Przejdź do treści

Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

Festiwal makaronów: makaron soba
Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Niechaj nie zwiedzie was egzotyczna nazwa tego cienkiego, ciemnego makaronu i to, że można go kupić głównie w sklepach z kuchniami świata. Bo choć soba pochodzi z Azji, to powstaje z dobrze nam znanej, swojskiej i lubianej… gryki.

Makaron soba – dlaczego warto go jeść?

Makaron soba przywędrował do nas z Japonii, gdzie znany był już od XVII wieku. Jego podstawowym składnikiem jest mąka gryczana, zaś do niej dodaje się mąki pszennej, ryżowej lub ziemniaczanej, które zespajają grykę, wiążąc naszą pastę. Kupując makaron, uważnie przeczytajcie jego skład, bo czasami producenci określają mianem soby makaron, który w większości składa się z mąki pszennej, a mąka gryczana występuje w niewielkiej ilości. Ostatnio trafiłam na paczkę, w której mąka gryczana stanowiła 15 proc. składu, zaś resztę mąka pszenna ‒ prawdziwa, dobra jakościowo soba ma odwrotne proporcje.

Właściwa soba ma specyficzny, szarobury kolor. Istnieje również milsza dla oka „odmiana” tego makaronu. Jest to zielona soba, która swą piękną barwę zawdzięcza sproszkowanej zielonej herbacie. Kolorystyka nie ma jednak wpływu na smak, który dzięki głównemu składnikowi ‒ gryce ‒ zyskuje szlachetną orzechową nutę. Zasmakuje ona zatem miłośnikom kaszy gryczanej, ale także ci, którzy w niej specjalnie nie gustują, powinni sięgnąć po ten makaron ze względu na jego właściwości zdrowotne.

O wartościach zdrowotnych soby decyduje jej główny składnik, gryka, a więc lista zalet zdrowotnych makaronu jest długa. Zacznijmy od tego, że soba, jeśli nie zawiera dodatku mąki pszennej, jest bezglutenowa. Mogą ją zatem spożywać osoby cierpiące na celiakię czy miażdżycę oraz ci, którzy z innych powodów unikają glutenu. Jest to makaron bogaty w wysokiej jakości białko, zawiera błonnik, który korzystnie wpływa na nasz proces trawienny, dając poczucie sytości już po zjedzeniu niedużej porcji makaronu (błonnik wpływa też korzystnie na poziom cholesterolu we krwi). W mące gryczanej znajdziemy też witaminy z grupy B i witaminę E będącą naturalnym przeciwutleniaczem, dużo magnezu, ale też cynk, żelazo, fosfor, miedź czy potas. W gryce znajdziecie również flawonoidy, które pomagają utrzymać zdrowy i młody wygląd skóry oraz mają działanie przeciwzapalne.

Nie macie pomysłu, jak przyrządzić ten wyjątkowy makaron? Oto przepis dla was: soba z tofu, brokułami i czarnym sezamem.

Mąka jaglana / istock

Soba z tofu, brokułami i czarnym sezamem

Składniki:

– 4 porcje makaronu soba
– 1/2 małej główki brokułu
– 2 łyżeczki czarnego sezamu
– 1 kostka tofu
– 4 łyżki sosu sojowego
– 1 mały pęczek szczypiorku, posiekany 

na sos:

– 4 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki oleju sezamowego
– sok wyciśnięty z 1 limonki
– 1/2 papryczki chilli, drobno pokrojonej

Pół godziny przed przygotowaniem obiadu marynujemy tofu: kostkę zalewamy 4 łyżkami sosu sojowego i odstawiamy (najlepiej przewracać ją co jakiś czas).

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W tym czasie umyty brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze (ma być jędrny, nie rozgotowany). W małym naczyniu mieszamy składniki sosu. Odcedzony makaron przekładamy do czterech miseczek, dodajemy marynowane tofu, brokuły i szczypiorek. Zalewamy sosem, posypujemy czarnym sezamem i podajemy.

 

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tapioka – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie

Makarony wycofane ze sprzedaży

Makarony polskiej firmy wycofane ze sprzedaży. „Szkodliwe działanie na zdrowie człowieka”

Kotlety jaglane z pieczarkami

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Amarantus – zbożowy hit. Nie tylko dla zestresowanych

Gluten – dlaczego działa na nas jak narkotyk?

Hashimoto a dieta bezglutenowa

Hashimoto a gluten – dieta bezglutenowa przy Hashimoto

Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdzony przepis na chleb bez glutenu

Lubisz mleko owsiane? Sprawdź, czy jest dla ciebie dobre

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

święta

Święta na bezglutenie

W święta wolisz jeść ciasteczka niż ciasta? Wypróbuj przepis Anny Lewandowskiej!

3 przepisy bezglutenowe na bazie mąki

3 przepisy bezglutenowe na bazie mąki

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Kokosowe ciasto jaglane

Makaron orkiszowy – poznaj jego właściwości i wypróbuj świetny przepis

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Trawa pszeniczna – zielony superfood

Komosa ryżowa czyli quinoa (źródło - gettyimages.com)

Komosa ryżowa — Sprawdź, czym jest quinoa, jak się ją przygotowuje i jakie ma zalety

Mąka kokosowa - właściwości i zastosowanie

Mąka kokosowa – jej właściwości i zastosowanie

Katarzyna Błażejewska Stuhr / fot. Wojtek Olszanka

„Zmiana w kuchni powinna polegać na wprowadzeniu nowych dań – a nie na zmianie na te light”- mówi dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać