Przejdź do treści

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

jarmuż w sicie
Jarmuż – teraz ma swój czas!/Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Mówi się o nim sporo, a wachlarz zastosowań obejmuje koktajle, zupy, zapiekanki, pesto czy nawet chipsy. Warto więc wrócić do domu z naręczem pięknych, karbowanych liści! Jarmuż bowiem wyrósł na prawdziwą gwiazdę zdrowego gotowania. Jako podstawa jesiennej sałatki z dynią i ciecierzycą sprawdzi się doskonale.

Istnieje wiele odmian tej rośliny z rodziny kapustnych – liście mogą być postrzępione lub gładkie, mogą też przybierać przeróżne kolory, aż po intensywny fiolet, co oprócz kariery kulinarnej zapewniło jarmużowi miano rośliny ozdobnej. Ponoć najlepsze walory smakowe osiąga po przymrozkach, kiedy część jego charakterystycznej goryczki ustępuje pola wykształcającym się cukrom. A jak sprawdzić, który najbardziej będzie nam smakował? Najlepiej wyhodować samemu! Roślina ta ma bardzo niewielkie wymagania i chętnie przyjmie się w uprawie.

A czym jarmuż wynagrodzi nam gorączkowe rajdy po targach lub wygospodarowane miejsce w ogródku? Przede wszystkim bogactwem witamin i składników mineralnych. Oprócz witamin A, B1, B2, C (w naprawdę wielkich ilościach!), E i K, dostarczy nam żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, kwas foliowy, błonnik, luteinę i wiele innych. Zawiera silne przeciwutleniacze i związki o właściwościach przeciwnowotworowych. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny, a jego częste wizyty w kuchni pomogą m.in. wzmocnić odporność. Lista jego zalet jest tak długa, że z nawiązką zapracował na zaszczytne miejsce w gronie superfoods.

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą i granatem

jarmuż

Sałatka z jarmużem, cicierzycą i granatem – idealna na jesień! Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

 

Składniki (porcja dla 4 osób):

– 200 g liści jarmużu
– ½ dyni kamo kamo (można zastąpić np. dynią piżmową, hokkaido lub inną o zwartym miąższu)
– 240 g ciecierzycy z puszki, odsączonej
– 2 łyżki oliwy
– szczypta soli morskiej
– 30 g orzeszków piniowych
– nasiona z 1/3 granatu

Dressing:

– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy
– szczypta soli morskiej
– szczypta mielonego pieprzu

Z liści jarmużu wykrajamy łodygi, pozostałe części rwiemy na mniejsze fragmenty i wrzucamy do dużej miski. Zalewamy wrzątkiem na minutę. Po upływie tego czasu dokładnie przepłukujemy jarmuż zimną wodą i odstawiamy do osuszenia.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Połówkę dyni oczyszczamy z pestek i włókien, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Mieszamy w misce z ciecierzycą, oliwą i solą. Rozkładamy równomiernie na wyłożonej pergaminem blasze, pieczemy przez 15-20 minut. W międzyczasie odwracamy składniki, by zrumieniły się też z drugiej strony. Gotowe zostawiamy do ostygnięcia.

Orzeszki piniowe przez chwilę prażmy na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły. Z granatu odcinamy koronę i spód, tniemy na cząstki wzdłuż widocznych białych żyłek. Wyciągamy ziarenka, pozbywając się gorzkich fragmentów skórki. Miód, sok z cytryny i oliwę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystkie składniki sałatki mieszamy, skrapiamy całość dressingiem. Smacznego!

 

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?