Przejdź do treści

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com
Dlaczego często łapiemy infekcje?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Miód spadziowy – właściwości, skład, cena
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól
Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!

Zielona herbata jest zdrowa – to wiadomo od kilku tysięcy lat. Jednak dopiero niedawno dokładniej wyjaśniono mechanizm jej działania. Dobroczynny wpływ wynika z dużej zawartości polifenoli i flawonoidów, czyli antyoksydantów, które hamują starzenie komórek, rozwój nowotworów i zapobiegają chorobom układu krążenia.

Znawcy twierdzą, że ta najsilniejsza przeciwrakowa substancja, którą zawiera zielona herbata, to polifenol EGCG (galusan epigallokatechiny). Jest on niszczony w procesie fermentacji zielonej herbaty – czyli w procesie powstawania, popularniejszej w Polsce i na Zachodzie, czarnej herbaty. Zielona herbata jest zatem zdrowsza.

Ostatnie badania wyjaśniają, jak to się dzieje, że picie zielonej herbaty może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty i piersi. Polifenole zawarte w tej roślinie hamują działanie dwóch rodzajów białek – tzw. czynnika wzrostu śródbłonka naczyniowego (VEGF) oraz czynnika wzrostowego hepatocytów (HGF). Związki te przyczyniają się do rozwoju komórek rakowych. Wyniki badań zaprezentowano podczas International Conference on Frontiers in Cancer Prevention Research w Anaheim.

Zielona herbata – tak, ale z umiarem

Prócz cennych polifenoli zielona herbata zawiera również witaminy C, K, karotenoidy, chrom, selen i magnez… Ale to, że jest zdrowa, nie oznacza, że warto pić ją hektolitrami. Zeszłoroczne doniesienia z „Journal of Nutrition” wskazują, że spożywanie zbyt dużej ilości polifenoli zmniejsza wchłanianie żelaza do krwi, co może skutkować anemią i niedotlenieniem komórek.

Z drugiej strony zielona herbata w ilości 2–3 filiżanek dziennie to idealna pracja korzystnych dla zdrowia substancji chroniących organizm przed rakiem czy chorobami serca i układu krążenia. I taka dawka tego napoju jest zalecana. Wówczas organizm dostaje mocny zastrzyk z EGCG, który dociera wraz z krwią do wszystkich komórek ciała. Potwierdzają to m.in. badania doktora Richarda Beliveau, dyrektora Laboratorium Medycyny Molekularnej University of Quebec w Montrealu. W jego doświadczeniach wyizolowano z zielonej herbaty ten związek i oddziaływano nim na komórki rakowe. Wyniki? Zahamowanie rozwoju białaczki, raka piersi, prostaty i jamy ustnej oraz skóry.

zioła na stole

Sztuka parzenia

Podstawa to zielona herbata dobrej jakości. Zmielona, w torebkach ekspresowych, nie jest dobrym wyborem – bo nie mamy pewności, co jest w środku. Lepsze będą liściaste herbaty. Japońskie gyokuro i sencha-uchiyama zawierają najwięcej polifenoli.

Zielona herbata – polifenole górą

Sposobów parzenia zielonej herbaty jest wiele. Zależy to od jej rodzaju i efektu, jaki chcemy osiągnąć. Tradycyjnie optymalna temperatura wody to 60–70 stopni (około 13 minut od zagotowania). Krótki czas parzenia (2–3 minuty) pozwala nam otrzymać napój pobudzający, po dłuższym czasie (6–8 minut) zielona herbata nabiera właściwości relaksujących. Zbyt długie parzenie skutkuje gorzkawym smakiem. Robienie bawarki z zielonej herbaty to nie najlepszy pomysł. Mleko zaburza bowiem wchłanianie flawonoidów.

Zielona herbata inaczej

Zieloną herbatę, wbrew pozorom, można podawać na setki sposobów. Można z niej przyrządzić nie tylko napój, ale i zupę, pastę czy nawet tort.

W upalne letnie dni z pewnością sprawdzi się obowiązkowo mrożona zielona herbata. Składniki to: zielona herbata, świeże liście mięty, lód, limonka i miód. Zieloną herbatę najpierw zaparzamy i studzimy. Dodajemy resztę składników, możemy zmiksować i mamy gotowy orzeźwiający koktajl.

Inny prosty pomysł to bardziej sycący koktajl. Wystarczy szklanka waniliowego jogurtu, pół szklanki mleka, łyżka zmielonej zielonej herbaty oraz mrożone owoce. Dietetycznie używamy odtłuszczonego jogurtu i mleka. Można dodać imbir, miód, świeże owoce lub lody. Zielona herbata jest jednym ze składników kapsułki WIMIN na szybszy metabolizm.

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami