Przejdź do treści

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?
Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Wielkanoc – święta już niebawem. Czas radości, odpoczynku i wizyt rodzinnych. Ale też czas biesiadowania, który często kończy się bólem brzucha z przejedzenia. Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne? Skorzystaj z naszych porad. 

Jedz powoli, nie dokładaj

Aby uniknąć przejedzenia, od razu nałóż na talerz taką porcję posiłku, jaką zamierzasz zjeść. Nie powinna być większa niż na co dzień. Jedz powoli, przeżuwaj dokładnie, delektuj się smakami. Dzięki temu nie tylko szybciej się najesz, ale też zmniejszysz ryzyko niestrawności.

Pamiętaj o warzywach

Nawet podczas świątecznych posiłków nie powinno zabraknąć warzyw. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik pokarmowy, który nie tylko daje szybkie uczucie sytości, ale też ogranicza przyswajanie tłuszczu z pozostałych posiłków. Przygotuj sałatki, surówki, warzywa grillowane. Niech każdy znajdzie coś dla siebie!

rzeżucha

zdjęcie: iStockphoto.com

Doprawiaj

Świąteczne dania możesz doprawić przyprawami i ziołami, które wspomagają pracę układu pokarmowego i ułatwiają trawienie. Są to bazylia, rozmaryn, majeranek, goździki, kminek czy imbir.

Zmień recepturę potraw na zdrowszą

Niektóre tradycyjne potrawy są dość ciężkostrawne. Co zrobić, by zaserwować rodzinie smaczne dania, po których zjedzeniu nie będzie uczucia ciężkości? Zmień ich recepturę! Przykłady: świątecznych zup nie zabielaj śmietaną i mąką, ale użyj do tego celu chudego mleka. Zamiast mięso smażyć na tłuszczu, zgrilluj lub upiecz w folii bez tłuszczu. Do pieczenia ciasta użyj mniej cukru i tłuszczu niż zwykle; jako zamiennik tłuszczu możesz użyć miękkiego awokado, zamiast cukru – naturalnego słodzika (np. ksylitolu) lub słodkiego banana. Do sałatki jarzynowej zamiast tony majonezu dodaj jogurt z odrobiną musztardy (lub jogurt + mniejszą ilość majonezu).

Domowe ciastka ‒ zdrowsze już być nie mogły!

Po posiłku odejdź od stołu

Gdy siedzimy przy suto zastawionym stole, okazuje się, że jemy cały czas, nawet wtedy, kiedy wcale nie jesteśmy głodni. Dlatego po głównym posiłku odejdź od stołu. Skup się na rozmowie z bliskimi, świątecznej atmosferze. W ten sposób łatwiej ci będzie odwrócić uwagę od jedzenia. A może wszyscy wspólnie wybierzecie się na wiosenny spacer?

A gdy przesadzisz?

Zaparz sobie ziółka. Są często jednymi z najskuteczniejszych sposobów walki z przejedzeniem i niestrawnością. Ulgę przyniesie wypicie herbatki z mięty pieprzowej, kopru włoskiego, rumianku czy lukrecji.

Świąteczne dania mogą być i smaczne, i nie przejechać po naszym przewodzie pokarmowym jak przysłowiowy czołg. Wystarczy odrobina umiaru. Smacznego!

 

Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Jajka - wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Dieta na refluks żołądkowy – zalecenia, czego nie jeść przy refluksie?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Posiłek w restauracji. Kobieta je

7 nieoczywistych produktów, po których może ci się odbijać

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?