Przejdź do treści

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Tarta z jesiennymi owocami
Zdjęcie: Joanna Matyjek | Odczaruj Gary
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Śliwki to nasz polski superfood. Doskonale smakują, poprawiają trawienie i zapobiegają zaparciom. Skorzystaj z przepisu na tartę z jesiennymi owocami i podziel się z bliskimi.

Żurawina jest bogatym źródłem witamin A, C i B. Zawiera w sobie dużo błonnika, sodu, wapnia, potasu i fosforu. Ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. O wartościach jabłek napisano już tomy. Tutaj przeczytacie o tym, dlaczego to jedne z najzdrowszych owoców. Orzechy usprawniają pracę mózgu i podnoszą odporność.

Że będzie zdrowo, już wiecie. Teraz pora przekonać się na własnym podniebieniu, jak będzie pysznie!

Tarta z jesiennymi owocami

przepis na tarte z jesiennymi owocami

Zdjęcie: Joanna Matyjek | Odczaruj Gary

Składniki:

– kruche ciasto:
– 125 g mąki pszennej
– 75 g zimnego masła
– żółtko
– 3 łyżki cukru pudru
– + masło do posmarowania formy

Owoce:

– 30 śliwek
-1 jabłko
– 2 figi
– garść żurawiny
– 3 łyżki miodu
– łyżeczka cynamonu
– kubek orzechów włoskich

*prostokątna foremka (ok. 12 x 35 cm). Jeśli nie macie prostokątnej formy, użyjcie np. tortownicy o średnicy 24 cm. Wtedy zróbcie 2 razy więcej ciasta i przygotujcie 2 razy więcej owoców.

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki, zimne masło, żółtko i cukier puder. Zagniatamy ciasto. Foremkę smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy (możemy przykryć je folią spożywczą i wtedy wałkować). Wykładamy ciastem dno foremki i boki. Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Podpiekamy ciasto przez ok. 10-12 minut na jasnozłoty kolor. Owoce myjemy. Ze śliwek usuwamy pestki, z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Pokrojone owoce mieszamy ze sobą, dodajemy miód i cynamon. Dodajemy orzechy. Na podpieczone ciasto wykładamy wszystkie owoce z orzechami i całość ponownie zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach. Jeśli macie ochotę, spód podpieczonego ciasta możecie posmarować kajmakiem i na kajmak wyłożyć owoce wraz z orzechami.

 

Joanna Matyjek – to, że jedzenie chłonie naszą energię, powtarzam od zawsze. Gotując, przekazujemy samych siebie, to, jak się czujemy i w jaki sposób o sobie myślimy. Mój blog Odczaruj Gary to moje miejsce, pełne smaków i pasji. To chęć dzielenia się pysznymi i sezonowymi przepisami, które z łatwością każdy przygotuje.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol