3 min.
Zakwas z buraków ‒ pij na zdrowie!

istockphoto.com
Zakwas z buraków ma mnóstwo witamin i minerałów, smakuje świetnie, a robi się go rach-ciach! Dla niektórych jest podstawą prawdziwego barszczu wigilijnego. Ale wcale nie trzeba czekać do świąt, by skorzystać z jego właściwości. Przedstawiamy szybki i prosty przepis.
Pity w czystej postaci zakwas z buraków jest nieocenionym źródłem witaminy C i witamin z grupy B. Dodatkowo znajdziemy tam łatwo przyswajalny kwas foliowy, żelazo, wapń, potas i magnez. Kwas mlekowy i błonnik działają korzystnie na układ trawienny, pobudzając pracę jelit, odtruwając i oczyszczając organizm z toksyn. Do przygotowania zakwasu z buraków wykorzystamy również czosnek, który odda naszej miksturze całą swoją moc. Czy jest smaczniejszy sposób na wzmacnianie odporności organizmu?
Zakwas z buraków – czego będziesz potrzebować?
– dużego słoika (umyj go dokładnie i zlej wrzątkiem),
– buraków (jeśli masz taką możliwość, wybierz te bio, od zaufanego rolnika lub od babci z ogródka),
– czosnku (unikaj chińskiego, wybieraj polski, pachnący, świeży),
– liści laurowych, ziela angielskiego, całych ziarnek pieprzu, soli morskiej (sprawdź na opakowaniu, czy producent nie dodał do niej czegoś, czego nazwy nie jesteś nawet w stanie przeczytać).
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Przygotowanie
Przygotuj słoną zalewę: 1 łyżka soli na litr przegotowanej wody. Buraki obierz, opłucz i pokrój w cienkie ćwierćplasterki. Obierz czosnek ‒ przynajmniej 4 ząbki. Wkładaj buraki, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz do 3/4 wysokości słoika. Liczba buraków zależy od ich wielkości i wielkości słoja.
Całość zalej słoną wodą. Słój przykryj czystą sciereczką lub serwetką i obwiąż gumką. Pozostaw w temperaturze pokojowej na minimum 5 dni. Im cieplej jest w pomieszczeniu, tym szybciej zakwas będzie gotowy. Po 2‒3 dniach zauważysz malutkie bąbelki w słoiku ‒ zaczęło się! Możesz przemieszać buraki czystą łyżką. Piana na wierzchu jest wynikiem naturalnego procesu, nie powinna niepokoić. Jeśli jednak zauważysz pleśń, to całość niestety będzie trzeba wylać ‒ być może słoik nie był jednak czysty albo któryś z domowników zakradł się do niego z paluchem…
Po 5 dniach płyn powinien mieć mocno bordowy, głęboki kolor, przejrzysty i klarowny. Smak lekko winny, kapkę słodki, słony, cierpki, kwaśny… Gotowy płyn przelej do czystego naczynia, zamknij i trzymaj w lodówce. Pij codziennie tyle, na ile masz ochotę, a w międzyczasie szykuj kolejny słój – w końcu cała zima przed nami. Na zdrowie!
Zobacz także
Spodobał Ci się przepis? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022