Przejdź do treści

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Zdjęcie: Katie Burkhart / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Dynia to optymistka. Wystarczy na nią spojrzeć i trudno się nie uśmiechnąć. Toż to istna kula radości nie tylko dla smakoszy ‒ wiecznie zadowolona z siebie i z życia pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Bierzemy ją na warsztat!

Dynia robi furorę na polskich stołach. Zaczynała skromnie jako zupa krem, a dziś daje się poznać w wymyślnych kombinacjach smakowych, pieczona, duszona, gotowana na parze lub surowa, podawana na przystawkę, danie główne, a nawet jako deser. Amatorzy jej delikatnego, maślanego smaku o niezwykłej słodyczy z orzechową nutą mają w czym wybierać. Mnożą się nie tylko przepisy na dynię, ale też, co cieszy, jej gatunków na polskim rynku dostępnych jest coraz więcej. Najpopularniejsza jest dynia zwyczajna o grubej, twardej skórce, obfitych kształtach i imponujących rozmiarach, ale stosunkowo łatwo kupić też dynię piżmową o kształcie gruszki w kolorach od jasnożółtego do ciemnobrązowego, zwykle nie cięższą niż 2 kg, łatwą w obróbce ze względu na cienką skórkę, którą bez problemu się usuwa.

Zasłużoną popularnością cieszy się też japońska odmiana dyni, jaskrawopomarańczowa, najczęściej kulista lub lekko wydłużona. Mowa o dyni Hokkaido – jest przepyszna, nieco słodsza, bardziej wyrazista i złożona w smaku niż jej inne dyniowate koleżanki. Wyróżnia się tym, że można ją jeść wraz ze skórką, dzięki czemu odpada sporo pracy przy jej przygotowaniu. Podobnie jak dynia piżmowa Hokkaido jest niewielką dynią najczęściej do 1,5 kg.

Dynia wszystkomająca

Dynia to prawdziwa bomba antyoksydantów – samej witaminy A w 100 gramach dyni jest tyle, że pokrywa pół dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby i całodzienną normę dla dzieci. Oprócz tego zawiera sporo witaminy C i witamin z grupy B, cynk, potas, wapń, fosfor. Odkwasza organizm, dzięki dużej zawartości błonnika stymuluje pracę układu pokarmowego, doskonale działa na kondycję skóry, jest cennym źródłem kwasu foliowego, wzmacnia układ odpornościowy. Świetnie sprawdza się w dietach odchudzających, gdyż 100 gramów dyni zawiera zaledwie 28 kalorii. Bogactwo witamin i składników odżywczych skrywają też pestki dyni. Są prawdziwą skarbnicą magnezu, manganu i fosforu. Wysoka zawartość cynku sprawia, ze pestki dyni zalecane są w diecie mężczyzn mających problemy z prostatą. Zawierają też cenne dla kobiet odmładzające fitoestrogeny korzystnie oddziałujące na układ hormonalny. Warto też sięgnąć po olej z pestek dyni o charakterystycznym zielonym kolorze i orzechowym smaku. Zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, działa kojąco na układ nerwowy, pomaga zwalczyć pasożyty układu pokarmowego, może być stosowany zewnętrznie jako kosmetyk ‒ zwłaszcza dla cery suchej, przyśpiesza też gojenie ran i jest pomocny w walce z rozstępami.

Z dynią i z dyni można zrobić naprawdę wiele: od pysznego świeżo wyciskanego soku, przez aksamitne zupy, pachnące curry, wykwintne purée, chrupiące frytki z rozmarynem, kombinacje sałatkowe, słodkie tarty i aromatyczne koktajle. Zachęcamy do radosnej kulinarnej twórczości z dynią w roli głównej. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!

UWAGA!
Ze względu na wysoki indeks glikemiczny dynia nie jest wskazana dla diabetyków.

Słoneczna zupa krem z pieczonej dyni

Dynia – pomarańczowa alternatywa

Działa jak słońce w płynie: rozgrzewa i rozjaśnia, nawet gdy za oknem szarówka.

Składniki (dla 4 osób):

– dynia Hokkaido (ok. 1,5 kg)
– 2-cm kawałek imbiru
– 1 czerwona cebula
– olej kokosowy
– sok z pomarańczy
– sól
– pieprz
– 
świeża kolendra lub pestki dyni

Dynię piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 45 minut. W garnku rozgrzej olej kokosowy i przesmaż do miękkości pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę i posiekany imbir (ok. 5 minut). Dodaj upieczoną pokrojoną na kawałki dynię. Zalej gorącą wodą lub bulionem warzywnym. Gotuj przez 5 minut. Dodaj sok z wyciśniętej pomarańczy. Zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem. Podawaj z posiekaną świeżą kolendrą lub pestkami dyni.

Sałatka z pieczonej dyni z zieloną soczewicą i cynamonem

Wyśmienity pomysł na lekką oryginalną kolację.

Składniki (dla 2 osób):

– 4 plastry dyni Hokkaido grubości około 2,5 cm
– 100 g ugotowanej zielonej soczewicy
– pół pomarańczy
– kozi miękki ser (typu rolada)
– rodzynki
– pestki dyni
– cynamon
– sól
– pieprz
– oliwa z oliwek
– dobrej jakości
– gęsty ocet balsamiczny

Dynię pokrój w plastry, posól, popieprz, posyp cynamonem, skrop oliwą i piecz w piekarniku przez mniej więcej 45 minut. Soczewicę wypłucz i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Pomarańczę obierz ze skórki i usuń białą błonę i pokrój na cząstki. Na talerzach dekoracyjnie ułóż po dwa plastry dyni i soczewicę, kawałki pomarańczy i koziego sera. Dodaj rodzynki. Posól i popieprz, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem i gruboziarnistą solą, posyp cynamonem i pestkami dyni, polej oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Gotowe!

Optymistyczny koktajl z dyni z mleczkiem kokosowym

Przepyszny, odżywczy koktajl w sam raz na drugie śniadanie

Wyciśnij sok z dyni w wyciskarce lub sokowirówce, dodaj mleczko kokosowe i ewentualnie odrobinę miodu. Możesz zamiast mleczka kokosowego użyć mleka sojowego lub migdałowego.

Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. Więcej: www.kasiabem.com, www.namastejoga.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”