Przejdź do treści

Wegeburgery z prawdziwkami

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Kobieta trzyma herbatę w szklance
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
Kobieta
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka
Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Tylu prawdziwków, ile w tym roku, nie widzieli najstarsi grzybiarze. Prawdziwy wysyp! Jeżeli jeszcze nie uzbieraliście swojego koszyczka (a starczy dla wszystkich), to macie już plan na ostatnie ciepłe dni. Do  burgerów wystarczy kilka borowików – resztę można ususzyć albo zamarynować.

Wegeburgery

Te wegeburgery powinny być synonimem jesieni. Obok prawdziwków znajdziecie w nich grillowanego bakłażana, batata, ser pleśniowy lazur i słodkie figi. Do tego powidła, ostry sos z musztardy i tymianek. Wymyślicie sami lepszą definicję tej pory roku?

przepis-na-burgera-z-grzybami

Zdjęcie: Karolina Piwowar

Wegeburgery – składniki na bułki

– 400 g mąki pszennej
– 6 g drożdży
– 250 ml ciepłego mleka
– 40 g cukru
– 40 g masła
– jajko
– 1/2 łyżeczki soli
– sezam i/lub czarnuszka

Wegeburgery – składniki na chutney z pomidorów

– 1/2 kg pomidorów
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– łyżeczka świeżo startego imbiru
– mała papryczka chilli
– duża szczypta cynamonu
– duża szczypta soli

Wegeburgery – dodatki

– 3-4 prawdziwki
– ser pleśniowy lazur
– 4 plastry bakłażana
– 4 plastry batata
– 2-3 świeże figi
– sałata rzymska
– musztarda francuska
– świeży tymianek
– oliwa do smażenia

Wegeburgery – przygotowanie bułek

Mleko podgrzewamy do temperatury około 30 stopni. Rozpuszczamy w nim drożdże, cukier i masło. Następnie dodajemy mąkę, jajko, sól i mieszamy do otrzymania zwartej, jednolitej konsystencji. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie dzielimy je na bułeczki.

Standardowa bułka do burgera powinna ważyć od 80 do 100 g. Każdą z porcji ciasta formujemy w kulkę, zagniatając jej brzegi do środka, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie rozpłaszczamy. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy bułki podwoją objętość, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. czarnuszką lub sezamem. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Wegeburgery – chutney

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy, a następnie kroimy na połówki i czyścimy z szypułek oraz pestek. Pozostały miąższ tniemy w kostkę. Dodajemy imbir, papryczkę, cukier oraz przyprawy i całość smażymy na patelni przez 15-20 minut lub do momentu, gdy sok z pomidorów odparuje. Tak powstałą konfiturę wykorzystujemy do burgerów, a pozostałą część wkładamy do słoików i zakręcamy na ciepło.

Burgery

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy gałązki tymianku. W tym czasie kroimy grzyby na cienkie plasterki i podsmażamy przez mniej więcej 5 minut. Na patelni grillowej przygotowujemy bakłażana i batata. Upieczone bułki kroimy na pół i lekko grillujemy ich środek, żeby były jeszcze bardziej chrupiące. Dolną część bułki smarujemy w środku konfiturą z pomidorów.

Wykładamy liść sałaty, ser pleśniowy, grillowany plaster bakłażana oraz batata. Na wierzch kładziemy plasterki świeżych fig i grzyby, na samą górę dodajemy musztardę, którą smarujemy również górną część bułki. Burgery możemy podać same lub z grillowaną kolbą kukurydzy.

Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Wegańskie karmelki – idealne na święta

Domowa skórka pomarańczowa. Przepis na zdrowszą wersję tego dodatku

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?