Przejdź do treści

Używasz zamiennie proszku do pieczenia i sody oczyszczonej? Ekspertki Czytamy Etykiety wyjaśniają, czy to na pewno dobry pomysł

Używasz zamiennie proszku do pieczenia i sody oczyszczonej? Ekspertki Czytamy Etykiety wyjaśniają, czy to na pewno dobry pomysł
Używasz zamiennie proszku do pieczenia i sody oczyszczonej? Ekspertki Czytamy Etykiety wyjaśniają, czy to na pewno dobry pomysł/ fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Choć soda oczyszczona i proszek do pieczenia mają podobne działanie, to stosowanie ich jako zamienników może być sporym błędem. Ekspertki portalu Czytamy Etykiety wyjaśniają, dlaczego lepiej tego nie robić i jaka jest różnica pomiędzy jednym i drugim produktem.

Proszek do pieczenia a soda oczyszczona

„Proszek do pieczenia i soda oczyszczona często uważane są za zamienniki – w końcu i to, i to służy do pieczenia. Nie do końca jednak tak jest! Podstawową różnicą są składy obu tych produktów – za tym idzie również nieco inna zasada działania” – wyjaśniają ekspertki.

Jak wskazują w swoim poście, soda oczyszczona to po prostu wodorotlenek sodu, który do wytworzenia dwutlenku węgla potrzebuje dodatku kwasu, wyższej temperatury i środowiska wodnego. To dlatego właśnie podczas wypieku ciast z jego użyciem trzeba pamiętać o wszystkich tych elementach – dopiero wtedy zajdzie odpowiednia reakcja. A jaki skład ma proszek do pieczenia?

Proszek do pieczenia to wodorotlenek sodu + regulator kwasowości + mąka pszenna. Jak widzicie, kwas jest obecny już w samym proszku, więc nie trzeba go już więcej dodawać” – czytamy we wpisie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jak działa proszek do pieczenia i soda?

Ekspertki portalu Czytamy Etykiety zaznaczają, że w procesie spulchniania ciasta najważniejszą rolę pełni dwutlenek węgla, którego wydzielanie stymuluje zarówno proszek do pieczenia, jak i soda oczyszczona. Ale i tu występują różnice.

„W przypadku proszku do pieczenia wydzielanie dwutlenku węgla następuje na każdym etapie produkcji ciasta (już podczas mieszania, a potem także na etapie pieczenia). Stąd stosowany jest do wypieków, które robimy w niższej temperaturze 160-180 stopni. A co z sodą? Ona lepiej nadaje się do szybkich wypieków pieczonych w temp. powyżej 200 stopni, bo sama soda najlepiej wchodzi wtedy w reakcje. Jako że działa szybko w początkowej fazie pieczenia, a potem wolniej, to ciasto może być wewnątrz popękane lub nierówne” – czytamy na profilu Czytamy Etykiety.

Czy więc można traktować te dwa produkty zamiennie?

„Tak, ale nie zawsze – i w odpowiedniej proporcji. 1 porcja sody to 2-3 więcej proszku do pieczenia. Inne źródła mówią tak: 1 łyżeczka proszku do pieczenia odpowiada 1/4 łyżeczki sody” – piszą ekspertki. „Uwaga: najlepiej stosować je zamiennie tylko wtedy, kiedy w skład ciasta wchodzą składniki o odczynie kwaśnym, np. maślanka, sok z cytryny” – dodają.

Jeśli szukasz zdrowszego produktu wśród tych dwóch opcji, to według autorek wpisu jest to soda oczyszczona, ponieważ ma prostszy skład. A już na pewno będzie lepszym wyborem dla osób uczulonych na gluten lub nietolerujących go, ponieważ w skład proszku do pieczenia wchodzi również mąka, zwykle pszenna.

Chleb

Czytamy Etykiety

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

Ekspertki z Czytamy Etykiety, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje 308 tys. osób. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lubisz śniadania na słodko? Sprawdź przepis na fit muffinki

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Kupujemy dżem z dobrym składem. Jak go znaleźć? /fot. Shutterstock

Kupujemy dżem z dobrym składem. Jak go znaleźć?

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Zdrowe i dietetyczne, umili jesienne wieczory!

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Przepis na ciasto orzechowe z kremem.

Przepis na ciasto orzechowe. Jak zrobić orzechowca z kremem?

Ocet balsamiczny - cena, właściwości i zastosowanie

Ocet balsamiczny – cena, właściwości i zastosowanie

Ciasta z... warzywami

Ciasta z… warzywami. Poznaj trzy proste przepisy!

Butelka mleka na białym tle.

Mleko świeże czy UHT? Jak kupować mleko?

Zdrowo dla odmiany - Ania Makowska / x-news

Anna Makowska, czyli Doktor Ania: śmieszy mnie napis „bez konserwantów” na serku, który nigdy wcześniej ich nie zawierał

Uważaj na pączki w dyskontach! Ich skład pozostawia wiele do życzenia!

Jaki skład mają pączki z supermarketów? Ekspertki z Czytamy Etykiety wzięły je pod lupę przed Tłustym Czwartkiem

malina

Jak kupować sok malinowy?

ciasto czekoladowe

Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami. To deserowe mistrzostwo!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×