3 min.
Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Dynię można gotować, piec, smażyć. Zrobić z niej zupę, placuszki, purée. A co powiecie na dżem z dyni? Z dodatkiem jabłek i przypraw korzennych smakuje wyjątkowo!
Dynia – królowa jesieni
O wartościach odżywczych dyni można napisać wiele. Jest bogata w witaminy z grupy C, A, E i K. Zawiera wapń, magnez, sód, cynk, fosfor oraz potas. Warto wspomnieć o odkwaszających i oczyszczających właściwościach dyni. Chwaląc dynię, nie można zapomnieć o tym, że ma działanie przeciwnowotworowe. Pomaga przy nadciśnieniu i chorobach serca. Oprócz tego stosuje się ją przy problemach z prostatą. Dynia jest niskokaloryczna, poza tym zawiera cenny błonnik, który nas syci, a nie tuczy. Świetnie smakuje i w wytrawnych, i w słodkich daniach.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Przepis na dżem z dyni
Składniki:
– szklanka purée z dyni
– 2 średniej wielkości jabłka
– łyżeczka cynamonu
– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
– gwiazdka anyżu
– 2 goździki
– 1/2 łyżeczki kardamonu
– kilka łyżek miodu, syropu z agawy, daktyli albo klonowego (opcjonalnie)
– sok z 1 pomarańczy
– 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
Przygotowanie:
Przekrojoną na pół dynię piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż do miękkości. Następnie (około szklankę) rozgnieć widelcem albo zmiksuj. Purée z upieczonej dyni przełóż do garnka.
alt=”puree z dyni baza dżemu dyniowego” />
Jabłka umyj i za pomocą widelca ponakłuwaj je dookoła. Połóż na folii aluminiowej, posyp szczyptą cynamonu i gałką muszkatołową. Piecz w temperaturze 200 stopni, aż będą całkowicie miękkie. Odstaw do wystygnięcia. Do garnka z dynią wciśnij sok z pomarańczy.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Dodaj miąższ z pieczonych jabłek. Goździki rozetrzyj w moździerzu. Do garnka dodaj wszystkie przyprawy i skórkę.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Włącz ogień pod garnkiem, podgrzewaj i mieszaj cały czas.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Kiedy dżem się zagotuje, spróbuj go, jeśli wolisz, aby był słodszy, dodaj 2 łyżki miodu. Gotuj, aż woda odparuje, a dżem zgęstnieje. Wyjmij gwiazdkę anyżu. Dżem jeszcze gorący przełóż do wyparzonego słoika. Mocno zakręć i odwróć zakrętką do dołu. Odstaw do wystygnięcia. Dżem jest gotowy do jedzenia od razu. Po otwarciu przechowuj go w lodówce. Dżem jedz z pieczywem, dodawaj go do owsianki albo twarogu.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Podeślij przepis znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

03.02.2023
„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022