7 najlepszych źródeł beta-karotenu. I wcale nie chodzi o marchewkę
Wiesz, że beta-karoten, jest odpowiedzialny za prawidłowy stan skóry, włosów oraz paznokci, ale nie wiesz gdzie go znaleźć, oprócz oczywistej marchewki? Oto lista naturalnych produktów bogatych w ten cenny składnik.
Suszone morele
W Polsce morele są drugim najbogatszym źródłem beta-karotenu (oczywiście zaraz za marchewką). Jeżeli chcemy „wyciągnąć” z nich jak najwięcej, należy zwrócić uwagę na ich kolor. W trakcie dojrzewania owoców zwiększa się ilość beta-karotenu, a co za tym idzie ‒ zmienia się zabarwienie, dlatego dojrzałe morele o intensywnie pomarańczowym zabarwieniu będą zawierały najwięcej beta-karotenu. Wtedy wystarczy zjeść 3‒4 morele w ciągu dnia, by dostarczyć odpowiednią ilość prowitaminy A naszemu organizmowi. Dodatkowo morele są bogatym źródłem witaminy C, potasu oraz błonnika, dlatego będą miały korzystny wpływ na nasz układ trawienny. Należy tylko uważać, by nie przesadzić z ilością, ponieważ mogą wtedy zadziałać przeczyszczająco.
Pietruszka
Pietruszka, jak wiadomo, polecana jest szczególnie osobom przemęczonym i cierpiącym na anemię, ze względu na dużą zawartość żelaza i witaminy C. Jest ona również źródłem potasu, wapnia, kwasu foliowego, witaminy E, K oraz PP, jednak to nie wszystko.
Pietruszka, mimo swojej zielonej barwy, jest wspaniałym źródłem beta-karotenu (5410 mikrogramów w 100 gramach pietruszki), dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Co ważne, beta-karoten i witamina E działają przeciwutleniająco, dlatego chronią nasz organizm przed starzeniem oraz działaniem wolnych rodników, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór.
Jarmuż
Podobnie jak w przypadku pietruszki zielony kolor może być dość mylący, gdy szukamy produktów z dużą zawartością karotenoidów. Jarmuż jest więc kolejnym przykładem zielonego warzywa będącego bogatym źródłem beta-karotenu i nie tylko. Jest on również źródłem kwasu foliowego, magnezu, wapnia, żelaza oraz potasu. Warto jednak pamiętać, że jarmuż może być niekorzystny dla osób cierpiących na choroby tarczycy.
Podobnie jak inne tzw. warzywa kapustne zawiera goitrogeny, czyli związki, które wpływają na metabolizm jodu. Powodują one obniżenie stężenia jodu w organizmie, a co za tym idzie zaburzają proces syntezy hormonów tarczycy.
Szpinak
Szpinak to kolejne zielone warzywo bogate w beta-karoten (4243 mikrogramy w 100 gramach). Podobnie jak jarmuż i pietruszka zawiera wiele innych potrzebnych organizmowi związków, jak np. witamina C i E, żelazo, wapń, potas, magnez i kwas foliowy. Dzięki obecności witaminy C żelazo zawarte w szpinaku dobrze się wchłania (podobnie jest w przypadku pietruszki). Najwięcej wartości odżywczych ma świeży szpinak, dlatego warto dodać go do sałatki. Jeśli użyjemy dodatkowo oliwy z oliwek, ułatwimy przyswajanie beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A (jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach).
Papryka czerwona
Przy wyborze papryki należy kierować się tą samą zasadą, którą stosujemy, kupując morele ‒ im intensywniejszy, ciemniejszy kolor, tym lepiej (więcej beta-karotenu).
Już 140 g papryki powinno zaspokoić 100% dziennego zapotrzebowania na beta-karoten. Na paprykę powinny jednak uważać osoby o wrażliwym układzie pokarmowym, ponieważ jest ona ciężkostrawna (szczególnie skórka). Chcąc zapobiec dolegliwościom żołądkowym, możemy poddać paprykę obróbce cieplnej. Beta-karoten nie ulega zniszczeniu w trakcie podgrzewania, dlatego nawet po ugotowaniu lub upieczeniu papryka nie straci swoich właściwości.
Dynia
Dynia zawiera o blisko połowę mniej beta-karotenu niż suszone morele, jednak wciąż uznawana jest za bardzo dobre źródło tego związku. Podobnie jak pozostałe warzywa ma również wiele innych walorów, jak np. działanie moczopędne, które może być pomocne w przypadku chorób z towarzyszącymi obrzękami (choroby nerek, choroby układu krążenia). Co istotne, wpływa korzystnie na regulowanie poziomu glukozy we krwi oraz jest niskokaloryczna ‒ w 100 gramach znajduje się zaledwie 30 kcal, dlatego dynia polecana jest osobom z cukrzycą lub nadwagą.
Mango
Mango staje się coraz popularniejsze i bardziej dostępne w naszym kraju, nie tylko ze względu na walory smakowe. Owoc został doceniony za swoje właściwości zdrowotne tysiące lat temu w Indiach.
Stanowi źródło beta-karotenu, potasu, witaminy B, C, oraz, jak się niedawno okazało, może zapobiegać rozwojowi zespołu metabolicznego. Naukowcy z Oklahoma State University przekonują, że jedzenie tego owocu może poprawić tolerancję glukozy i zmniejszyć insulinooporność, a co za tym idzie pomóc pacjentom leczącym się z powodu cukrzycy. Niektórzy powinni jednak uważać na mango, ponieważ nie jest ono zalecane osobom cierpiącym na kamicę szczawianowo-wapniową.
Polecamy
Dynia – warzywo idealne na jesień. Co można z niej przyrządzić?
Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin
Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!
Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis
się ten artykuł?