Przejdź do treści

Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Balon
Wzdęcia - jak sobie pomóć?/ Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Śmichy-chichy, wstydliwy temat. Ale gdy problem wzdęć dotyczy nas samych, to już śmiesznie nie jest. Ból, dyskomfort, zakłopotanie. Co robić, by ten przykry stan przytrafiał się nam jak najrzadziej?

Masz wzdęty brzuch? Zwolnij!

Nadmierne gromadzenie gazów w przewodzie pokarmowym pochodzi głównie z połykanego powietrza, więc częściej dotyczy osób, które żyją w pośpiechu i stresie. To one zazwyczaj jedzą i piją szybko, połykając nadmierne ilości powietrza. To samo tyczy się osób, które szybko mówią. Jeśli problem wzdęć brzucha dotyczy i ciebie, policz czas, w jakim zjadasz lunch w pracy. I jak? Jesz szybko? Nic dziwnego, że masz brzuch jak balon. Wyjście z sytuacji? Jedz wolniej. I postaraj się jeść mniejsze posiłki, za to częściej. Twój brzuch będzie ci za to wdzięczny. A wieczorem zamiast wylegiwania się na kanapie po obfitej kolacji wybierz się na spacer. Aktywność fizyczna pomaga bąbelkom powietrza szybciej przesunąć się przez przewód pokarmowy, dzięki czemu uczucie wzdęcia prędzej minie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł

Wzdęcia – uważaj na mleko

Część osób nie toleruje mleka i jego produktów. Winny temu jest cukier mleczny (laktoza), a raczej niedobór w organizmie enzymu go rozkładającego (laktazy). W następstwie tego u takich osób występuje złe trawienie laktozy. Jednym z objawów nietolerancji laktozy są uporczywe wzdęcia brzucha. Problem dotyczy i ciebie? Wyeliminuj mleko i uważnie obserwuj, jak tolerujesz mleczne produkty fermentowane – jak kefir i jogurt ‒ które zawierają znacznie mniejsze ilości laktozy.

Wprowadź zmiany do diety

Wzdęciom sprzyjają posiłki wysokobiałkowe i wysokotłuszczowe. W wyniku reakcji wodorowęglanów (obecnych w soku trzustkowym i żółci) z kwasami (kwas solny, kwasy tłuszczowe) w przewodzie pokarmowym gromadzi się zbyt dużo dwutlenku węgla, który wypełnia brzuch jak balonik. Sposobem jest unikanie ciężkostrawnych, tłustych, smażonych na głębokim tłuszczu potraw. Wybieraj gotowanie w wodzie i na parze, grillowanie. Zrezygnuj z tłustych mięs, dużej ilości jaj, tłustych sosów i ciast z kremem na bazie śmietany.

No dobrze, a jeśli stosujesz zdrową dietę: zacząłeś jeść więcej warzyw i owoców, na śniadanie jesz otręby, na obiad zamiast mięsnych kotletów wybierasz te z fasoli? Niby czujesz się lżej, ale twój brzuch niepokojąco zwiększył swoje rozmiary. A przecież jesz zdrowiej, więc o co chodzi? Przyczyną wzdęć w tym przypadku jest prawdopodobnie nadmierna ilość błonnika pokarmowego. Owszem, błonnik jest zdrowy, bo oczyszcza jelita, wiąże tłuszcze i cukier, zapobiega nowotworom. Ale zbyt szybkie wprowadzenie błonnika do twojego menu skutkuje nasileniem procesów fermentacyjnych w jelicie grubym, a to z kolei jest przyczyną nadmiernej ilości gazów. Co możesz zrobić? Jedz produkty bogate w błonnik, ale zwiększaj ich ilość w diecie powoli: zacznij od gotowanych na półtwardo warzyw, drobno startych surówek i owoców bez skórki. Dopiero gdy wzdęcia miną, wprowadź do diety większe ilości surowych warzyw i owoców ze skórką. Na początku ogranicz też warzywa, które zawierają duże ilości trudnych do strawienia i wchłonięcia oligosacharydów (rafinozy i stachiozy). Należą do nich nasiona roślin strączkowych, kapusta, kalafior, brukselka, brokuły czy cebula. Jest także sposób na to, by warzywa suche strączkowe mniej wzdymały. Przed przygotowaniem obiadu wymocz je przez co najmniej dwie godziny w wodzie (pamiętaj, by odlać tę wodę przed gotowaniem i użyć świeżej). Dodawaj do potraw przyprawy, które mają właściwości odgazowujące: majeranek, kminek, imbir czy koper.

Jeśli problem wzdęć powraca, a zmiany dietetyczne nie dają zadowalających rezultatów, możesz sięgnąć po dostępne w aptekach bez recepty preparaty pozwalające pozbyć się problemu. Zwykle działają dość szybko i faktycznie przynoszą ulgę. Co nie znaczy, że możesz zapomnieć o diecie!

 

Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Zioła na wątrobę – na co pomagają i jak je stosować, właściwości ostropestu, karczocha i lukrecji

Babka lancetowata – właściwości lecznicze, sposoby przygotowania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Ile gazów dziennie jest całkowicie normalne i po jakich produktach pojawia się brzydki zapach? Wyjaśnia dietetyczka

Ile gazów dziennie to za dużo i po jakich produktach pojawia się brzydki zapach? Wyjaśnia dietetyczka

Dziewczyna nakłada jedzenie

5 prostych patentów na poprawę trawienia

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Wybierz dla bliskich produkty wspomagające trawienie, by zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyli święta /fot. archiwum własne

Wybierz dla bliskich produkty wspomagające trawienie, by zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyli święta

Posiłek w restauracji. Kobieta je

7 nieoczywistych produktów, po których może ci się odbijać

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Chinina – co to jest, właściwości i skutki uboczne, cena

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Wstrzymywanie gazów - jakie są skutki?

Wstrzymywanie gazów jelitowych – skutki. Jak powstają gazy?

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Chrzan - właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?

Chrzan – właściwości zdrowotne. Lepiej kupić tarty czy korzeń?

figi

Imbirówka na spirytusie? Przepis na nalewkę na wódce

Skrobia - jakie ma właściwości i zastosowanie?

Skrobia – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

×