Przejdź do treści

Jelita to nasz drugi mózg. To, co jesz, ma na niego duży wpływ

istockphoto.com
istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Nie tylko mózg odpowiada za zdolność logicznego myślenia, analizowanie czy odczuwanie emocji. Na to, co dzieje się w naszej głowie, wpływają też jelita – a raczej sygnały, które nam wysyłają. – Jelita nie służą tylko do przetwarzania pożywienia i pozbywania się jego niepotrzebnych treści. Są fascynującym i niezwykle skomplikowanym organem! – pisze dietetyczka prowadząca konto „Psychodietetyczny”. 

– Nasze jelita są gigantycznym zbiorem dobroczynnych bakterii – tak zaczyna swój post Dominika Oleś, dietetyczka prowadząca konto „Psychodietetyczny”. Ekspertka tworzy indywidualne plany żywieniowe oraz podejmuje różne tematy związane z żywieniem, by uświadamiać Polaków, co jest dla nich ważne w kwestii diety. Tym razem stworzyła post, w którym opisuje funkcje jelit.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Dominika Oleś (@psychodietetyczny.pl)

– Nasze jelita są gigantycznym zbiorem dobroczynnych bakterii. To również skupisko około 100 milionów komórek nerwowych. Jelita mają tak bogate unerwienie, że możemy się pokusić o nazwanie ich naszym „drugim mózgiem”. Intensywnie komunikują się z naszym mózgiem za pomocą nerwu błędnego.

Zaskakujące jest to, że aż 90% impulsów nerwowych przebiegających nerwem błędnym, wędruje od jelit do mózgu, a tylko 10% przebywa drogę odwrotną! Nasz mózg jest bombardowany informacjami z jelit, a gdy coś się dzieje w jelitach, mózg zaraz o tym wie – pisze Dominika Oleś.

Czy stan jelit może wpływać na nasz nastrój?

Dietetyczka wyjaśnia:

– Istnieją przesłanki, że tak! Jest to tak skomplikowany temat, że potrzeba jeszcze paru dobrych lat, aby dokładnie zbadać ten obszar. Natomiast istnieje wiele przesłanek, mówiących o tym, że zaburzenia emocjonalne, stany lękowe i depresja często wiążą się z takimi dolegliwościami, jak nieswoiste zapalenia jelit, zaparcia, czy niestrawność – pisze dietetyczka.

Ekspertka odpowiada także na pytania, w jaki sposób wpływać na stan naszych jelit, a tym samym na nasze samopoczucie.

Co negatywnie wpływa na nasze jelita?

  • żywność wysokoprzetworzona,
  • polepszacze smaku, konserwanty i barwniki,
  • duże spożycie cukru,
  • chlorowana woda,
  • antybiotyki.

Co pozytywnie wpływa na nasze jelita?

  • probiotyki,
  • odpowiednia ilość błonnika,
  • dokładne żucie pokarmu,
  • urozmaicona dieta, bogata w warzywa i owoce,
  • woda.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Zastanów się, co jesz

Większość serotoniny, czyli hormonu szczęścia, produkowana jest w komórkach jelit. Jeśli więc odczuwasz spadek nastroju, zastanów się, co ostatnio ląduje na twoim talerzu. Może się zdarzyć, że za zaburzenia nastroju będzie odpowiadać stan naszych jelit, a nie mózg.

 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Jak to się dzieje, że organizm potrafi oczyszczać jelita? Wyjaśnia dietetyczka Katarzyna Bednarska

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Kawa zbożowa - czy na pewno jest dla wszystkich? Odpowiada dietetyczka

Kawa zbożowa – czy na pewno jest dla wszystkich? Odpowiada dietetyczka

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Fitoestrogeny – gwarancja zdrowia i dobrego samopoczucia, zwłaszcza w czasie menopauzy

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Metoda 5R pomoże na problemy z jelitami / istock

Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

×