Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji
Tradycyjne, a zarazem wegańskie potrawy na stole wigilijnym będą smacznym zaskoczeniem. Stół zastawiony bezmięsnymi potrawami może być równie piękny i pachnący. Sprawdź przepisy na wegańskie wersje wigilijnych potraw.
W większości domów przygotowania do świąt już dawno trwają. Wigilia za chwilę, postarajmy się więc, aby w te święta każdy na stole znalazł coś dla siebie. Kolacja wigilijna bez karpia i wyrobów odzwierzęcych jest możliwa i nie oznacza całkowitej rezygnacji np. ze smaku ryb. Wystarczy umiejętnie zastąpić je ich wegańską wersją. Seleryba, pasztet jaglany, pierogi z ciecierzycą przedstawią tradycyjne potrawy w nowy, ciekawy i smaczny sposób i z pewnością podkreślą magię świąt. Zobaczcie przepisy na wegańskie wersje dań wigilijnych.
Pierogi z ciecierzycą
Składniki:
Farsz:
- 20 dag ciecierzycy,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- łyżeczka curry,
- łyżeczka mielonej kolendry,
- pół łyżeczki soli,
- łyżka kaszy manny (niekoniecznie),
- 1,5 szklanki wody.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- łyżka miękkiego masła wegańskiego,
- pół szklanki ciepłej wody.
Dodatki:
- granulat sojowy
- 3 łyżki masła wegańskiego.
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę wypłukać, zalać wodą, dodać przyprawy. Wszystko razem rozgotować (w razie potrzeby dolać wody). Usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Dodać kaszę mannę i gotować przez 2 min, cały czas mieszając.
Ciasto zagnieść, powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt twarde i suche należy dodać trochę wody. Gotową masę rozwałkować partiami. Wyciąć kółka, nałożyć w środek farszu i zakleić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszając, aby nie przywarły do dna. Od momentu wypłynięcia gotować 4 minuty.
Zupa grzybowa
Składniki:
- 40 g suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki),
- 500 ml gorącej wody (do moczenia grzybów),
- 1,5 l zimnej wody,
- 2 marchewki
- 2 pietruszki,
- 1/4 selera,
- 6 pieczarek (brunatne będą najlepsze, ale zwykłe też się nadają),
- 1/2 szklanki nerkowców,
- 2 cebule,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 4 gałązki tymianku,
- kilka łodyg zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Wywar: warzywa obieramy i drobno siekamy. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę z moczenia grzybów, dodajemy posiekane warzywa, zioła, przyprawy, cebulę oraz kilka namoczonych grzybów. Dodajemy 1,5 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy od wywaru (można je np. zmiksować, doprawić i użyć jako pastę na kanapki). Wywar odstawiamy na bok.
- Nerkowce wsypujemy do szklanki, zalewamy wodą i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników lub na noc. (Nerkowce najlepiej zamoczyć dzień wcześniej, wywar dzięki temu będzie miał głębszy smak, jednak nie jest to konieczne).
- Suszone grzyby wsypujemy do miski, zalewamy 500 ml gorącej wody i moczymy 30 min – 1h. Po tym czasie odcedzamy, ale zachowujemy wywar.
- Podgrzewamy w garnku 2 łyżki oliwy, wrzucamy do niej posiekaną cebulę i czekamy, aż się zarumieni. Dodajemy namoczone grzyby, smażymy kilka minut, wlewamy wywar i gotujemy 10-20 minut.
- Gdy zupa lekko przestygnie, dodajemy namoczone i odcedzone nerkowce i miksujemy na gładko. Wlewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy tuż przed podaniem.
Leczo z soczewicą
Składniki na jedną porcję:
- 5 łyżek ugotowanej soczewicy,
- 1/4 bakłażana,
- 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki,
- 1 łyżeczka czarnuszki,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/3 cukinii,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- 1/4 cebuli,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
- 5 łyżek komosy ryżowej.
Sposób przygotowania:
Siekamy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę. Czosnek z cebulą podsmażamy na oleju. Rozdrabniamy pozostałe warzywa i dusimy na patelni razem z pomidorami, czosnkiem i cebulą (bez natki pietruszki). Przyprawiamy do smaku. Mieszamy z soczewicą. Komosę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Leczo podajemy z kaszą i posypujemy natką pietruszki.
Przepis z książki „Insulinooporność. Leczenie dietą”, Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Seleryba
Składniki:
- 1 korzeń selera (pokrojonego w okrągłe plastry o grubości 1cm),
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 3-4 arkusze sprasowanego nori,
- przyprawa do ryb,
- 4 łyżki siemienia lnianego + 300 ml wody (lub więcej, w zależności od wielkości filetów).
- bułka tarta lub po części zmielone płatki jaglane,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Selera ugotować w wodzie z dodatkiem sosu sojowego i soli, aż będzie miękki (nie może się rozpadać). Okrągłe plastry selera przekroić na pół, posypać przyprawą rybną i owinąć plastrami nori. W razie problemów można wodorosty zwilżyć wodą. Selera w nori obtoczyć w kleiku siemienia i następnie obtoczyć w panierce. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż filety się zarumienią.
Można skropić do smaku sokiem z cytryny.
Pasztet jaglany
Składniki:
- 1,5 łyżki sosu sojowego,
- 1 cebula,
- 1/2 pietruszki,
- 1/2 plastra selera korzeniowego,
- 4,5 łyżki oleju rzepakowego,
- 7,5 łyżki gotowanej soczewicy czerwonej,
- 5 łyżek kaszy jaglanej ugotowanej na półtwardo lub płatków jaglanych,
- 1 papryka,
- 1 ogórek,
- przyprawy: 3 liście lazurowe, 3 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, 1 ziarno jałowca, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej;
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach tarki. Kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na 1 łyżce oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Po usmażeniu, wyjmujemy przyprawy. Miksujemy kaszę z soczewicą, olejem, sosem sojowym, cebulą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy warzywa do masy i jeszcze raz miksujemy do gładkości. Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 50 minut.
Przepis z książki „Insulinooporność. Leczenie dietą”, Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Zobacz także
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
„Chcę, żeby moje dzieci ze świąt pamiętały to, że jestem z nimi, a nie tylko to, że jestem w kuchni”. Tiktokerka swoim nagraniem podbija internet
Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?
się ten artykuł?