Przejdź do treści

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegańskie potrawy wigiljne
Wegańskie potrawy wigilijne/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Tradycyjne, a zarazem wegańskie potrawy na stole wigilijnym będą smacznym zaskoczeniem. Stół zastawiony bezmięsnymi potrawami może być równie piękny i pachnący. Sprawdź przepisy na wegańskie wersje wigilijnych potraw.

W większości domów przygotowania do świąt już dawno trwają. Wigilia za chwilę, postarajmy się więc, aby w te święta każdy na stole znalazł coś dla siebie. Kolacja wigilijna bez karpia i wyrobów odzwierzęcych jest możliwa i nie oznacza całkowitej rezygnacji np. ze smaku ryb. Wystarczy umiejętnie zastąpić je ich wegańską wersją. Seleryba, pasztet jaglany, pierogi z ciecierzycą przedstawią tradycyjne potrawy w nowy, ciekawy i smaczny sposób i z pewnością podkreślą magię świąt. Zobaczcie przepisy  na wegańskie wersje dań wigilijnych.

Pierogi z ciecierzycą

Składniki:
Farsz:

  • 20 dag ciecierzycy,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka curry,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżka kaszy manny (niekoniecznie),
  • 1,5 szklanki wody.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • łyżka miękkiego masła wegańskiego,
  • pół szklanki ciepłej wody.

Dodatki:

  • granulat sojowy
  • 3 łyżki masła wegańskiego.

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę wypłukać, zalać wodą, dodać przyprawy. Wszystko razem rozgotować (w razie potrzeby dolać wody). Usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Dodać kaszę mannę i gotować przez 2 min, cały czas mieszając.

Ciasto zagnieść, powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt twarde i suche należy dodać trochę wody. Gotową masę rozwałkować partiami. Wyciąć kółka, nałożyć w środek farszu i zakleić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszając, aby nie przywarły do dna. Od momentu wypłynięcia gotować 4 minuty.

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Zupa grzybowa

Składniki:

  • 40 g suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki),
  • 500 ml gorącej wody (do moczenia grzybów),
  • 1,5 l zimnej wody,
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki,
  • 1/4 selera,
  • 6 pieczarek (brunatne będą najlepsze, ale zwykłe też się nadają),
  • 1/2 szklanki nerkowców,
  • 2 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 4 gałązki tymianku,
  • kilka łodyg zielonej pietruszki.

Sposób przygotowania:

Wywar: warzywa obieramy i drobno siekamy. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę z moczenia grzybów, dodajemy posiekane warzywa, zioła, przyprawy, cebulę oraz kilka namoczonych grzybów. Dodajemy 1,5 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy od wywaru (można je np. zmiksować, doprawić i użyć jako pastę na kanapki). Wywar odstawiamy na bok.

  1. Nerkowce wsypujemy do szklanki, zalewamy wodą i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników lub na noc. (Nerkowce najlepiej zamoczyć dzień wcześniej, wywar dzięki temu będzie miał głębszy smak, jednak nie jest to konieczne).
  2. Suszone grzyby wsypujemy do miski, zalewamy 500 ml gorącej wody i moczymy 30 min – 1h. Po tym czasie odcedzamy, ale zachowujemy wywar.
  3. Podgrzewamy w garnku 2 łyżki oliwy, wrzucamy do niej posiekaną cebulę i czekamy, aż się zarumieni. Dodajemy namoczone grzyby, smażymy kilka minut, wlewamy wywar i gotujemy 10-20 minut.
  4. Gdy zupa lekko przestygnie, dodajemy namoczone i odcedzone nerkowce i miksujemy na gładko. Wlewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy tuż przed podaniem.

Leczo z soczewicą

Składniki na jedną porcję:

  • 5 łyżek ugotowanej soczewicy,
  • 1/4 bakłażana,
  • 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/3 cukinii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1/4 cebuli,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
  • 5 łyżek komosy ryżowej.

Sposób przygotowania:

Siekamy cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę. Czosnek z cebulą podsmażamy na oleju. Rozdrabniamy pozostałe warzywa i dusimy na patelni razem z pomidorami, czosnkiem i cebulą (bez natki pietruszki). Przyprawiamy do smaku. Mieszamy z soczewicą. Komosę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Leczo podajemy z kaszą i posypujemy natką pietruszki.

Przepis z książki „Insulinooporność. Leczenie dietą”, Hanna Stolińska-Fiedorowicz

Wigilijne patenty na trawienie

Seleryba

Składniki: 

  • 1 korzeń selera (pokrojonego w okrągłe plastry o grubości 1cm),
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 3-4 arkusze sprasowanego nori,
  • przyprawa do ryb,
  • 4 łyżki siemienia lnianego + 300 ml wody (lub więcej, w zależności od wielkości filetów).

Panierka:

  • bułka tarta lub po części zmielone płatki jaglane,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Selera ugotować w wodzie z dodatkiem sosu sojowego i soli, aż będzie miękki (nie może się rozpadać). Okrągłe plastry selera przekroić na pół, posypać przyprawą rybną i owinąć plastrami nori. W razie problemów można wodorosty zwilżyć wodą. Selera w nori obtoczyć w kleiku siemienia i następnie obtoczyć w panierce. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż filety się zarumienią.

Można skropić do smaku sokiem z cytryny.

bakalie

Pasztet jaglany

Składniki:

  • 1,5 łyżki sosu sojowego,
  • 1 cebula,
  • 1/2 pietruszki,
  • 1/2 plastra selera korzeniowego,
  • 4,5 łyżki oleju rzepakowego,
  • 7,5 łyżki gotowanej soczewicy czerwonej,
  • 5 łyżek kaszy jaglanej ugotowanej na półtwardo lub płatków jaglanych,
  • 1 papryka,
  • 1 ogórek,
  • przyprawy: 3 liście lazurowe, 3 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, 1 ziarno jałowca, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej;
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach tarki. Kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na 1 łyżce oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Po usmażeniu, wyjmujemy przyprawy. Miksujemy kaszę z soczewicą, olejem, sosem sojowym, cebulą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy warzywa do masy i jeszcze raz miksujemy do gładkości. Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 50 minut.

Przepis z książki „Insulinooporność. Leczenie dietą”, Hanna Stolińska-Fiedorowicz

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?