Przejdź do treści

Często kupujesz cytrusy? Dokładnie sprawdzaj ich etykiety! O tym, dlaczego warto to robić, mówi chemiczka

Cytrusy często pryskane są toksycznymi substancjami\ unplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Na pewno czytasz etykiety produktów spożywczych, które wrzucasz do koszyka. Ale czy zapoznajesz się z informacjami na temat cytrusów? „Tak, tak cytrusy też mają etykiety, które warto czytać!” – podkreśla w najnowszym wpisie na Instagramie chemiczka Sylwia Panek. Dlaczego to takie ważne?

Czy mycie owoców wystarczy?

Jeśli kupujesz owoce w sklepie, warto zapoznać się z informacjami umieszczonymi na kartonie, w którym się one znajdują. Powinna być na nim etykieta, z której możesz się dowiedzieć, jakimi substancjami zostały spryskane po zbiorach. Czasami jest to jeden preparat, a czasami jest ich nawet kilka. O czujność w tej kwestii apeluje chemiczka Sylwia Panek, autorka profilu @mama.chemik.

Ekspertka w najnowszym wpisie na Instagramie wyjaśnia, że substancje te można podzielić je na dwie grupy:

FUNGICYDY – czyli substancje zabezpieczające cytrusy przed pleśnieniem. W końcu zanim do nas dotrą przebywają zazwyczaj długą drogę i łatwo wtedy o psucie.

WOSKI – sprawiają, że nasze owoce ładnie się błyszczą, a ich skórka jest jędrna” – pisze.

Niestety, chemikalia to nie jedyne materiały, które możemy znaleźć na owocach.

„Dorzućmy do tego jeszcze kurz, brudne ręce macających je klientów i pracowników sklepu, owady oraz ich odchody, pasożyty, bakterie i mamy niezłą zbieraninę na tych cytrusowych skórkach”- wymienia Sylwia Panek.

I podkreśla, że bardzo ważne jest dokładne mycie cytrusów przed ich spożyciem. Tylko czy to mycie wystarczy? Niestety – ekspertka nie ma w tej kwestii dobrych wiadomości.

„Badania pokazują, że jeden z fungicydów jest bardzo trudny do usunięcia. Chodzi o IMAZALIL. Niestety, jest to jednocześnie najczęściej stosowany fungicyd, a dodatkowo jest on w grupie substancji podejrzewanych o powodowanie nowotworów. Według badań, które czytałam, testowane sposoby mycia były w stanie usunąć mniej niż połowę substancji ze skórek cytrusów, a próby szorowania powodowały, że substancja zamiast znikać, wcierana była w pory na skórce” – wyjaśnia Sylwia Panek.

Co więc możemy zrobić, aby unikać tej substancji? Chemiczka zaleca, żeby nie jeść skórki (np. w ciastach) oraz nie wrzucać ich do napojów typu herbata lub lemoniada. Jeśli jednak koniecznie chcemy skonsumować skórkę, wybierzmy cytrusy BIO.

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Sylwia Panek, czyli Mama Chemik

Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 60 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Limonka – właściwości i działanie. Sprawdź, jak może ci pomóc na skórę i włosy

Folia aluminiowa - wszystko, co chciałabyś o niej wiedzieć

Czy można piec w folii aluminiowej i czy jest jakaś różnica pomiędzy stroną matową i błyszczącą? Odpowiada dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Trwa moda na jedzenie trujących grzybów? "To może mieć opłakane konsekwencje!" - przestrzega lek. Ewa Stawiarska / istock

Internetowa moda na… jedzenie trujących grzybów. „To może mieć opłakane konsekwencje!” – przestrzega lek. Ewa Stawiarska

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

GIS: chipsy bananowe wycofane z obrotu. "Ich spożycie wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia"

GIS: chipsy bananowe wycofane z obrotu. „Ich spożycie wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia”

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

Bergamotka to skarbnica witamin A i C. Poznaj jej właściwości i działanie

Skórki z cytrusów zawierają szkodliwe substancje

Dodajesz plasterki cytrusów do herbaty? Mama Chemik podpowiada, których owoców lepiej unikać

sok grejfrutowy

Nie popijaj tym leków! Na szczycie czarnej listy jest… sok grejpfrutowy

Picie wody z cytryną / istock

Picie wody z cytryną oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza i chroni przed przeziębieniem? Dietetyczka wyznała, co o tym sądzi

Dlaczego warto jeść pomelo?

Pomelo – jakie właściwości zdrowotne ma ten owoc? Jak obrać pomelo?

gwiazda betlejemska

Gwiazda betlejemska – czy wiesz, że jest trująca? Lek. Monika Działowska wyjaśnia, dlaczego

Cytryna wpada do wody

Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki? Tłumaczy Mama Chemik

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik

Dieta grejpfrutowa

Dieta grejpfrutowa – zasady, efekty, przeciwwskazania

Na zdjęciu dziecko jedzącego loda w kolorze niebieskim-HelloZdrowie

Uwaga na niebieskie lody! Mogą wywołać zaburzenia koncentracji, nadpobudliwość, katar sienny, pokrzywkę i inne reakcje alergiczne

Sklepy wycofują produkty. Jeden z nich groźny dla kobiet w ciąży

Sklepy muszą wycofywać produkty. Oba są groźne m.in. dla kobiet w ciąży

Jak działa dieta przeciwzapalna i dla kogo jest wskazana?

Pierzga pszczela – suplement diety stworzony przez pszczoły

Szpitalne jedzenie bez zmian. Resort zdrowia wstrzymuje prace

Resort zdrowia jednak nie polepszy standardów szpitalnego jedzenia. Dietetyk komentuje: „Posiłki są dramatyczne i wymagają natychmiastowej zmiany”

Miska z ryżem

6 powodów, dlaczego warto gotować ryż i kaszę bez woreczków. Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety