Przejdź do treści

Zakwas z buraków – superfood idealny na zimę. Jakie ma właściwości?

zakwas z burakó
Zakwas z buraków – superfood idealny na zimę. Jakie ma właściwości? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Zakwas z buraków – powinny zainteresować się nim osoby z problemami trawiennymi, osłabione, często chorujące, a także szukające naturalnego sposobu na poprawę kondycji włosów i paznokci. Jakim składnikom odżywczym buraki zawdzięczają wszystkie te właściwości? Dlaczego zakwas jest lepszym wyborem niż gotowane buraczki do obiadu? Wyjaśnia dietetyk kliniczny i naturoterapeuta, Barbara Janota.

Buraki – jakie mają właściwości?

Buraki to warzywa tak bogate w składniki odżywcze, że nie powinniśmy traktować ich wyłącznie jako dodatku do obiadu. Zimą, kiedy nasza odporność i nastrój spadają, warto spojrzeć na buraki jako na naturalny sposób na wzmocnienie organizmu. Co mają w sobie takiego, że należy zaliczyć je do superfoods? Dietetyk i naturoterapeuta, Barbara Janota wymienia:

Ekspertka podkreśla także, że prozdrowotne znaczenie w przypadku buraków ma betanina, czyli barwnik, który odpowiada za ich głęboki, czerwony kolor. Betanina jest doceniana za swoje właściwości antyoksydacyjne, czyli przeciwdziałające wolnym rodnikom. Wolne rodniki to cząsteczki, które przyspieszają procesy starzenia się oraz przyczyniają się do rozwoju chorób układu krążenia, np. miażdżycy. To jednak nie wszystko! Betanina ma również działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, co sprawia, że jedząc buraki wspomagamy nasz organizm z walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami.

Specjalistka opisuje inne pozytywne skutki, jakie przyniesie nam wprowadzenie buraków do swojej diety:

Dzięki zawartości tak wielu składników buraki wspierają kondycję skóry, włosów i paznokci, poprawiają nastrój, działają krwiotwórczo, wspomagają prawidłową pracę serca i mięśni, wzmacniają odporność, regulują gospodarkę kwasowo- zasadową.

Zakwas z buraków – dlaczego warto go zrobić?

Dietetyk Barbara Janota zwraca uwagę na sposób przygotowywania buraków. Tak jak inne warzywa – nie w każdej formie będą bowiem tak samo zdrowe. Najlepszym wyborem są surowe buraki:

  • Podczas gotowania część cennych składników buraka znika – dlatego warto nie poddawać buraka obróbce termicznej.
  • Indeks glikemiczny buraka surowego wynosi 30, po ugotowaniu wzrasta jednak do 65, dlatego gotowany burak nie jest zalecany dla osób chorujących na cukrzycę!

Prostym sposobem na zachowanie właściwości buraków jest przygotowanie domowego zakwasu z buraków. Motywację do jego przygotowania może stanowić zbliżająca się Wigilia. Płyn ten będzie zdrową i naturalną bazą do jednego z najważniejszych świątecznych dań – barszczu. Potem warto wyrobić sobie nawyk picia go na co dzień. Skorzysta na tym także nas układ trawienny:

Polecam natomiast spróbować przygotować własny zakwas z buraków, który nie będzie miał wysokiego indeksu glikemicznego, a dodatkowo dzięki bakteriom kwasu mlekowego będzie wspomagał trawienie i ogólną pracę jelit.

Inną, nieco prostszą opcją na przetwór, jest sok z buraków. Wtedy wystarczy, że połączymy te warzywa z owocami takimi jak jabłka, grejpfruty czy odrobiną cytryny, a następnie wrzucimy do sokowirówki.

Zakwas z buraków – przepis

Czego będziesz potrzebować?

– dużego słoika (umyj go dokładnie i zlej wrzątkiem)
– buraków (jeśli masz taką możliwość, wybierz te bio, od zaufanego rolnika lub od babci z ogródka)
– czosnku (unikaj chińskiego, wybieraj polski, pachnący, świeży)
– liści laurowych, ziela angielskiego, całych ziarnek pieprzu, soli morskiej (sprawdź na opakowaniu, czy producent nie dodał do niej czegoś, czego nazwy nie jesteś nawet w stanie przeczytać)

Jak wygląda przygotowanie, dowiesz się z naszego przepisu na zakwas z buraków.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Cytrusy

Superfoods przy PCOS. Które produkty warto włączyć do swojej diety?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

Chcesz wzmocnić odporność? Wypróbuj antygrypinę z przepisu dietetyczki Justyny Mizery

kobieta trzyma strzykawkę z igłą

Witamina B12 w zastrzykach – zalety, dawkowanie, efekty

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Kobieta w ciąży siedzi na kanapie

Suplementacja w ciąży. Rekomendacje na 2020 rok. Po które suplementy należy sięgnąć? Wyjaśnia farmaceutka

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Kobieta po 40-tce

10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Co jeść, by być zdrowym i szczęśliwym?

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Witamina C lewoskrętna i prawoskrętna

Witamina C lewoskrętna i prawoskrętna – właściwości witaminy C

5 warzyw, które muszą znaleźć się w twojej diecie. Polecają dietetycy

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”