Przejdź do treści

Często kupujesz cytrusy? Dokładnie sprawdzaj ich etykiety! O tym, dlaczego warto to robić, mówi chemiczka

Cytrusy często pryskane są toksycznymi substancjami\ unplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Na pewno czytasz etykiety produktów spożywczych, które wrzucasz do koszyka. Ale czy zapoznajesz się z informacjami na temat cytrusów? „Tak, tak cytrusy też mają etykiety, które warto czytać!” – podkreśla w najnowszym wpisie na Instagramie chemiczka Sylwia Panek. Dlaczego to takie ważne?

Czy mycie owoców wystarczy?

Jeśli kupujesz owoce w sklepie, warto zapoznać się z informacjami umieszczonymi na kartonie, w którym się one znajdują. Powinna być na nim etykieta, z której możesz się dowiedzieć, jakimi substancjami zostały spryskane po zbiorach. Czasami jest to jeden preparat, a czasami jest ich nawet kilka. O czujność w tej kwestii apeluje chemiczka Sylwia Panek, autorka profilu @mama.chemik.

Ekspertka w najnowszym wpisie na Instagramie wyjaśnia, że substancje te można podzielić je na dwie grupy:

FUNGICYDY – czyli substancje zabezpieczające cytrusy przed pleśnieniem. W końcu zanim do nas dotrą przebywają zazwyczaj długą drogę i łatwo wtedy o psucie.

WOSKI – sprawiają, że nasze owoce ładnie się błyszczą, a ich skórka jest jędrna” – pisze.

Niestety, chemikalia to nie jedyne materiały, które możemy znaleźć na owocach.

„Dorzućmy do tego jeszcze kurz, brudne ręce macających je klientów i pracowników sklepu, owady oraz ich odchody, pasożyty, bakterie i mamy niezłą zbieraninę na tych cytrusowych skórkach”- wymienia Sylwia Panek.

I podkreśla, że bardzo ważne jest dokładne mycie cytrusów przed ich spożyciem. Tylko czy to mycie wystarczy? Niestety – ekspertka nie ma w tej kwestii dobrych wiadomości.

„Badania pokazują, że jeden z fungicydów jest bardzo trudny do usunięcia. Chodzi o IMAZALIL. Niestety, jest to jednocześnie najczęściej stosowany fungicyd, a dodatkowo jest on w grupie substancji podejrzewanych o powodowanie nowotworów. Według badań, które czytałam, testowane sposoby mycia były w stanie usunąć mniej niż połowę substancji ze skórek cytrusów, a próby szorowania powodowały, że substancja zamiast znikać, wcierana była w pory na skórce” – wyjaśnia Sylwia Panek.

Co więc możemy zrobić, aby unikać tej substancji? Chemiczka zaleca, żeby nie jeść skórki (np. w ciastach) oraz nie wrzucać ich do napojów typu herbata lub lemoniada. Jeśli jednak koniecznie chcemy skonsumować skórkę, wybierzmy cytrusy BIO.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Sylwia Panek, czyli Mama Chemik

Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 60 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

GIS: chipsy bananowe wycofane z obrotu. "Ich spożycie wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia"

GIS: chipsy bananowe wycofane z obrotu. „Ich spożycie wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia”

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

Bergamotka to skarbnica witamin A i C. Poznaj jej właściwości i działanie

Skórki z cytrusów zawierają szkodliwe substancje

Dodajesz plasterki cytrusów do herbaty? Mama Chemik podpowiada, których owoców lepiej unikać

sok grejfrutowy

Nie popijaj tym leków! Na szczycie czarnej listy jest… sok grejpfrutowy

Picie wody z cytryną / istock

Picie wody z cytryną oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza i chroni przed przeziębieniem? Dietetyczka wyznała, co o tym sądzi

Dlaczego warto jeść pomelo?

Pomelo – jakie właściwości zdrowotne ma ten owoc? Jak obrać pomelo?

gwiazda betlejemska

Gwiazda betlejemska – czy wiesz, że jest trująca? Lek. Monika Działowska wyjaśnia, dlaczego

Cytryna wpada do wody

Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki? Tłumaczy Mama Chemik

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik

Dieta grejpfrutowa

Dieta grejpfrutowa – zasady, efekty, przeciwwskazania

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Uśmiech po marchewce, grymas po jarmużu. Brytyjscy naukowcy sprawdzili preferencje żywieniowe nienarodzonych dzieci

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Popularny gazowany napój może wywołać choroby sercowo-naczyniowe? Naukowcy ostrzegają

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×