3 min.
Zakwas z buraków ‒ pij na zdrowie!

istockphoto.com
27.05.2022
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
27.05.2022
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
22.05.2022
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
22.05.2022
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Zakwas z buraków ma mnóstwo witamin i minerałów, smakuje świetnie, a robi się go rach-ciach! Dla niektórych jest podstawą prawdziwego barszczu wigilijnego. Ale wcale nie trzeba czekać do świąt, by skorzystać z jego właściwości. Przedstawiamy szybki i prosty przepis.
Pity w czystej postaci zakwas z buraków jest nieocenionym źródłem witaminy C i witamin z grupy B. Dodatkowo znajdziemy tam łatwo przyswajalny kwas foliowy, żelazo, wapń, potas i magnez. Kwas mlekowy i błonnik działają korzystnie na układ trawienny, pobudzając pracę jelit, odtruwając i oczyszczając organizm z toksyn. Do przygotowania zakwasu z buraków wykorzystamy również czosnek, który odda naszej miksturze całą swoją moc. Czy jest smaczniejszy sposób na wzmacnianie odporności organizmu?
Zakwas z buraków – czego będziesz potrzebować?
– dużego słoika (umyj go dokładnie i zlej wrzątkiem),
– buraków (jeśli masz taką możliwość, wybierz te bio, od zaufanego rolnika lub od babci z ogródka),
– czosnku (unikaj chińskiego, wybieraj polski, pachnący, świeży),
– liści laurowych, ziela angielskiego, całych ziarnek pieprzu, soli morskiej (sprawdź na opakowaniu, czy producent nie dodał do niej czegoś, czego nazwy nie jesteś nawet w stanie przeczytać).
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Przygotowanie
Przygotuj słoną zalewę: 1 łyżka soli na litr przegotowanej wody. Buraki obierz, opłucz i pokrój w cienkie ćwierćplasterki. Obierz czosnek ‒ przynajmniej 4 ząbki. Wkładaj buraki, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz do 3/4 wysokości słoika. Liczba buraków zależy od ich wielkości i wielkości słoja.
Całość zalej słoną wodą. Słój przykryj czystą sciereczką lub serwetką i obwiąż gumką. Pozostaw w temperaturze pokojowej na minimum 5 dni. Im cieplej jest w pomieszczeniu, tym szybciej zakwas będzie gotowy. Po 2‒3 dniach zauważysz malutkie bąbelki w słoiku ‒ zaczęło się! Możesz przemieszać buraki czystą łyżką. Piana na wierzchu jest wynikiem naturalnego procesu, nie powinna niepokoić. Jeśli jednak zauważysz pleśń, to całość niestety będzie trzeba wylać ‒ być może słoik nie był jednak czysty albo któryś z domowników zakradł się do niego z paluchem…
Po 5 dniach płyn powinien mieć mocno bordowy, głęboki kolor, przejrzysty i klarowny. Smak lekko winny, kapkę słodki, słony, cierpki, kwaśny… Gotowy płyn przelej do czystego naczynia, zamknij i trzymaj w lodówce. Pij codziennie tyle, na ile masz ochotę, a w międzyczasie szykuj kolejny słój – w końcu cała zima przed nami. Na zdrowie!
Zobacz także
Spodobał Ci się przepis? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022