Przejdź do treści

Wegeburgery z prawdziwkami

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Tylu prawdziwków, ile w tym roku, nie widzieli najstarsi grzybiarze. Prawdziwy wysyp! Jeżeli jeszcze nie uzbieraliście swojego koszyczka (a starczy dla wszystkich), to macie już plan na ostatnie ciepłe dni. Do  burgerów wystarczy kilka borowików – resztę można ususzyć albo zamarynować.

Wegeburgery

Te wegeburgery powinny być synonimem jesieni. Obok prawdziwków znajdziecie w nich grillowanego bakłażana, batata, ser pleśniowy lazur i słodkie figi. Do tego powidła, ostry sos z musztardy i tymianek. Wymyślicie sami lepszą definicję tej pory roku?

Zdjęcie: Karolina Piwowar

Wegeburgery – składniki na bułki

– 400 g mąki pszennej
– 6 g drożdży
– 250 ml ciepłego mleka
– 40 g cukru
– 40 g masła
– jajko
– 1/2 łyżeczki soli
sezam i/lub czarnuszka

Wegeburgery – składniki na chutney z pomidorów

– 1/2 kg pomidorów
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– łyżeczka świeżo startego imbiru
– mała papryczka chilli
– duża szczypta cynamonu
– duża szczypta soli

Wegeburgery – dodatki

– 3-4 prawdziwki
– ser pleśniowy lazur
– 4 plastry bakłażana
– 4 plastry batata
– 2-3 świeże figi
– sałata rzymska
– musztarda francuska
– świeży tymianek
– oliwa do smażenia

Wegeburgery – przygotowanie bułek

Mleko podgrzewamy do temperatury około 30 stopni. Rozpuszczamy w nim drożdże, cukier i masło. Następnie dodajemy mąkę, jajko, sól i mieszamy do otrzymania zwartej, jednolitej konsystencji. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie dzielimy je na bułeczki.

Standardowa bułka do burgera powinna ważyć od 80 do 100 g. Każdą z porcji ciasta formujemy w kulkę, zagniatając jej brzegi do środka, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie rozpłaszczamy. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy bułki podwoją objętość, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. czarnuszką lub sezamem. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Wegeburgery – chutney

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy, a następnie kroimy na połówki i czyścimy z szypułek oraz pestek. Pozostały miąższ tniemy w kostkę. Dodajemy imbir, papryczkę, cukier oraz przyprawy i całość smażymy na patelni przez 15-20 minut lub do momentu, gdy sok z pomidorów odparuje. Tak powstałą konfiturę wykorzystujemy do burgerów, a pozostałą część wkładamy do słoików i zakręcamy na ciepło.

Burgery

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy gałązki tymianku. W tym czasie kroimy grzyby na cienkie plasterki i podsmażamy przez mniej więcej 5 minut. Na patelni grillowej przygotowujemy bakłażana i batata. Upieczone bułki kroimy na pół i lekko grillujemy ich środek, żeby były jeszcze bardziej chrupiące. Dolną część bułki smarujemy w środku konfiturą z pomidorów.

Wykładamy liść sałaty, ser pleśniowy, grillowany plaster bakłażana oraz batata. Na wierzch kładziemy plasterki świeżych fig i grzyby, na samą górę dodajemy musztardę, którą smarujemy również górną część bułki. Burgery możemy podać same lub z grillowaną kolbą kukurydzy.

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: