Przejdź do treści

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Zdjęcie: Katie Burkhart / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć

Dynia to optymistka. Wystarczy na nią spojrzeć i trudno się nie uśmiechnąć. Toż to istna kula radości nie tylko dla smakoszy ‒ wiecznie zadowolona z siebie i z życia pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Bierzemy ją na warsztat!

Dynia robi furorę na polskich stołach. Zaczynała skromnie jako zupa krem, a dziś daje się poznać w wymyślnych kombinacjach smakowych, pieczona, duszona, gotowana na parze lub surowa, podawana na przystawkę, danie główne, a nawet jako deser. Amatorzy jej delikatnego, maślanego smaku o niezwykłej słodyczy z orzechową nutą mają w czym wybierać. Mnożą się nie tylko przepisy na dynię, ale też, co cieszy, jej gatunków na polskim rynku dostępnych jest coraz więcej. Najpopularniejsza jest dynia zwyczajna o grubej, twardej skórce, obfitych kształtach i imponujących rozmiarach, ale stosunkowo łatwo kupić też dynię piżmową o kształcie gruszki w kolorach od jasnożółtego do ciemnobrązowego, zwykle nie cięższą niż 2 kg, łatwą w obróbce ze względu na cienką skórkę, którą bez problemu się usuwa.

Zasłużoną popularnością cieszy się też japońska odmiana dyni, jaskrawopomarańczowa, najczęściej kulista lub lekko wydłużona. Mowa o dyni Hokkaido – jest przepyszna, nieco słodsza, bardziej wyrazista i złożona w smaku niż jej inne dyniowate koleżanki. Wyróżnia się tym, że można ją jeść wraz ze skórką, dzięki czemu odpada sporo pracy przy jej przygotowaniu. Podobnie jak dynia piżmowa Hokkaido jest niewielką dynią najczęściej do 1,5 kg.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Dynia wszystkomająca

Dynia to prawdziwa bomba antyoksydantów – samej witaminy A w 100 gramach dyni jest tyle, że pokrywa pół dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby i całodzienną normę dla dzieci. Oprócz tego zawiera sporo witaminy C i witamin z grupy B, cynk, potas, wapń, fosfor. Odkwasza organizm, dzięki dużej zawartości błonnika stymuluje pracę układu pokarmowego, doskonale działa na kondycję skóry, jest cennym źródłem kwasu foliowego, wzmacnia układ odpornościowy. Świetnie sprawdza się w dietach odchudzających, gdyż 100 gramów dyni zawiera zaledwie 28 kalorii. Bogactwo witamin i składników odżywczych skrywają też pestki dyni. Są prawdziwą skarbnicą magnezu, manganu i fosforu. Wysoka zawartość cynku sprawia, ze pestki dyni zalecane są w diecie mężczyzn mających problemy z prostatą. Zawierają też cenne dla kobiet odmładzające fitoestrogeny korzystnie oddziałujące na układ hormonalny. Warto też sięgnąć po olej z pestek dyni o charakterystycznym zielonym kolorze i orzechowym smaku. Zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, działa kojąco na układ nerwowy, pomaga zwalczyć pasożyty układu pokarmowego, może być stosowany zewnętrznie jako kosmetyk ‒ zwłaszcza dla cery suchej, przyśpiesza też gojenie ran i jest pomocny w walce z rozstępami.

Z dynią i z dyni można zrobić naprawdę wiele: od pysznego świeżo wyciskanego soku, przez aksamitne zupy, pachnące curry, wykwintne purée, chrupiące frytki z rozmarynem, kombinacje sałatkowe, słodkie tarty i aromatyczne koktajle. Zachęcamy do radosnej kulinarnej twórczości z dynią w roli głównej. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!

UWAGA!
Ze względu na wysoki indeks glikemiczny dynia nie jest wskazana dla diabetyków.

Słoneczna zupa krem z pieczonej dyni

Działa jak słońce w płynie: rozgrzewa i rozjaśnia, nawet gdy za oknem szarówka.

Składniki (dla 4 osób):

– dynia Hokkaido (ok. 1,5 kg)
– 2-cm kawałek imbiru
– 1 czerwona cebula
– olej kokosowy
– sok z pomarańczy
– sól
– pieprz
– 
świeża kolendra lub pestki dyni

Dynię piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 45 minut. W garnku rozgrzej olej kokosowy i przesmaż do miękkości pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę i posiekany imbir (ok. 5 minut). Dodaj upieczoną pokrojoną na kawałki dynię. Zalej gorącą wodą lub bulionem warzywnym. Gotuj przez 5 minut. Dodaj sok z wyciśniętej pomarańczy. Zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem. Podawaj z posiekaną świeżą kolendrą lub pestkami dyni.

Sałatka z pieczonej dyni z zieloną soczewicą i cynamonem

Wyśmienity pomysł na lekką oryginalną kolację.

Składniki (dla 2 osób):

– 4 plastry dyni Hokkaido grubości około 2,5 cm
– 100 g ugotowanej zielonej soczewicy
– pół pomarańczy
– kozi miękki ser (typu rolada)
– rodzynki
– pestki dyni
– cynamon
– sól
– pieprz
– oliwa z oliwek
– dobrej jakości
– gęsty ocet balsamiczny

Dynię pokrój w plastry, posól, popieprz, posyp cynamonem, skrop oliwą i piecz w piekarniku przez mniej więcej 45 minut. Soczewicę wypłucz i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Pomarańczę obierz ze skórki i usuń białą błonę i pokrój na cząstki. Na talerzach dekoracyjnie ułóż po dwa plastry dyni i soczewicę, kawałki pomarańczy i koziego sera. Dodaj rodzynki. Posól i popieprz, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem i gruboziarnistą solą, posyp cynamonem i pestkami dyni, polej oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Gotowe!

Optymistyczny koktajl z dyni z mleczkiem kokosowym

Przepyszny, odżywczy koktajl w sam raz na drugie śniadanie

Wyciśnij sok z dyni w wyciskarce lub sokowirówce, dodaj mleczko kokosowe i ewentualnie odrobinę miodu. Możesz zamiast mleczka kokosowego użyć mleka sojowego lub migdałowego.

Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. Więcej: www.kasiabem.com, www.namastejoga.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy! /fot. iStock

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×