Przejdź do treści

3 przepisy bezglutenowe na bazie mąki

3 przepisy bezglutenowe na bazie mąki
3 przepisy bezglutenowe na bazie mąki Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić
Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!
7 sygnałów, że pijesz za dużo wody
Śniadaniowa miska zdrowia
Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”

Coraz częściej szukamy przepisów na dania bezglutenowe, bo czas królowania pszenicy dawno przeminął. Dziś mamy dla was podpłomyki ryżowo-gryczane, gryczane pierogi ruskie i kabaczki w bezglutenowej panierce. Lubimy tradycję, ale w nowej odsłonie.

W trakcie pracy nad „Swojsko”, naszą książką, przejechaliśmy blisko 2500 km w poszukiwaniu tradycyjnych, polskich, często zapomnianych produktów, przepisów i smaków. Nim wyruszyliśmy w tę podróż, rodzima kuchnia kojarzyła nam się z daniami mącznymi, ciężkimi, często suto okraszanymi tłustymi, mięsnymi sosami.

Okazało się, że kulinarnie Polska (szczególnie kiedyś) miała do zaoferowania znacznie więcej. Oprócz najbardziej dziś popularnej mąki pszennej wykorzystywało się grykę, owies, mąkę ziemniaczaną czy proso (kasza jaglana). Z różnorodnych kasz i mąk przygotowywano pierogi, kluski, ciasta, chleby, panierki, a nawet kotlety. Dziś pszenica została genetycznie zmodyfikowana w celu zwiększenia zawartości glutenu. W rezultacie to dobroczynne niegdyś zboże stało się mniej wartościowe. Jest również często przyczyną wielu nietolerancji pokarmowych.

I słynny „pszeniczny brzuch” jest już chyba wszystkim znany. Dlatego właśnie warto rozszerzyć „repertuar” zbóż (w tym mąk) w spiżarni. Szczególnie, że na sklepowych półkach pojawiły się mąki również z innych odmian ‒ nieznanych praktycznie dotąd w polskiej kuchni. Na bazie mąki gryczanej, ryżowej, kukurydzianej czy grochowej możesz przygotować zdrowszą, ale równie smaczną wersję tradycyjnych dań. Gryczane pierogi ruskie, podpłomyki na ryżowym zakwasie czy cukinie panierowane w mące grochowej i ryżowej przeniosą cię na moment do czasów dzieciństwa. Na dodatek będziesz się po nich czuł wyjątkowo lekko.

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

Podpłomyki ryżowo-gryczane

Składniki:

– szklanka mąki ryżowej
– szklanka mąki gryczanej (z kaszy niepalonej)
– 1/2 szklanki zakwasu ryżowego
– łyżeczka soli
– zakwas ryżowy:
– pół szklanki mąki ryżowej (najlepiej pełnoziarnistej)
– pół szklanki przegotowanej, letniej wody (niechlorowanej)
– mąka ryżowa

Wszystkie składniki podpłomyków mieszamy i dodajemy tyle wody, aby powstało miękkie, lekko kleiste ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (można na dłużej), aby wyrosło. Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki, podsypujemy mąką i spłaszczamy palcami na grubość około 0,5 cm. Pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni (najlepiej żeliwnej) z dwóch stron, aż się przypieką, a w niektórych miejscach nawet lekko przypalą.

święta

Zakwas: w czystym wyparzonym słoiku mieszamy mąkę z wodą. Odstawiamy na noc. Rano dosypujemy dwie łyżki mąki i dolewamy odrobinę wody. Czynność powtarzamy przez kolejne 3‒4 dni. W dobrym zakwasie powinny być widoczne bąbelki i wyczuwalny specyficzny zapach fermentacji. Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce. Raz w tygodniu (jeśli nie korzystamy z niego) trzeba do niego dosypać 2 łyżki mąki ryżowej i dolać odrobinę wody. Jeżeli używamy zakwasu do wypieków, to za każdym razem uzupełniamy zużytą ilość mąką i wodą. Odstawiamy na noc, aby zakwas przefermentował. Rano wkładamy go ponownie do lodówki.

Gryczane pierogi ruskie

Składniki na ciasto:

– szklanka mąki gryczanej (z niepalonej kaszy gryczanej)
– szklanka wrzątku
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
– mąka gryczana do podsypywania

Farsz:

– 2 części ugotowanych ziemniaków
– część twarogu (tłustego)
– drobno poszatkowana cebula uduszona na oleju (najlepiej ryżowym) lub asafetida do smaku
– świeżo mielony pieprz do smaku
– sól kamienna do smaku
– masło szałwiowe (opcjonalnie):
masło
– szczypta szałwii lub kilka listków świeżej szałwii
– duszony szpinak (opcjonalnie)
– świeży, dobrze umyty i poszatkowany szpinak (około 200 g)
– łyżka oliwy
– łyżka masła
– świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
– świeżo mielony pieprz do smaku
– sól kamienna do smaku
– pokrojone w kostkę pomidory do przybrania

Ciasto: do mąki gryczanej wlewamy wrzątek, mieszając widelcem, tak aby utworzyła się kulka ciasta. Przekładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość dobrze wyrabiamy. Ciasto podsypujemy mąką gryczaną, formujemy wałek i dzielimy go na kawałki wielkości śliwki. Formujemy z nich kulki i cienko rozwałkowujemy, podsypując mąką gryczaną.

Guacamole

Przygotowujemy farsz. Ugotowane ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Z każdego kawałka ciasta wycinamy szklanką lub foremką koło. Nakładamy farsz. Sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 30 sekund od wypłynięcia. Na jednej patelni roztapiamy masło i dodajemy szczyptę rozkruszonej lub kilka listków świeżej szałwii. Na drugiej rozpuszczamy masło z oliwą. Dodajemy szpinak. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym gazie 5‒7 minut. Dodajemy resztę składników. Ugotowane pierogi podajemy z duszonym szpinakiem i/lub masłem szałwiowym.

Kabaczki w bezglutenowej panierce

Mączna EksTradycja

Składniki:

– pokrojone w grube plastry kabaczki/cukinie/patisony

Panierka:

– 1/2 szklanki mąki grochowej lub mąki z ciecierzycy
– 1/2 szklanki mąki ryżowej
– łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
– ostra lub słodka papryka do posypania (opcjonalnie)
– olej (najlepiej ryżowy) do smażenia

Wszystkie składniki panierki mieszamy. Dodajemy taką ilość wody, aby uzyskać dość rzadkie ciasto naleśnikowe. Ubijamy trzepaczką, aby rozprowadzić wszystkie grudki. Plastry warzyw moczymy w cieście i kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z dwóch stron. Po usmażeniu kładziemy na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypujemy słodką lub ostrą papryką (opcjonalnie).

Karolina uwielbia podróżować, nurkować, pisać, no i … gotować. Fascynuje ją również sztuka oddechu, medytacja i joga. Maciek interesuje się dietetyką, fotografią, też uprawia jogę i medytuje. Od kilku lat gotuje w „Dzień Dobry TVN”, prowadzi warsztaty, promuje zdrowy styl życia. Jest współautorem kilku książek. Z połączenia ich pasji narodził się projekt MEDYtuJEMY, czyli blog kulinarno-lajfstylowy oraz warsztaty łączące kuchnię z relaksacją, wykładami o emocjach i ich przełożeniu na nasze życie i zdrowie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kotlety jaglane z pieczarkami

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się idealnie

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Jak upiec chleb bezglutenowy? Sprawdzony przepis na chleb bez glutenu

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba. Mamy dla was pyszny przepis z tofu, brokułami i czarnym sezamem

W święta wolisz jeść ciasteczka niż ciasta? Wypróbuj przepis Anny Lewandowskiej!

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Kokosowe ciasto jaglane

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Gruszkowe brownie bez pieczenia

Wigilijne pierogi bezglutenowe

Zioła na zimę – jak je przechowywać i uprawiać w domu?

Grzyby jadalne – rodzaje, jak długo gotować grzyby?

Tauryna – pochodzenie, właściwości, suplementacja

Kawa

Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska

Flambirowanie potraw – co daje i jak dokładnie je zrobić?

Chałwa

Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?

Balon

Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu