Przejdź do treści

Zakwas z buraków ‒ pij na zdrowie!

istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Zakwas z buraków ma mnóstwo witamin i minerałów, smakuje świetnie, a robi się go rach-ciach! Dla niektórych jest podstawą prawdziwego barszczu wigilijnego. Ale wcale nie trzeba czekać do świąt, by skorzystać z jego właściwości. Przedstawiamy szybki i prosty przepis.

Pity w czystej postaci zakwas z buraków jest nieocenionym źródłem witaminy C i witamin z grupy B. Dodatkowo znajdziemy tam łatwo przyswajalny kwas foliowy, żelazo, wapń, potas i magnez. Kwas mlekowy i błonnik działają korzystnie na układ trawienny, pobudzając pracę jelit, odtruwając i oczyszczając organizm z toksyn. Do przygotowania zakwasu z buraków wykorzystamy również czosnek, który odda naszej miksturze całą swoją moc. Czy jest smaczniejszy sposób na wzmacnianie odporności organizmu?

Zakwas z buraków – czego będziesz potrzebować?

– dużego słoika (umyj go dokładnie i zlej wrzątkiem),
– buraków (jeśli masz taką możliwość, wybierz te bio, od zaufanego rolnika lub od babci z ogródka),
– czosnku (unikaj chińskiego, wybieraj polski, pachnący, świeży),
– liści laurowych, ziela angielskiego, całych ziarnek pieprzu, soli morskiej (sprawdź na opakowaniu, czy producent nie dodał do niej czegoś, czego nazwy nie jesteś nawet w stanie przeczytać).

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
5 pomysłów na jednodniowy detoks

Przygotowanie

Przygotuj słoną zalewę: 1 łyżka soli na litr przegotowanej wody. Buraki obierz, opłucz i pokrój w cienkie ćwierćplasterki. Obierz czosnek ‒ przynajmniej 4 ząbki. Wkładaj buraki, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz do 3/4 wysokości słoika. Liczba buraków zależy od ich wielkości i wielkości słoja.

Całość zalej słoną wodą. Słój przykryj czystą sciereczką lub serwetką i obwiąż gumką. Pozostaw w temperaturze pokojowej na minimum 5 dni. Im cieplej jest w pomieszczeniu, tym szybciej zakwas będzie gotowy. Po 2‒3 dniach zauważysz malutkie bąbelki w słoiku ‒ zaczęło się! Możesz przemieszać buraki czystą łyżką. Piana na wierzchu jest wynikiem naturalnego procesu, nie powinna niepokoić. Jeśli jednak zauważysz pleśń, to całość niestety będzie trzeba wylać ‒ być może słoik nie był jednak czysty albo któryś z domowników zakradł się do niego z paluchem…

Po 5 dniach płyn powinien mieć mocno bordowy, głęboki kolor, przejrzysty i klarowny. Smak lekko winny, kapkę słodki, słony, cierpki, kwaśny… Gotowy płyn przelej do czystego naczynia, zamknij i trzymaj w lodówce. Pij codziennie tyle, na ile masz ochotę, a w międzyczasie szykuj kolejny słój – w końcu cała zima przed nami. Na zdrowie!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Pieczone buraki z sałatką

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

Owsianka z bananem

Chcesz poprawić wydolność fizyczną? Oto kilka naturalnych wspomagaczy

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka /fot. iStock

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka

Zakwas z buraka

Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Burak – legalny dopalacz. Dlaczego osoby aktywne fizycznie powinny wprowadzić go do diety?

Pasta z buraka w misce

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Burak

Dlaczego warto jeść buraki? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska z portalu Czytamy Etykiety

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Ciasto czekoladowe z buraka

Czekoladowe ciasto z burakami. Słodkie, ale bardzo zdrowe

Roladki bakłażanowe

Przepis na fit roladki bakłażanowe

burak

Nie wiesz co zrobić z burakiem? Zrób z niego burgera!

Kisiel z burakiem i rabarbarem

Kisiel z buraka i rabarbaru. Wypróbuj przepis na bogaty i wartościowy posiłek

Dopadł cię energetyczny zjazd? Poznaj 6 produktów, z którymi wygrasz ze zmęczeniem

Szpinakowa sałatka z pomarańczą

Pomarańcza ze szpinakiem? Zobacz przepis na sałatkę o tak nietypowym składzie

Trzy kolory purée

3 pomysły na jesienne puree z warzyw. Pyszne i kolorowe!

Zaskakująca właściwość soku z buraka

Trzy kolory chłodnika

Trzy kolory chłodnika

Quiche – klasyka francuskiej kuchni, która syci i zachwyca smakiem. Przepisy

Berberys – zastosowanie w kuchni, kosmetologii i suplementach diety

Czym jest inozytol i czy jego stosowanie jest bezpieczne? Inozytol a zespół policystycznych jajników

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

×