Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!
Po świątecznej uczcie przyszedł czas na ucztę sylwestrową. Podpowiadamy, jak szybko przyrządzić zdrowe, wegańskie i lekkostrawne przekąski, którymi zaskoczysz swoich gości. Zapewniamy – będzie pysznie.
Szybkie i zdrowe przekąski będą idealnym pomysłem na sylwestra i nie tylko. Zawsze warto mieć w zanadrzu kilka prostych i smacznych przepisów. Dodatkowo w wersji wege. Przekąski są tak pyszne, że nawet nieweganie będą zajadać ze smakiem.
Chipsy z batatów
Składniki:
Sposób przygotowania:
Batata dokładnie umyj pod wodą (nie obieraj) i pokrój w jak najcieńsze plastry. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 15o stopni. Chipsy ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i natrzyj olejem. Piecz z termoobiegiem przez ok. 30-40 minut, zmniejszając temperaturę do 120 stopni po pierwszych 20 minutach pieczenia. Przyprawy wymieszaj i wsyp do woreczka. Chipsy po upieczeniu wsyp do worka z przyprawami i potrząśnij.
Chrupki z ciecierzycy
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki sezamu,
- przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, szczypta chili, sól.
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odcedź, wyłóż na ręcznik papierowy i dokładnie osusz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż ciecierzycę. Piecz w piekarniku w 200 stopniach, około 40 – 50 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca. Gorącą ciecierzycę wsyp do miski, dodaj oliwę, przyprawy i dobrze wymieszaj.
Paluszki z tofu
Składniki:
- 1 opakowanie tofu 180 g,
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy,
- 1/4 szklanki wody,
- 2-3 łyżki sezamu,
- przyprawy do smaku: zioła prowansalskie, bazylia, papryka, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Tofu pokrój wzdłuż, na paski o grubości ok 1 cm. Mąkę z ciecierzycy zmieszaj z wodą, przyprawami i sezamem (tak, żeby panierka nie wyszła za rzadka). W tak przygotowanej masie obtocz tofu i smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub oliwy tak, by paluszki były do połowy zanurzone w oleju. Smażące się paluszki dodatkowo posyp sezamem. Następnie osusz z oleju papierem. Najlepiej podawać z sosem.
Dip ziemniaczany
Składniki:
- 3 ziemniaki,
- 1 marchewka
- 1 cebula,
- olej rzepakowy lub oliwa,
- 6 płatków drożdżowych,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej lub ostrej,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy: ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki białego, mielonego pieprzu, szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oleju. Ziemniaki i marchewkę ugotuj, dodaj płatki drożdżowe, wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy i razem zblenduj. Dodaj podsmażoną cebulę (wraz z olejem) i zblenduj na gładką masę, stopniowo dodając ciepłą wodę, tak aby sos nabrał właściwej konsystencji.
Nuggetsy z pieczarek
Składniki:
- 4 duże paczki pieczarek,
- 1/2 szklanki wegańskiego parmezanu,
- 1 szklanka migdałów,
- 4 łyżki płatków drożdżowych,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- mąka z ciecierzycy lub jaglana,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek.
Sposób przygotowania:
Panierka: Migdały wymieszaj z 2 łyżkami płatków drożdżowych i szczyptą soli. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania do uzyskania okruchów (nie miksuj na mąkę). Dodaj resztę płatków drożdżowych, siemię lniane i przyprawy.
Pieczarki umyj i pokrój w duże plastry, około 1-2 cm. Kilka łyżek mąki z ciecierzycy zalej wrzątkiem i wymieszaj do uzyskania kleistej konsystencji (będzie służyć do panierki). Pieczarki najpierw zanurz w masie z ciecierzycy, a następnie w panierce. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 220 stopni, z termoobiegiem przez około 10-15 minut. Gotowe. Zamiast piekarnika możesz też usmażyć pieczarki na patelni z odrobiną oleju.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?