Przejdź do treści

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Mąka jaglana / istock
Mąka jaglana / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Z kaszy jaglanej można przygotować niemal wszystko ‒ od słodkiej jaglanki na śniadanie po wytrawne pasztety. A jeśli mamy pod ręką mąkę jaglaną, lista zdrowych i kreatywnych potraw się wydłuża.

Kasza jaglana to inaczej proso, rodzaj roślinny jednorocznej. Jagła, bo tak można ją też nazywać, przywędrowała do Europy z Chin. Tam obok ryżu, soi, pszenicy i żyta występuje w tak zwanej świętej piątce chińskich zbóż. Ciekawostką jest, że to jedno z najstarszych zbóż, a jego historia sięga okresu neolitu.

Jagła bogata w krzem dba o zdrowy rozwój paznokci i włosów. Dostarcza również dużych ilości witaminy E opóźniającej starzenie się organizmu, witaminy B i lecytyny, które poprawiają koncentrację i pamięć. Kasza jaglana polecana jest przy anemii, bo jest bogata w żelazo. Jest także źródłem sodu, potasu, wapnia oraz zawiera magnez, jod i brom.

Coraz częściej mówi się o skutkach zakwaszania organizmu, a jagła jest zasadotwórcza. Działa alkalizująco, przywracając naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Oczyszcza go, zwalcza szkodliwe wolne rodniki i grzyby. Jagła jest lekkostrawna, pożywniejsza od ryżu, nie uczula jak kukurydza i jest o wiele tańsza od podobnie chwalonych kasz takich jak amarantus czy quinoa. Jest łatwo dostępna, znajdziemy ją w każdym polskim sklepie spożywczym.

Przygotowując potrawy z jagły, warto wcześniej sparzyć ją wrzątkiem, by pozbyć się bardziej lub mniej wyczuwalnego gorzkiego smaku. Przed mieleniem oczywiście można najpierw kaszę sparzyć, a następnie dokładnie osuszać, lecz jest to pracochłonne.

Mąkę jaglaną uzyskujemy z drobno lub grubo mielonej kaszy. Zmiel kaszę w młynku do kawy lub blenderze kielichowym o szybkich obrotach. Z 500 g kaszy uzyskasz 500 g mąki.

Kasza jaglana, a szczególnie mąka z jagły, jest wręcz stworzona do słodkich wypieków. To dzięki niej uzyskasz wspaniałe kruche ciasta, będące idealnymi spodami do tart i kiszów. Mąka jaglana sprawdza się również przy innych słodkich wypiekach np. w towarzystwie czekolady i bananów.

Mąka jaglana jak żadna inna nadaje się również do wypieków na słono. Z przyzwyczajenia rano sięgamy po pieczywo i kanapki. Ci, którym zdrowie i alergia nie pozwalają na spożywanie tradycyjnych wypieków, zamiast kupować drogi i często niesmaczny chleb bezglutenowy, mogą szybko upiec bułeczki lub chlebek cukiniowy idealny do kanapek. Zamiast zwykłych porannych naleśników lub owsianki z mlekiem z mąki jaglanej można zrobić szybkie racuchy z jabłkiem.

Mąkę już macie? Oto trzy przepisy dla was na początek!

Jaglane racuchy z tartym jabłkiem – składniki

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

– 1 duże jabłko
– kubek mąki jaglanej
– ½ kubka mleka roślinnego
– szczypta soli
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– olej do smażenia 

Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj mąkę jaglaną, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj i pozostaw na chwilkę, aż jabłko puści soki. Masa powinna być gęsta, ale jeśli jest za sucha, dodaj odpowiednią ilość mleka ‒ nie więcej niż 150 ml.

Nakładaj masę łyżką na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron na rumiano. Podawaj z cukrem pudrem lub syropem klonowym.

13 przepisów na ciasto z owocami sezonowymi

Chlebek jaglany z cukinią – składniki

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

– 400 g mąki jaglanej
– 120 ml mleka sojowego
– 200 g startej cukinii
– sok z ½ cytryny
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– duża szczypta soli
– 1 łyżka czarnuszki
– 4 łyżki oleju 

Cukinię zetrzyj na tarce o małych oczkach. Posól i zostaw na 5‒10 minut. Odmierz mleko sojowe i dodaj do niego sok z cytryny. Do cukinii dodaj mąkę jaglaną, proszek do pieczenia i czarnuszkę. Dodaj mleko i zacznij wszystko mieszać. Dodaj olej. Masa powinna być dość lita i mokra.

Przygotuj formę i obłóż ją papierem do pieczenia. Przelej masę do formy. Posyp ciasto słonecznikiem. Chlebek piecz w 175 stopniach przez 40‒50 minut ‒ do suchego patyczka.

Podwójnie czekoladowe brownie z bananem – składniki

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

– 3 średniej wielkości, bardzo dojrzałe (wręcz czarne) banany
– 200 g mąki jaglanej
– około 1/2 szklanki mleka roślinnego 
– 3 tabliczki gorzkiej czekolady
– szczypta soli
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżki mleka roślinnego

Banany obierz i przenieś do miski. Zblenduj za pomocą blendera „żyrafy” na jednolitą masę. Dodaj mąkę jaglaną. Mieszaj. Powoli dodawaj mleko, tak by masa była mokra i delikatnie rzadka. Dodaj szczyptę soli i proszek do pieczenia. Rozpuść 2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej.

Rozpuszczoną czekoladę dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć jednolitą barwę. Na koniec dodaj olej i wymieszaj. Przygotuj formę z papierem do pieczenia. Ja użyłam większej, prostokątnej 29×21 cm. Przelej ciasto do formy i piecz w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku do suchego patyczka. Jeśli forma jest większa, ciasto będzie się piec krócej, tj. 20‒30 minut.

Pozostałą tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka roślinnego. Polej czekoladą ciasto.

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Jak czytać etykietki na chlebie

Niby banalne, ale mamy z tym problem. Jak czytać etykietki na chlebie?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol