Przejdź do treści

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Mycie brokułów
Ile gotować brokuły / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Jedzenie dobre dla mózgu
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Gotowanie brokuła to najprostszy sposób przyrządzania tego warzywa. Surowe brokuły to nie jest to, co kocham najbardziej. Ale naukowcy odradzają, by je gotować – brokuły tracą wtedy niestety przeciwzapalne i przeciwnowotworowe właściwości. Ale jest sposób na to, by nie zmuszać się do jedzenia surowizny, a jednocześnie zachować cenne składniki. Co jest zdrowsze – gotowanie brokuła na parze czy w wodzie? I jak długo gotować brokuły?

Gotowanie brokuła a wartości odżywcze

Tak jak w przypadku każdego warzywa, także gotowanie brokuła może zubożyć to warzywo w związki aktywne. Czemu w ogóle piszę o tych warzywach? Bo brokuły są niestety w naszej kuchni niedoceniane. A są bardzo zdrowe – właściwości brokułów są naprawdę imponujące.

Dlaczego warto jeść brokuły? Czas na parę naukowych faktów. Brokuły zawierają sulforafan – od lat specjaliści potwierdzają, że chroni on przed uszkodzeniami wywołanymi przez infekcje bakteryjne, zmniejszając ryzyko wrzodów żołądka oraz raka. Co więcej, znane są badania mówiące o pozytywnym wpływie na ryzyko raka piersi, raka płuc (u palaczy) oraz chorób serca. A badacze z Cambridge Univeristy Hospitals udowodnili, że brokuły mogą chronić nawet przed rakiem prostaty.

Jak gotować brokuły? Gotowanie brokuła w wodzie i na parze

Aby brokuły wykazywały korzystny wpływ na zdrowie, niezbędny jest aktywny enzym zawarty w surowym warzywie – mirozynaza. Ten jednak ginie, jeśli gotujecie brokuły zbyt długo. Najlepiej jest po prostu co najwyżej sparzyć warzywa (blanszowanie brokuła), jeśli chcemy zachować to, co najcenniejsze. Pamiętaj – aby zachować moc prozdrowotną, jaką wyróżnia się brokuł, czas gotowania ma kluczowe znaczenie.

Czy brokuły można jeść na surowo? Jak najbardziej! Ale nie każdemu smakuje warzywo w takiej postaci. Ciężko przełknąć prawie surowe brokuły. Dlatego warzywa można ugotować i zjeść z innymi produktami zawierającymi mirozynazę. Jenna Cramer z University of Illinois, która prowadziła badania na ten temat, przekonuje: gotujcie brokuły, ale jedzcie je np. z kiełkami brokułów – te zawierają sporo mirozynazy. Wnioski ze swoich badań opublikowała w Nutrition and Cancer. Mirozynazę znajdziecie również w innych warzywach kapustowatych.

Jeśli nie przejdzie ci przez usta surowy brokuł, jak gotować brokuły – na parze czy w wodzie? Brokuł gotowany na parze zachowuje swój kolor i smak, a także sporo wartości odżywczych. Jak gotować brokuły na parze? Należy zagotować trzy litry wody i na brzegu garnka umieścić durszlak. Umieszczamy w nim różyczki brokuła i przykrywamy. Po ugotowaniu należy zahartować warzywo pod zimną wodą.

Gotowanie brokułów na parze to nie jedyny sposób, w jaki można przyrządzić brokuły. Jak gotować je w wodzie? Należy zagotować osoloną wodę i wrzucić na wrzątek różyczki brokuła. Po ugotowaniu należy wyjąć warzywo z wrzątku i zahartować zimną wodą.

Jak gotować brokuły, żeby nie straciły koloru? Najlepsze jest gotowanie brokuła na parze, a jeśli warzywo gotowane jest w wodzie – wystarczy dodać odrobinę soku z cytryny.

Dieta SIRT to popularna dieta Adele – na czym polega jej fenomen?

Ile gotować brokuły? Gotowanie brokuła al dente

To, ile gotuje się brokuły, zależy od wielkości różyczek. Jak długo gotować brokuł? Średni czas gotowania brokuła na parze to 7 – 10 minut, podobnie jak gotowanie brokuła w wodzie. Podczas gotowania można sprawdzać, czy warzywo jest już wystarczająco miękkie, nakłuwając je widelcem. Należy unikać zbyt długiego gotowania – różyczki brokuła mogą się wówczas rozlatywać. W ten sposób łatwo skontrolować, ile czasu gotować brokuł, aby był on odpowiednio miękki.

Co zrobić z brokułów gotowanych?

Jeśli bardziej niż surowy smakuje ci brokuł gotowany, przepis godny polecenia to wszelkiego rodzaju sałatki z gotowanymi brokułami. Ale nie tylko, gdyż gotowanie brokuła do sałatki to tylko jedna z możliwości wykorzystania tego warzywa. Możesz spróbować następujących pomysłów na gotowane brokuły:

  • burgery z brokuła i soczewicy
  • pesto brokułowo – słonecznikowe
  • makaron z brokułami i kurczakiem
  • zupa krem z brokuła
  • pasta kanapkowa z brokuła i cieciorki
  • brokuły w panierce.

Brokuł na surowo – przepisy

Jeśli jesteś zwolenniczką jedzenia brokułów na surowo, skorzystaj z poniższego przepisu na sałatkę z surowych brokułów.

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • czerwona papryka
  • kukurydza w puszce
  • 2 cebulki dymki
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju

Brokuły pokrój w cienkie plasterki, posól i zostaw na 15 minut aż zmięknie. Pokrój w kostkę paprykę i cebulę, wymieszaj wszystkie warzywa w misce, dodaj przyprawy, ocet balsamiczny i olej.

Bibliografia:

Vasanthi H. i in., Potential health benefits of broccoli – a chemico – biological overview; Mini Rev Med Chem, 2009, Jun 9(6)

Cramer J., Jeffery E., Sulforaphane absorption and excretion following ingestion of a semi – purified broccoli powder rich in glucoraphanin and broccoli sprouts in healthy men; Nutr Cancer 2011, 63(2)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Przepis na bibimbap

Bibimbap – kuchnia koreańska i przepisy na dania z ryżu

Ocet balsamiczny - cena, właściwości i zastosowanie

Ocet balsamiczny – cena, właściwości i zastosowanie

Mleko krowie vs. mleko sojowe

Kawa z mlekiem sojowym – alternatywa dla białej kawy

sałatka

6 najgorszych dodatków do sałatek i ich lepsze zamienniki

Masz ochotę na nową pastę do kanapki? Daj szansę bakłażanowi!

W święta wolisz jeść ciasteczka niż ciasta? Wypróbuj przepis Anny Lewandowskiej!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Ciasto pomarańczowe

Proste ciasto pomarańczowe

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Pobudzający tonik / istockphoto.com

Pobudzający tonik. Najlepsza rzecz, którą możesz zrobić dla swojego organizmu zaraz przebudzeniu

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą. Wyborna przekąska, która rozgrzewa i syci na długie godziny!

sałatka z bakłażanem i granatem

Sałatka z bakłażanem i granatem

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Pęczak z kurkami w sosie kokosowo-tymiankowym

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć