Przejdź do treści

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

jarmuż w sicie
Jarmuż – teraz ma swój czas!/Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Mówi się o nim sporo, a wachlarz zastosowań obejmuje koktajle, zupy, zapiekanki, pesto czy nawet chipsy. Warto więc wrócić do domu z naręczem pięknych, karbowanych liści! Jarmuż bowiem wyrósł na prawdziwą gwiazdę zdrowego gotowania. Jako podstawa jesiennej sałatki z dynią i ciecierzycą sprawdzi się doskonale.

Istnieje wiele odmian tej rośliny z rodziny kapustnych – liście mogą być postrzępione lub gładkie, mogą też przybierać przeróżne kolory, aż po intensywny fiolet, co oprócz kariery kulinarnej zapewniło jarmużowi miano rośliny ozdobnej. Ponoć najlepsze walory smakowe osiąga po przymrozkach, kiedy część jego charakterystycznej goryczki ustępuje pola wykształcającym się cukrom. A jak sprawdzić, który najbardziej będzie nam smakował? Najlepiej wyhodować samemu! Roślina ta ma bardzo niewielkie wymagania i chętnie przyjmie się w uprawie.

A czym jarmuż wynagrodzi nam gorączkowe rajdy po targach lub wygospodarowane miejsce w ogródku? Przede wszystkim bogactwem witamin i składników mineralnych. Oprócz witamin A, B1, B2, C (w naprawdę wielkich ilościach!), E i K, dostarczy nam żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, kwas foliowy, błonnik, luteinę i wiele innych. Zawiera silne przeciwutleniacze i związki o właściwościach przeciwnowotworowych. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny, a jego częste wizyty w kuchni pomogą m.in. wzmocnić odporność. Lista jego zalet jest tak długa, że z nawiązką zapracował na zaszczytne miejsce w gronie superfoods.

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą i granatem

Sałatka z jarmużem, cicierzycą i granatem – idealna na jesień! Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

 

Składniki (porcja dla 4 osób):

– 200 g liści jarmużu
– ½ dyni kamo kamo (można zastąpić np. dynią piżmową, hokkaido lub inną o zwartym miąższu)
– 240 g ciecierzycy z puszki, odsączonej
– 2 łyżki oliwy
– szczypta soli morskiej
– 30 g orzeszków piniowych
– nasiona z 1/3 granatu

Dressing:

– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy
– szczypta soli morskiej
– szczypta mielonego pieprzu

Z liści jarmużu wykrajamy łodygi, pozostałe części rwiemy na mniejsze fragmenty i wrzucamy do dużej miski. Zalewamy wrzątkiem na minutę. Po upływie tego czasu dokładnie przepłukujemy jarmuż zimną wodą i odstawiamy do osuszenia.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Połówkę dyni oczyszczamy z pestek i włókien, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Mieszamy w misce z ciecierzycą, oliwą i solą. Rozkładamy równomiernie na wyłożonej pergaminem blasze, pieczemy przez 15-20 minut. W międzyczasie odwracamy składniki, by zrumieniły się też z drugiej strony. Gotowe zostawiamy do ostygnięcia.

Orzeszki piniowe przez chwilę prażmy na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły. Z granatu odcinamy koronę i spód, tniemy na cząstki wzdłuż widocznych białych żyłek. Wyciągamy ziarenka, pozbywając się gorzkich fragmentów skórki. Miód, sok z cytryny i oliwę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystkie składniki sałatki mieszamy, skrapiamy całość dressingiem. Smacznego!

 

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie