Przejdź do treści

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki
Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii
Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania
Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki
Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Na jesienne dni proponujemy batony na bazie… purée z dyni. To znakomity pomysł na drugie śniadanie, przekąskę albo deser. Przygotowuje się je zadziwiająco szybko i łatwo. Gwarantujemy, że nawet dzieci nie zauważą, że jedzą zdrowe batony z warzywami.

Dynia – właściwości

Dynia sprawdza się doskonale w kuchni jako warzywo uniwersalne. Z jej udziałem przygotujesz wytrawne danie i z powodzeniem zrobisz deser. Jest źródłem witaminy: A, E, K, B1, B2 i B6. Oprócz tego zawiera mangan, potas, fosfor, wapń i żelazo. Warto ją jeść ze względu na właściwości moczopędne, nawadniające i oczyszczające organizm z toksyn. Reguluje procesy trawienne i przyspiesza metabolizm. Sprzyja odchudzaniu. Jakby tego było mało, ma korzystny wpływ na układ kostny i wzrok.

Do przygotowania dyniowych batoników zamiast zwykłej mąki użyliśmy płatków owsianych, dzięki temu batony będą sycące i wypełnią żołądek na dłużej. Cukier zastąpiliśmy ksylitolem. Korzenne przyprawy, których nie szczędziliśmy, nadadzą batonom wyjątkowy smak i aromat.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Batony z dyni – przepis

Składniki:

– jeden kubek purée z dynii
– 3 kubki płatków owsianych
– pół kubka ksylitolu
– jedno starte jabłko
– łyżka oleju kokosowego
– garść gorzkich kropelek czekoladowych, albo 3-4 paski posiekanej gorzkiej czekolady
– szczypta soli
– łyżeczka cynamonu
– pół łyżeczki gałki muszkatołowej
– pół łyżeczki kardamonu
– garść ulubionych orzechów
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżeczka sody

Przygotowanie:

Purée z dyni przygotowuje się bardzo prosto: wystarczy pokrojoną w kawałki obraną dynię piec w piekarniku w temp. 190-200 st. C, aż zmięknie, a następnie zmiksować w blenderze. ​

Do miski wrzuć szklankę purée z dyni, dodaj starte na grubych oczkach jabłko…

… i rozpuszczony olej kokosowy.

Płatki owsiane zmiksuj na mąkę. Wsyp do miski razem z proszkiem i sodą. Dodaj przyprawy i całość połącz.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na koniec wmieszaj czekoladę i orzechy. Piekarnik nagrzej do 180 st. Ciasto przełóż do foremki o wymiarach 20×28 cm. Piecz przez 30 minut. Odstaw do wystygnięcia. Pokrój w prostokąty lub kwadraty. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

zdjęcia: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Oleje tłoczone na zimno – właściwości i zastosowanie

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

Olej z wiesiołka – na co pomaga, jak stosować, jaki wybrać

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Olej z krokosza barwierskiego – co to jest, właściwości

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×