Przejdź do treści

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj przepisy na zdrowe dania z buraka

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Sprawdźcie wykwintne buraczane carpaccio, nietypową surówkę i pyszny odkwaszający sok z buraka. Karierę, jaką ostatnio robi burak na talerzach, można by śmiało porównać do kariery Nikodema Dyzmy na salonach. O ile jednak Dyzma na salonach znalazł się przypadkiem, o tyle burak robi furorę całkowicie zasłużenie.

Burak zwyczajny, bo tak nazywa się odmiana hodowana w Polsce, to w rzeczywistości superburak – warzywo niezwykłe, z uwagi na nadzwyczajne właściwości prozdrowotne. Ze względu na wysoką zawartość składników i pierwiastków mineralnych, takich jak potas, magnez i wapń, cez, rubid i kobalt, ma właściwości silnie odtruwające i odkwaszające organizm. Oczyszcza krew i usuwa z organizmu kwas moczowy. Bogactwo witamin z grupy B dobrze wpływa na system nerwowy, pomaga przy napięciach, stresie, nerwicach i depresjach. Duża zawartość błonnika wspomaga trawienie. Betanina działa wspomagająco i regulująco na pracę wątroby, a wysoka zawartość żelaza jest pomocna przy niedokrwistości, anemii i awitaminozie.

Udowodniono, że regularne picie soku z buraków wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia, a obecność antocyjanów, czyli bardzo silnych antyoksydantów z grupy polifenoli, ma działanie odmładzające i antyrakowe. Działanie antynowotworowe wzmacniają także betacyjany odpowiedzialne za czerwony kolor buraków. Z przeprowadzonych w 2009 roku badań wynika też, że sok z buraka ma również właściwości energetyzujące i zwiększa wytrzymałość oraz wydolność organizmu, działając jak naturalny środek dopingujący.

 

Burak ma tylko dwie wady – wysoki indeks glikemiczny oraz duże ilości szczawianów. Pierwsze jest przeciwwskazaniem dla cukrzyków, a drugie dla osób cierpiących na reumatyzm i kamicę nerkową.

Poza tym jest ideałem. W dodatku w nowych modnych połączeniach z pomarańczą, kozim serem, kolendrą, kiełkami, skrapiany octem balsamicznym, posypywany pestkami dyni czy orzechami, pieczony lub podawany na surowo (wtedy zachowuje najwięcej wartości odżywczych) jest nie tylko zdrowy, ale również przepyszny, niecodzienny i wykwintny.

Carpaccio z buraka

Burak awansuje

Rewelacja w 5 minut! Zwłaszcza jeśli buraki upieczesz z wyprzedzeniem.

Składniki dla 2 osób:

– 2 średniej wielkości buraki,
– ser feta lub kozi,
– rukola,
– podprażone na patelni pestki dyni lub słonecznik,
– ulubione kiełki (opcjonalnie),
– czarnuszka (opcjonalnie),
– oliwa z oliwek,
– ocet balsamiczny,
– pieprz

Buraki owiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez godzinę. Możesz to zrobić rano, jeśli sałatkę zamierzasz podać po południu lub wieczorem. Upieczone buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż je na talerzu tak, żeby delikatnie na siebie zachodziły. Na burakach ułóż rukolę, posyp pokruszonym serem, kiełkami, pestkami dyni i czarnuszką. Polej oliwą z oliwek i skrop octem balsamicznym. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Kiszone cytryny

Burak nieoczekiwanie pomarańczowy

Propozycja dla osób, które nie lubią (lub wydaje im się, że nie lubią) buraków. Pomarańczowy winegret i kolendra fantastycznie podkręcają smak tej prostej surówki. Najwyższa pora zmienić zdanie i pogodzić się z burakiem.

Surówka z buraków dla 2 osób:

– 2 średniej wielkości buraki,
– garść orzechów nerkowca,
– pęczek kolendry

Winegret pomarańczowy:

– sok i miąższ z 1/2 pomarańczy,
– sok z 1/4 cytryny,
– 4 łyżki oliwy z oliwek,
– 1 łyżeczka świeżego utartego imbiru.

Składniki wymieszaj.

Buraki zetrzyj na grubej tarce. Orzechy podpraż na suchej patelni. Kolendrę posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki. Polej winegretem.

Sok z buraka

Sok odkwaszający organizm. Sok z samego buraka nie jest zbyt smaczny, dlatego pijemy go w towarzystwie innych warzyw i owoców.

Składniki dla 1 osoby:

– 1 burak,
– 1 jabłko,
– pół grejpfruta,
– 2-cm kawałek imbiru,
– 1/2 cytryny

Z całego tego towarzystwa wyciśnij wszystkie soki w sokowirówce.

Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

dynia

Dynia. Poznaj świetny przepis na faszerowaną dynię

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Śniadaniowe ciastka jaglane

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej!

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Zdrowe i dietetyczne, umili jesienne wieczory!

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia

Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać