Przejdź do treści

Dynia. Poznaj świetny przepis na faszerowaną dynię

dynia
Słodka i maślana dynia piżmowa. Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny

Dynia to królowa metamorfoz. Sprawdza się w roli deseru, dania głównego i jako jesienny lampion. A my ją nafaszerujemy! Wybraliśmy dynię piżmową, która cudownie smakuje po upieczeniu. Dodaliśmy do niej kaszę gryczaną, niebieski ser, żurawinę i orzechy. Wyszło idealne danie na jesienne dni!

Dynia: skarbnica witamin

Dynia ma tak wiele zastosowań, że trudno wszystkie wymienić. Świetnie czuje się upieczona, usmażona i ugotowana. Możesz przygotować z niej zupę, ciasto, puree albo curry. Występuje w różnych postaciach i kolorach, a każdy rodzaj nadaje się do trochę innych zastosowań. Niektóre mają jadalną skórkę, inne najlepiej smakują po upieczeniu lub w deserze. Korzystajcie z ich wszechstronności i różnorodności. Warto! Dynia jest bogata w potas, wapń, magnez, żelazo oraz fosfor, zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C, witaminę E, witaminę K, a także sporo błonnika. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna, przyspiesza przemianę materii. Reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Oprócz tego ma dobry wpływ na serce, wątrobę i nerki. A poza tym smakuje doskonale!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Przepis na faszerowaną dynię

Składniki:

– niewielka dynia piżmowa
– 100 g kaszy gryczanej niepalonej
– garść niebieskiego sera
– ok.10 łyżek oleju ryżowego
– ok. 5 łyżek suszonej żurawiny
– mały pęczek jarmużu (ok. 2 garści)
– średniej wielkości czerwona cebula
– 4 łyżki prażonych orzechów piniowych
– sok wyciśnięty z jednej cytryny
– pół papryczki chilli
– 2-3 ząbki czosnku
– sól morska i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię przekrój wzdłuż. Posmaruj 4-5 łyżkami oleju.

alt=”przepis-na-faszerowana-dynie” />

Zdjęcie: masz.talerz

Przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 220 stopni, aż będzie miękka. W tym czasie ugotuj kaszę. Odcedź i opłucz zimną wodą. Do kaszy dodaj żurawinę, pokrojoną w piórka cebulę, orzechy, chilli, czosnek, ser i porwany jarmuż.

przepis-na-faszerowana-dynie1

Zdjęcie: masz.talerz

Wlej około 5 łyżek oleju i sok z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i odstaw na bok. Kiedy dynia będzie gotowa, pozbądź się z niej pestek i wyjmij miąższ, pozostawiając około dwucentymetrową warstwę przy skórce.

faszerowana-dynia-pizmowa

Zdjęcie: masz.talerz

Wyskrobane purée połącz z kaszą. Wypełnij dynię farszem i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

pieczona-dynia-faszerowana

Zdjęcie: masz.talerz

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Pieczone zimowe owoce

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Zupa marchewkowa

Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą. Sprawdź przepis

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

×