Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają ekspertki z Czytamy Etykiety
![Chleb](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2021/03/kaboompics_woman-is-cutting-bread-on-cutting-board-1140x855.jpg)
się ten artykuł?
Jasne czy ciemne pieczywo? „Oba rodzaje pieczywa są w porządku – w zależności od osoby, celu czy stanu zdrowia” – piszą ekspertki z Czytamy Etykiety. Kto więc powinien sięgnąć po jasny, a kto po ciemny chleb?
„Jasny chleb nie taki straszny, jak go malują”
Coraz częściej rezygnujemy z pieczywa, traktując je jako kaloryczne lub z powodów diety bezglutenowej. W rankingach na najbardziej niezdrowy chleb króluje ten… jasny.
„Jasny chleb nie taki straszny, jak go malują! W wielu kręgach przyjęło się stwierdzenie, że ciemny chleb jest super, a jasny niezdrowy. Prawda jest jednak trochę inna” – rozpoczynają swój wpis eksperci z Czytamy Etykiety.
Eksperci zaznaczają, że choć ciemne pieczywo na zakwasie zawiera więcej witamin i błonnika, jasny chleb jest za to lekkostrawny. Dzięki temu mogą spożywać go osoby z niektórymi problemami zdrowotnymi.
Można więc powiedzieć, że oba rodzaje pieczywa są w porządku – w zależności od osoby, celu czy stanu zdrowia. Warto pamiętać, że zdrowotność kanapki zależy w dużej mierze od tego, co na nią położymy – dodają specjaliści.
Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb?
Kiedy i kto powinien włączyć do swojego menu jasne pieczywo? Eksperci wymieniają:
- osoby z chorobą wrzodową, schorzeniami woreczka żółciowego;
- sportowcy – aby uzupełnić wartość kaloryczną diety – u nich zarówno zbyt duża, jak i zbyt mała podaż energii może negatywnie odbić się na wynikach sportowych;
- osoby po zabiegach układu pokarmowego jako element rozszerzania diety;
- dzieci-niejadki, gdyż takie pieczywo ma delikatniejszy smak i jest łatwostrawne;
- osoby starsze, których układ trawienny jest już bardzo „leniwy”.
Komu poleca się ciemne pieczywo? Specjaliści wskazują:
- osobom na diecie redukcyjnej;
- cukrzykom (ma niższy indeks glikemiczny);
- osobom zdrowym, które nie mają problemów z układem pokarmowym.
Czytamy Etykiety
Za profilem na Instagramie i portalem Czytamy Etykiety stoi Agnieszka Pocztarska. Jej konto na Instagramie obserwuje 250 tys. osób.
Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.
„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na stronie Czytamy Etykiety.
Polecamy
![Agnieszka Piskała-Topczewska - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/07/piskala-850x425.jpg)
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
![Zucchiolo to nowe warzywo, które wyglądem przypomina dynię, a w smaku jest połączeniem cukinii i ogórka](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/zucchiolo-nowe-warzywo-hello-zdrowie-850x401.jpg)
Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku. Wygląda jak dynia, ale tak nie smakuje
![Ostropest plamisty](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/08/ostropest-plamisty-850x569.jpg)
Na co pomaga ostropest plamisty i jak go stosować?
![Skąd bierze się efekt jo-jo? Co zrobić, by go uniknąć?](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/01/adobestock_179840491-kopia-850x563.jpg)