Przejdź do treści

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Brukselka
Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami / Zdjęcie: masz.talerz |http://www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Niektórym brukselka kojarzy się z koszmarem z dzieciństwa. Nic dziwnego, zazwyczaj była długo gotowana w zupie, przez co jej smak i zapach nie zachęcały do jedzenia… Dzisiaj zapominamy o tamtych wspomnieniach i przedstawiamy zupełnie nowy pomysł na brukselkę! Pieczona, w towarzystwie żurawiny i orzechów, na pewno was zaskoczy.

Właściwości brukselki

Brukselka należy do krzyżówki jarmużu i kapusty. Te małe zielone kulki są niskokaloryczne, więc idealnie nadają się dla osób dbających o linię. Zawiera sporo błonnika, który poprawia przemianę materii i wydłuża uczucie sytości. Warto po nią sięgać szczególnie o tej porze roku, ponieważ wykazuje działanie wzmacniające odporność organizmu. Poza tym pomaga zwalczyć infekcje i chroni przed anemią. Ma dobroczynne działanie dla wyglądu skóry, włosów i paznokci. Dobrze wpływa na wzrok. Jest bogata w witaminy A, C, K, B i E. Zawiera żelazo, potas, cynk oraz fosfor. Wykazuje właściwości antynowotworowe, to dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Reguluje także pracę serca i ciśnienie krwi.

Takiej brukselki jeszcze nie znacie! W ogóle nie będzie przypominała tego smutnego warzywa z przedszkolnej zupy. Upieczemy ją, przez co będzie chrupka, jędrna i smakowita. Dodamy do niej ulubione orzechy i słodką żurawinę, która przełamie i wzbogaci smak dania. Całość posypiemy serem feta. Zagorzali wrogowie brukselki – zaufajcie nam i zobaczcie, jak powinna smakować.

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami

Składniki:

– dwie duże garści brukselki
– 2 łyżki suszonej żurawiny
– garść ulubionych orzechów
– porządna szczypta gałki muszkatołowej
– 3/4 łyżeczki mielonego kminku
– 4-5 łyżek fety
– 6-8 łyżek oleju ryżowego
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Brukselkę umyj, osusz i przekrój na pół. Umieść ją w naczyniu żaroodpornym. Dodaj żurawinę i orzechy. Polej olejem, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj składniki. Piecz w temperaturze 220 stopni ok. 20-30 minut, aż brukselka i orzechy się zarumienią. Wyjmij z piekarnika, dodaj ser i dopraw solą oraz pieprzem.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×