, przez co jej smak i zapach nie zachęcały do jedzenia… Dzisiaj zapominamy o tamtych wspomnieniach i przedstawiamy zupełnie nowy pomysł na brukselkę! Pieczona, w towarzystwie żurawiny i orzechów, na pewno was zaskoczy.

Brukselka należy do krzyżówki jarmużu i kapusty. Te małe zielone kulki są niskokaloryczne, więc idealnie nadają się dla osób dbających o linię. Zawiera sporo błonnika, który poprawia przemianę materii i wydłuża uczucie sytości. Warto po nią sięgać szczególnie o tej porze roku, ponieważ wykazuje działanie wzmacniające odporność organizmu. Poza tym pomaga zwalczyć infekcje i chroni przed anemią. Ma dobroczynne działanie dla wyglądu skóry, włosów i paznokci. Dobrze wpływa na wzrok. Jest bogata w witaminy A, C, K, B i E. Zawiera żelazo, potas, cynk oraz fosfor. Wykazuje właściwości antynowotworowe, to dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Reguluje także pracę serca i ciśnienie krwi.

Takiej brukselki jeszcze nie znacie! W ogóle nie będzie przypominała tego smutnego warzywa z przedszkolnej zupy. Upieczemy ją, przez co będzie chrupka, jędrna i smakowita. Dodamy do niej ulubione orzechy i słodką żurawinę, która przełamie i wzbogaci smak dania. Całość posypiemy serem feta. Zagorzali wrogowie brukselki – zaufajcie nam i zobaczcie, jak powinna smakować.

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami

Zdjęcie: masz.talerz

Składniki:

– dwie duże garści brukselki
– 2 łyżki suszonej żurawiny
– garść ulubionych orzechów
– porządna szczypta gałki muszkatołowej
– 3/4 łyżeczki mielonego kminku
– 4-5 łyżek fety
– 6-8 łyżek oleju ryżowego
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Brukselkę umyj, osusz i przekrój na pół. Umieść ją w naczyniu żaroodpornym. Dodaj żurawinę i orzechy. Polej olejem, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj składniki. Piecz w temperaturze 220 stopni ok. 20-30 minut, aż brukselka i orzechy się zarumienią. Wyjmij z piekarnika, dodaj ser i dopraw solą oraz pieprzem.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami