Przejdź do treści

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Zdjęcie: Katie Burkhart / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Dynia to optymistka. Wystarczy na nią spojrzeć i trudno się nie uśmiechnąć. Toż to istna kula radości nie tylko dla smakoszy ‒ wiecznie zadowolona z siebie i z życia pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Bierzemy ją na warsztat!

Dynia robi furorę na polskich stołach. Zaczynała skromnie jako zupa krem, a dziś daje się poznać w wymyślnych kombinacjach smakowych, pieczona, duszona, gotowana na parze lub surowa, podawana na przystawkę, danie główne, a nawet jako deser. Amatorzy jej delikatnego, maślanego smaku o niezwykłej słodyczy z orzechową nutą mają w czym wybierać. Mnożą się nie tylko przepisy na dynię, ale też, co cieszy, jej gatunków na polskim rynku dostępnych jest coraz więcej. Najpopularniejsza jest dynia zwyczajna o grubej, twardej skórce, obfitych kształtach i imponujących rozmiarach, ale stosunkowo łatwo kupić też dynię piżmową o kształcie gruszki w kolorach od jasnożółtego do ciemnobrązowego, zwykle nie cięższą niż 2 kg, łatwą w obróbce ze względu na cienką skórkę, którą bez problemu się usuwa.

Zasłużoną popularnością cieszy się też japońska odmiana dyni, jaskrawopomarańczowa, najczęściej kulista lub lekko wydłużona. Mowa o dyni Hokkaido – jest przepyszna, nieco słodsza, bardziej wyrazista i złożona w smaku niż jej inne dyniowate koleżanki. Wyróżnia się tym, że można ją jeść wraz ze skórką, dzięki czemu odpada sporo pracy przy jej przygotowaniu. Podobnie jak dynia piżmowa Hokkaido jest niewielką dynią najczęściej do 1,5 kg.

Dynia wszystkomająca

Dynia to prawdziwa bomba antyoksydantów – samej witaminy A w 100 gramach dyni jest tyle, że pokrywa pół dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby i całodzienną normę dla dzieci. Oprócz tego zawiera sporo witaminy C i witamin z grupy B, cynk, potas, wapń, fosfor. Odkwasza organizm, dzięki dużej zawartości błonnika stymuluje pracę układu pokarmowego, doskonale działa na kondycję skóry, jest cennym źródłem kwasu foliowego, wzmacnia układ odpornościowy. Świetnie sprawdza się w dietach odchudzających, gdyż 100 gramów dyni zawiera zaledwie 28 kalorii. Bogactwo witamin i składników odżywczych skrywają też pestki dyni. Są prawdziwą skarbnicą magnezu, manganu i fosforu. Wysoka zawartość cynku sprawia, ze pestki dyni zalecane są w diecie mężczyzn mających problemy z prostatą. Zawierają też cenne dla kobiet odmładzające fitoestrogeny korzystnie oddziałujące na układ hormonalny. Warto też sięgnąć po olej z pestek dyni o charakterystycznym zielonym kolorze i orzechowym smaku. Zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, działa kojąco na układ nerwowy, pomaga zwalczyć pasożyty układu pokarmowego, może być stosowany zewnętrznie jako kosmetyk ‒ zwłaszcza dla cery suchej, przyśpiesza też gojenie ran i jest pomocny w walce z rozstępami.

Z dynią i z dyni można zrobić naprawdę wiele: od pysznego świeżo wyciskanego soku, przez aksamitne zupy, pachnące curry, wykwintne purée, chrupiące frytki z rozmarynem, kombinacje sałatkowe, słodkie tarty i aromatyczne koktajle. Zachęcamy do radosnej kulinarnej twórczości z dynią w roli głównej. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!

UWAGA!
Ze względu na wysoki indeks glikemiczny dynia nie jest wskazana dla diabetyków.

Słoneczna zupa krem z pieczonej dyni

Działa jak słońce w płynie: rozgrzewa i rozjaśnia, nawet gdy za oknem szarówka.

Składniki (dla 4 osób):

– dynia Hokkaido (ok. 1,5 kg)
– 2-cm kawałek imbiru
– 1 czerwona cebula
– olej kokosowy
– sok z pomarańczy
– sól
– pieprz
– 
świeża kolendra lub pestki dyni

Dynię piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 45 minut. W garnku rozgrzej olej kokosowy i przesmaż do miękkości pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę i posiekany imbir (ok. 5 minut). Dodaj upieczoną pokrojoną na kawałki dynię. Zalej gorącą wodą lub bulionem warzywnym. Gotuj przez 5 minut. Dodaj sok z wyciśniętej pomarańczy. Zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem. Podawaj z posiekaną świeżą kolendrą lub pestkami dyni.

Sałatka z pieczonej dyni z zieloną soczewicą i cynamonem

Wyśmienity pomysł na lekką oryginalną kolację.

Składniki (dla 2 osób):

– 4 plastry dyni Hokkaido grubości około 2,5 cm
– 100 g ugotowanej zielonej soczewicy
– pół pomarańczy
– kozi miękki ser (typu rolada)
– rodzynki
– pestki dyni
– cynamon
– sól
– pieprz
– oliwa z oliwek
– dobrej jakości
– gęsty ocet balsamiczny

Dynię pokrój w plastry, posól, popieprz, posyp cynamonem, skrop oliwą i piecz w piekarniku przez mniej więcej 45 minut. Soczewicę wypłucz i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Pomarańczę obierz ze skórki i usuń białą błonę i pokrój na cząstki. Na talerzach dekoracyjnie ułóż po dwa plastry dyni i soczewicę, kawałki pomarańczy i koziego sera. Dodaj rodzynki. Posól i popieprz, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem i gruboziarnistą solą, posyp cynamonem i pestkami dyni, polej oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Gotowe!

Optymistyczny koktajl z dyni z mleczkiem kokosowym

Przepyszny, odżywczy koktajl w sam raz na drugie śniadanie

Wyciśnij sok z dyni w wyciskarce lub sokowirówce, dodaj mleczko kokosowe i ewentualnie odrobinę miodu. Możesz zamiast mleczka kokosowego użyć mleka sojowego lub migdałowego.

Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. Więcej: www.kasiabem.com, www.namastejoga.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

dynia

Dynia. Poznaj świetny przepis na faszerowaną dynię

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Śniadaniowe ciastka jaglane

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Zdrowe i dietetyczne, umili jesienne wieczory!

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Dynia nie lubi chłodu lodówki

Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać