Przejdź do treści

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Tarta z jesiennymi owocami
Zdjęcie: Joanna Matyjek | Odczaruj Gary
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Śliwki to nasz polski superfood. Doskonale smakują, poprawiają trawienie i zapobiegają zaparciom. Skorzystaj z przepisu na tartę z jesiennymi owocami i podziel się z bliskimi.

Tarta z jesiennymi owocami

Żurawina jest bogatym źródłem witamin A, C i B. Zawiera w sobie dużo błonnika, sodu, wapnia, potasu i fosforu. Ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. O wartościach jabłek napisano już tomy. Tutaj przeczytacie o tym, dlaczego to jedne z najzdrowszych owoców. Orzechy usprawniają pracę mózgu i podnoszą odporność.

Że będzie zdrowo, już wiecie. Teraz pora przekonać się na własnym podniebieniu, jak będzie pysznie!

Zdjęcie: Joanna Matyjek

Składniki na kruche ciasto

  • 125 g mąki pszennej,
  • 75 g zimnego masła,
  • żółtko,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • + masło do posmarowania formy.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Owoce

  • 30 śliwek,
  • 1 jabłko,
  • 2 figi,
  • garść żurawiny,
  • 3 łyżki miodu,
  • łyżeczka cynamonu,
  • kubek orzechów włoskich.

*prostokątna foremka (ok. 12 x 35 cm). Jeśli nie macie prostokątnej formy, użyjcie np. tortownicy o średnicy 24 cm. Wtedy zróbcie 2 razy więcej ciasta i przygotujcie 2 razy więcej owoców.

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki, zimne masło, żółtko i cukier puder. Zagniatamy ciasto. Foremkę smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy (możemy przykryć je folią spożywczą i wtedy wałkować). Wykładamy ciastem dno foremki i boki. Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Podpiekamy ciasto przez ok. 10-12 minut na jasnozłoty kolor. Owoce myjemy. Ze śliwek usuwamy pestki, z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Pokrojone owoce mieszamy ze sobą, dodajemy miód i cynamon. Dodajemy orzechy. Na podpieczone ciasto wykładamy wszystkie owoce z orzechami i całość ponownie zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach. Jeśli macie ochotę, spód podpieczonego ciasta możecie posmarować kajmakiem i na kajmak wyłożyć owoce wraz z orzechami.

 

Joanna Matyjek – to, że jedzenie chłonie naszą energię, powtarzam od zawsze. Gotując, przekazujemy samych siebie, to, jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy. Mój blog Odczaruj Gary to moje miejsce, pełne smaków i pasji. To chęć dzielenia się pysznymi i sezonowymi przepisami, które z łatwością każdy przygotuje.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

×