Przejdź do treści

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Tarta z jesiennymi owocami
Zdjęcie: Joanna Matyjek | Odczaruj Gary
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Śliwki to nasz polski superfood. Doskonale smakują, poprawiają trawienie i zapobiegają zaparciom. Skorzystaj z przepisu na tartę z jesiennymi owocami i podziel się z bliskimi.

Żurawina jest bogatym źródłem witamin A, C i B. Zawiera w sobie dużo błonnika, sodu, wapnia, potasu i fosforu. Ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. O wartościach jabłek napisano już tomy. Tutaj przeczytacie o tym, dlaczego to jedne z najzdrowszych owoców. Orzechy usprawniają pracę mózgu i podnoszą odporność.

Że będzie zdrowo, już wiecie. Teraz pora przekonać się na własnym podniebieniu, jak będzie pysznie!

Tarta z jesiennymi owocami

Zdjęcie: Joanna Matyjek

Składniki na kruche ciasto

  • 125 g mąki pszennej,
  • 75 g zimnego masła,
  • żółtko,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • + masło do posmarowania formy.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Owoce

  • 30 śliwek,
  • 1 jabłko,
  • 2 figi,
  • garść żurawiny,
  • 3 łyżki miodu,
  • łyżeczka cynamonu,
  • kubek orzechów włoskich.

*prostokątna foremka (ok. 12 x 35 cm). Jeśli nie macie prostokątnej formy, użyjcie np. tortownicy o średnicy 24 cm. Wtedy zróbcie 2 razy więcej ciasta i przygotujcie 2 razy więcej owoców.

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki, zimne masło, żółtko i cukier puder. Zagniatamy ciasto. Foremkę smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy (możemy przykryć je folią spożywczą i wtedy wałkować). Wykładamy ciastem dno foremki i boki. Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Podpiekamy ciasto przez ok. 10-12 minut na jasnozłoty kolor. Owoce myjemy. Ze śliwek usuwamy pestki, z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Pokrojone owoce mieszamy ze sobą, dodajemy miód i cynamon. Dodajemy orzechy. Na podpieczone ciasto wykładamy wszystkie owoce z orzechami i całość ponownie zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach. Jeśli macie ochotę, spód podpieczonego ciasta możecie posmarować kajmakiem i na kajmak wyłożyć owoce wraz z orzechami.

 

Joanna Matyjek – to, że jedzenie chłonie naszą energię, powtarzam od zawsze. Gotując, przekazujemy samych siebie, to, jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy. Mój blog Odczaruj Gary to moje miejsce, pełne smaków i pasji. To chęć dzielenia się pysznymi i sezonowymi przepisami, które z łatwością każdy przygotuje.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Wegańskie lody ze słonym karmelem. Idealne połączenie na upalne dni

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Dwie szklanki z napojem arbuzowym

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×