4 min.
Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania z buraka /fot. iStock
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Sprawdźcie wykwintne buraczane carpaccio, nietypową surówkę i pyszny odkwaszający sok z buraka. Karierę, jaką ostatnio robi burak na talerzach, można by śmiało porównać do kariery Nikodema Dyzmy na salonach. O ile jednak Dyzma na salonach znalazł się przypadkiem, o tyle burak robi furorę całkowicie zasłużenie.
Spis treści
Cudowne właściwości buraków
Burak zwyczajny, bo tak nazywa się odmiana hodowana w Polsce, to w rzeczywistości superburak – warzywo niezwykłe, z uwagi na nadzwyczajne właściwości prozdrowotne. Ze względu na wysoką zawartość składników i pierwiastków mineralnych, takich jak potas, magnez i wapń, cez, rubid i kobalt, ma właściwości silnie odtruwające i odkwaszające organizm. Oczyszcza krew i usuwa z organizmu kwas moczowy. Bogactwo witamin z grupy B dobrze wpływa na system nerwowy, pomaga przy napięciach, stresie, nerwicach i depresjach. Duża zawartość błonnika wspomaga trawienie. Betanina działa wspomagająco i regulująco na pracę wątroby, a wysoka zawartość żelaza jest pomocna przy niedokrwistości, anemii i awitaminozie.
Udowodniono, że regularne picie soku z buraków wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia, a obecność antocyjanów, czyli bardzo silnych antyoksydantów z grupy polifenoli, ma działanie odmładzające i antyrakowe. Działanie antynowotworowe wzmacniają także betacyjany odpowiedzialne za czerwony kolor buraków. Z przeprowadzonych w 2009 roku badań wynika też, że sok z buraka ma również właściwości energetyzujące i zwiększa wytrzymałość oraz wydolność organizmu, działając jak naturalny środek dopingujący.
Burak ma tylko dwie wady – wysoki indeks glikemiczny oraz duże ilości szczawianów. Pierwsze jest przeciwwskazaniem dla cukrzyków, a drugie dla osób cierpiących na reumatyzm i kamicę nerkową.
Poza tym jest ideałem. W dodatku w nowych modnych połączeniach z pomarańczą, kozim serem, kolendrą, kiełkami, skrapiany octem balsamicznym, posypywany pestkami dyni czy orzechami, pieczony lub podawany na surowo (wtedy zachowuje najwięcej wartości odżywczych) jest nie tylko zdrowy, ale również przepyszny, niecodzienny i wykwintny.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Carpaccio z buraka
Rewelacja w 5 minut! Zwłaszcza jeśli buraki upieczesz z wyprzedzeniem.
Składniki dla 2 osób:
– 2 średniej wielkości buraki,
– ser feta lub kozi,
– rukola,
– podprażone na patelni pestki dyni lub słonecznik,
– ulubione kiełki (opcjonalnie),
– czarnuszka (opcjonalnie),
– oliwa z oliwek,
– ocet balsamiczny,
– pieprz
Buraki owiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez godzinę. Możesz to zrobić rano, jeśli sałatkę zamierzasz podać po południu lub wieczorem. Upieczone buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż je na talerzu tak, żeby delikatnie na siebie zachodziły. Na burakach ułóż rukolę, posyp pokruszonym serem, kiełkami, pestkami dyni i czarnuszką. Polej oliwą z oliwek i skrop octem balsamicznym. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Burak nieoczekiwanie pomarańczowy
Propozycja dla osób, które nie lubią (lub wydaje im się, że nie lubią) buraków. Pomarańczowy winegret i kolendra fantastycznie podkręcają smak tej prostej surówki. Najwyższa pora zmienić zdanie i pogodzić się z burakiem.
Surówka z buraków dla 2 osób:
– 2 średniej wielkości buraki,
– garść orzechów nerkowca,
– pęczek kolendry
Winegret pomarańczowy:
– sok i miąższ z 1/2 pomarańczy,
– sok z 1/4 cytryny,
– 4 łyżki oliwy z oliwek,
– 1 łyżeczka świeżego utartego imbiru.
Składniki wymieszaj.
Buraki zetrzyj na grubej tarce. Orzechy podpraż na suchej patelni. Kolendrę posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki. Polej winegretem.
Sok z buraka
Sok odkwaszający organizm. Sok z samego buraka nie jest zbyt smaczny, dlatego pijemy go w towarzystwie innych warzyw i owoców.
Składniki dla 1 osoby:
– 1 burak,
– 1 jabłko,
– pół grejpfruta,
– 2-cm kawałek imbiru,
– 1/2 cytryny
Z całego tego towarzystwa wyciśnij wszystkie soki w sokowirówce.
Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”.
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022